Συνεργασία Κύπρου - Λιθουανίας στη Μπιενάλε Βενετίας 2013

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.11.2012

Με την Λιθουανία θα συνεργαστεί η Κύπρος για την επόμενη διοργάνωση της εικαστικής διοργάνωσης της Μπιενάλε Βενετίας το 2013, με επιμελητή τον Raimundas Malašauskas.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η «συνέργεια των δύο ευρωπαϊκών κρατών επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στο μοντέλο της 'εθνικής εκπροσώπησης' με την παρουσίαση μιας υπερεθνικής έκθεσης η οποία πραγματεύεται την έννοια του σύγχρονου κοσμοπολιτισμού σε σχέση με την τέχνη και την κοινωνία».


Γενικός τίτλος της φετινής 55ης Διεθνούς Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών είναι «Το Εγκυκλοπαιδικό Παλάτι» [Il Palazzo Enciclopedico] και επιμελητής της είναι ο Massimiliano Gioni.



Ο επιμελητής Κύπρου -Λιθουανίας

Ο Raimundas Malašauskas είναι επιμελητής και συγγραφέας. Η δραστηριότητά του ως επιμελητή διαμορφώνεται μέσα από την πίστη στη δημιουργικότητα του κοινού.


Έχει παρουσιάσει εικαστικές εκθέσεις μέσω υπνωτικών σεάνς – όπως το εν εξελίξει Hypnotic Show— και βαριετέ παραστάσεων - όπως το εν εξελίξει Clifford Irving Show.


Η γραφή του συνδυάζει το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη τέχνη, τη μουσική, το διπλασιασμό, το φαγητό, την ιστορία, την επιστήμη, την πατρίδα του Λιθουανία και το ταξίδι στο χρόνο, μεταξύ άλλων.


Ο Malašauskas πρόσφατα εργάστηκε ως μέλος της επιμελητικής ομάδας της dOCUMENTA(13), το περασμένο καλοκαίρι στο Kassel. Προηγουμένως, ήταν επιμελητής της σειράς εκθέσεων Satellite στο Μουσείο Jeu de Paume στο Παρίσι το 2010-2011, επιμελητής στο Artists Space, Νέα Υόρκη κατά την
περίοδο 2007-2009 και επισκέπτης επιμελητής στο California College of the Arts, Σαν Φρανσίσκο το 2007 - 2008. Από το 2011, διδάσκει στο Sandberg Art Institute στο Άμστερνταμ.


Από το 1995 έως το 2006, ο Malašauskas εργάστηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Βίλνιους, όπου επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις, περιλαμβανομένης της 9ης Τριενάλε Βαλτικής, Black Market Worlds (2005). Εκεί ασχολήθηκε, επίσης, με την παραγωγή των δύο πρώτων κύκλων της εβδομαδιαίας
τηλεοπτικής εκπομπής CAC TV, μιας πειραματικής συγχώνευσης εμπορικής τηλεόρασης και σύγχρονης τέχνης, η οποία έφερε το σύνθημα: «Κάθε πρόγραμμα είναι πιλοτικό, κάθε πρόγραμμα είναι το τελικό επεισόδιο.»


Ανάμεσα στις εκθέσεις που επιμελήθηκε ανεξάρτητα ο Malašauskas είναι οι Sculpture of the Space Age, David Roberts Art Foundation, Λονδίνο (2009), Into the Belly of a Dove, Museo Tamayo, Πόλη του Μεξικού (2010), και Repetition Island, Centre Georges Pompidou, Παρίσι (2010).


Είναι, επίσης, ένας από τους συγγραφείς του λιμπρέτου Cellar Door, μιας όπερας του Loris Gréaud, παραγωγής Palais de Tokyo, Παρίσι (2007). Το Paper Exhibition, ένα βιβλίο με επιλεγμένα κείμενα του Malašauskas,  κυκλοφόρησε πρόσφατα.


Ο επιμελητής έχει διοριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Λιθουανίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Αρμόδια για την επιλογή του εκάστοτε επιμελητή της Κυπριακής Συμμετοχής είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών του Υπουργείου, που απαρτίζεται από ανεξάρτητους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης.


Η έκθεση


Η συνέργεια των δύο χωρών θα λάβει τη μορφή μιας μεγάλης έκθεσης υπό τον τίτλο "oO", με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Κύπρο και τη Λιθουανία, καθώς και αριθμού διεθνών καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών.


Η έκθεση, όπως αναπτύσσεται από τον Malašauskas, δεν κινείται σε
προδιαγεγραμμένα πλαίσια, αλλά δομείται ως μια αλληλουχία, μια διάταξη έργων που έχουν συλληφθεί ως συγκεκριμένες εμπειρίες, εισηγούμενες μια σειρά από νοητικές και φυσικές οδούς στους επισκέπτες. «Οι έννοιες διαμορφώνονται εκεί, ή εγκαταλείπονται στη συνέχεια», αναφέρει ο
επιμελητής.


Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε ένα μεγάλης κλίμακας μοντέρνο κτήριο δίπλα στους επίσημους χώρους της Μπιενάλε.



Ανοιχτή Πρόσκληση


Ο/οι καλλιτέχνης/νες που θα εκπροσωπήσει/ουν την Κύπρο στην κοινή έκθεση, θα επιλεγούν μέσω ανοικτής πρόσκλησης από τον επιμελητή.


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής οι οποίες να περιέχουν: 1) Βιογραφικό σημείωμα, 2) Αντιπροσωπευτικά δείγματα προηγούμενης εργασίας και 3) Πρόταση συμμετοχής.


Όροι συμμετοχής:
1. Η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει, τόσο οπτικό υλικό, όσο και γραπτή περιγραφή, κατά προτίμηση στα αγγλικά.
2. Το οπτικό υλικό μπορεί να υποβληθεί σε μορφή σχεδίων, φωτογραφιών, slides ή ψηφιακών αρχείων. Τα κείμενα μπορούν να υποβληθούν και σε ψηφιακή μορφή.
3. Είναι δυνατό να γίνει χρήση διαφόρων μέσων και τεχνικών (βίντεο/φιλμ, πολυμέσα, ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση στο χώρο, φωτογραφία, κ.α.). Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στο είδος, τη μορφή, ή το θέμα της πρότασης.
4. Μπορούν να υποβληθούν ατομικές ή συλλογικές προτάσεις, ή προτάσεις που να εμπλέκουν και άλλους τομείς δημιουργίας. Είναι δυνατό η Κύπρος να εκπροσωπηθεί με περισσότερους από έναν καλλιτέχνες.
5. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 12:00μ, στην ακόλουθη διεύθυνση:



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, (Γραφείο 113, 1ος όροφος).



6. Ο φάκελος της πρότασης πρέπει να φέρει στο εξωτερικό μέρος την ένδειξη «Μπιενάλε Βενετίας 2013», καθώς επίσης και το όνομα/τα ονόματα του συμμετέχοντα/των συμμετεχόντων, μαζί με στοιχεία επικοινωνίας.
7. Προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση cyprusinvenice@gmail.com (να ζητείται βεβαίωση λήψης). Το συνολικό μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 MB.
8. Η επιλεγείσα πρόταση ή προτάσεις θα ανακοινωθούν στον Ημερήσιο Τύπο και στην ιστοσελίδα www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies. Μετά τη δημοσίευση αυτή, οι προτάσεις μπορούν να παραληφθούν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.


Παρουσίαση
Ο επιμελητής Raimundas Malašauskas, θα βρίσκεται στην Κύπρο το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012, για μια παρουσίαση της δραστηριότητάς του και του project της Μπιενάλε Βενετίας.


Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του κτηρίου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, οδός Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, στις 11:00 π.μ.


Επικοινωνία: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, T +357 22 809814, Φ +357 22 809872, E lmichaelidou@culture.moec.gov.cy, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


+ Η 55η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2013 [preview στις 29, 30 και 31 Μαΐου].


Πληροφορίες: www.labiennale.org, www.cyprusinvenice.org


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ