Νέο «σπίτι» για τον Καβάφη, στο Ίδρυμα Ωνάση

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.11.2012

Μια σειρά από παρεμβάσεις και εκδηλώσεις προγραμματίζει το Ίδρυμα Ωνάση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με την ευκαιρία της απόκτησης του Αρχείου Καβάφη αλλά και τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, το 2013.



«Ο Καβάφης δεν έχει την ανάγκη κανενός. Έχει κριθεί. Αυτοί που κρινόμαστε είμαστε εμείς», ανέφερε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Μανόλης Σαββίδης, ο οποίος διαχειριζόταν και οργάνωσε από το 1995 το Αρχείο Καβάφη, στο Σπουδαστήριο Νέου Πολιτισμού.


Το πλούσιο αρχειακό υλικό περνά από τα χέρια του Μ. Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση και μετακομίζει στο νεότατο και εντυπωσιακό κτήριο του Ιδρύματος, ώστε να αξιοποιηθεί με καινούριους -και οικονομικά απαιτητικούς- τρόπους. Η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή, με πρώτιστο στόχο το αρχείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό και να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη.


Πλούτος αντικειμένων


Στο Αρχείο Καβάφη, το οποίο σε μικρότερη κλίμακα μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά στον ιστότοπο www.kavafis.gr, περιλαμβάνονται 4.000 χειρόγραφα του διανοούμενου λογοτέχνη, τα προσωπικά του αντικείμενα, τη βιβλιοθήκη του με 900 τίτλους βιβλίων, το γραφείο του, οι ημερολογιακές του σημειώσεις και άλλο υλικό, μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.


Στο αρχείο του ποιητή περιλαμβάνεται και το αρχείο του κληρονόμου του Καβάφη, Αλέκου Σεγκόπουλου, ο οποίος είχε ομοιότητα με τον ποιητή τόσο, ώστε να λεχθεί πως πρόκειται για τον νόθο γιο του. Σύμφωνα με τον Μανόλη Σαββίδη, όμως, ήταν ο νόθος γιος του αδελφού του Καβάφη, Αλέξανδρου.



Πρόσβαση σε όλους


Το αρχείο είχε κάτω από την φροντίδα του ο κορυφαίος μελετητής του ποιητή Γ. Π. Σαββίδης. Τη σκυτάλη πήρε ο γιος του Μανόλης Σαββίδης, ο οποίος το εμπλούτισε σημαντικά και τώρα, σε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο, το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.


Στο πλαίσιο της δράσης του, το Ίδρυμα προτίθεται να καταστήσει το Αρχείο Καβάφη προσβάσιμο σε όλους, να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και να στήσει μια μόνιμη έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του ποιητή, όπου θα υπογραμμίζεται η οικουμενική διάσταση του έργου του και η φιλοσοφική-ποιητική σχέση του με την σημερινή εποχή.


Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Νέα» ο Μανόλης Σαββίδης, ο ίδιος ο Καβάφης είχε φροντίσει, προτού πεθάνει το 1993 σε ηλικία 70 ετών, να διαμορφώσει το αρχείο του με τέτοιο τρόπο, ώστε να προετοιμάσει τον τρόπο με τον οποίο θα τον μελετούσαν και θα τον καταλάβαιναν οι επόμενες γενιές.


Όσο για τη σημαντικότητα του Καβάφη, «είναι ο μεταιχμιακός Έλλην», σημειώνει ο Μ. Σαββίδης. «Συνδέει τη Ρωμιοσύνη με την νέα Ελλάδα» και «είναι ο μάρτυρας της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου ελληνικού κράτους και της σχέσης του με τους Γραικούς και τους Ρωμιούς. Ζει τον μείζονα Ελληνισμό και την κατάρρευσή του και είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη μετάβαση της ελληνικής ποίησης από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Ξεκινά ως μιμητής άλλων, Φαναριωτών, Παρνασσιστών, ρομαντικών, συμβολιστών και καταλήγει να γίνει ο πρώτος μοντερνιστής».


Τα προσωπικά αντικείμενα και τα χειρόγραφα του Κ. Π. Καβάφη θα παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ