Φίλιπ Ροθ | «I'm done», λέει και αποσύρεται από τη συγγραφή

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.11.2012

«Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το 'Νέμεσις' είναι το τελευταίο μου βιβλίο». Με αυτή την δήλωση στο γαλλικό περιοδικό «Les inRocks», ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη συγγραφική δραστηριότητα, την οποία επιβεβαίωσε και ο εκδοτικός του οίκος, Houghton Mifflin Harcourt. 


«Είπε ότι είναι αλήθεια», ανέφερε η Λόρι Γκλέιζερ, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, έπειτα από επικοινωνία με τον ίδιο τον συγγραφέα.


Ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Αμερικανός λογοτέχνης. Εβδομήντα οκτώ ετών σήμερα, ο Ροθ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ανελλειπώς στη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών.


Σε συνέντευξή του στο γαλλικό Les inRocks, δήλωσε ότι δεν θέλει να γράφει άλλο:


«Είμαι 78 ετών πια. Δεν γνωρίζω τίποτα για τη σημερινή Αμερική. Τη βλέπω στην τηλεόραση, αλλά δεν τη ζω», σημείωσε στη συνέντευξή του ο Ροθ, ο οποίος θεωρείται «ψυχαναλυτής» της Αμερικής, καθώς στο έργο του ανέλυσε και αποκωδικοποίησε καλύτερα από κάθε άλλον τη μεταπολεμική αμερικανική κοινωνία.


Το βιβλίο 'Νέμεσις', στο οποίο αναφέρθηκε ως το τελευταίο του, γράφτηκε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010.


Όπως εξήγησε ο Ροθ στο «Les inRocks», πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά.


«Ηθελα να δω αν σπατάλησα τη ζωή μου γράφοντας», είπε. «Και σκέφτηκα ότι ήμουν τελικά επιτυχημένος. Στο τέλος της ζωής του, ο πυγμάχος Τζο Λιους είχε πει: 'Εκανα το καλύτερο που μπορούσα με αυτά που είχα'. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω για τη δουλειά μου: έκανα το καλύτερο με αυτά που είχα. Και μετά από αυτό αποφάσισα ότι είχα τελειώσει με το γράψιμο. Αρκετά! Δεν νιώθω πια τον φανατισμό να γράψω, όπως ένιωθα τόσο καιρό».


Στη βιβλιογραφία του Φίλιπ Ροθ περιλαμβάνονται τα έργα «Αντίο, Κολόμπους», «Επιχείρηση Σάυλωκ», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Αμερικανικό Ειδύλλιο» για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1997, «Το Ανθρώπινο στίγμα», «Η συνομωσία εναντίον της Αμερικής», «Το ζώο που ξεψυχά» και «Νεμεσίς».


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕRIC THAYER

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ