Νέο εκπαιδευτικό κλιμάκιο από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 15.11.2012

Ο Σάντσο Πάντσα, ο Δον Κιχώτης και ο Ροσιτάντε το άλογό του, αλλά και η Καρδερίνα του Βιβάλντι πρωταγωνιστούν στη νέα μουσική παραγωγή του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την πρώτη του νεοσύστατου εκπαιδευτικού «κλιμακίου» της Ορχήστρας.


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΚ, Άλκη Μπαλτά, με στόχο την προώθηση της μουσικής στα παιδιά, τα οποία θα αποτελέσουν τα μελλοντικά ακροατήρια της Ορχήστρας. Ο ίδιος μιλά στον «Π» για τη δημιουργία τού εν λόγω κλιμακίου, στο οποίο έδωσε την ονομασία «Μουσικό Κλειδί».


Σχήμα ευέλικτο

«Η βασική σκέψη ήταν να υπάρξει ένα ευέλικτο σχήμα μουσικών που να μπορεί εύκολα να κινείται και πιο συχνά να δίνει εκπαιδευτικές συναυλίες και συναυλίες κοινωνικής προσφοράς», λέει ο Α. Μπαλτάς για το «Μουσικό Κλειδί», σημειώνοντας πως η ύπαρξή του δεν αναιρεί την πραγματοποίηση αυτού του είδους συναυλιών από τη Συμφωνική Ορχήστρα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα σημαντικό σ’ αυτό το κλιμάκιο είναι το γεγονός ότι αξιοποιούνται όσοι καλοί Κύπριοι μουσικοί δεν βρίσκονται σε μόνιμες θέσεις στη μεγάλη ορχήστρα. «Έχω την αίσθηση πως αυτή την στιγμή απασχολούνται στο σύνολό τους», σημειώνει.



«Όλοι οι καλοί Κύπριοι μουσικοί βρίσκονται άλλοι περισσότερο (μόνιμοι) και άλλοι σε μικρότερο βαθμό (του κλιμακίου) κάτω από τη σκέπη της ΣΟΚ» - Άλκης Μπαλτάς




Ανοιχτές συναυλίες


Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε ενώπιον παιδιών δημοτικού και νηπιαγωγείου η πρώτη από τέσσερις παραγωγές του «Μουσικού Κλειδιού» για την περίοδο 2012-13, με τίτλο «Η Καρδερίνα και ο Δον Κιχώτης».


«Εντυπωσιάστηκα με την ησυχία και προσήλωση που παρακολουθούσαν τη συναυλία τα πιτσιρίκια», λέει ο κ. Μπαλτάς, σχολιάζοντας πως «καμιά φορά κι εμείς οι μουσικοί ξαφνιαζόμαστε με τη δύναμη που έχει η μουσική όταν πηγαίνει σε παρθένο έδαφος».


Με αυτή την παραγωγή θα δοθούν αύριο, Παρασκευή, οι πρώτες ανοικτές στο κοινό συναυλίες, στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την «Καρδερίνα» του Βιβάλντι, της οποίας το κελάηδισμα περιγράφεται μέσα από τον όμορφο ήχο του φλάουτου, παράλληλα με την προβολή εικόνων και τις αφηγήσεις του μαέστρου.


Επίσης θα απολαύσουν την ορχηστρική σουίτα του Τέλεμαν «Ο Δον Κιχώτης», όπου μέσα από τη μουσική και την εικόνα, θα ζήσουν την ιστορία του Δον Κιχώτη και τις περιπέτειές του με τον συνοδοιπόρο και υπηρέτη του, Σάντσο Πάντσα. «Πιστεύω ότι στην κατανόηση της μουσικής σε μικρές ηλικίες βοηθά ιδιαίτερα αν ο ήχος συνδυαστεί με λόγο και εικόνα», σημειώνει ο κ. Μπαλτάς.


Στο τέλος της συναυλίας, τα παιδιά θα τραγουδήσουν το «Τραγούδι για τον Δον Κιχώτη» σε μουσική του Άλκη Μπαλτά και στίχους της Βίκυς Στυλιανού.


+ Δύο οικογενειακές απογευματινές συναυλίες θα δοθούν στο Παλλάς στη Λευκωσία την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 16:30 και στις 18:00. Είσοδος ελεύθερη για παιδιά και 5 ευρώ για τους ενήλικες. Απαραίτητη η εξασφάλιση εισιτηρίων και δελτίων ελεύθερης εισόδου από το ταμείο του Παλλάς.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ