Στην ταινία Io Sono Li το ευρωπαϊκό βραβείο LUX

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.11.2012

Η ταινία του Αντρέα Σεγκρέ με τίτλο Io Sono Li, γαλλοϊταλικής συμπαραγωγής, απέσπασε το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η τελετή απονομής του βραβείου έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην παρουσία τόσο του Ιταλού σκηνοθέτη και των παραγωγών της ταινίας.


Παρουσιάζοντας το βραβείο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε πως χάρη στον υποτιτλισμό των τριών υποψήφιων ταινιών σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, «το LUX βοηθά ώστε να σπάσουν τα γλωσσικά και γεωγραφικά όρια, καθώς μπορούν να δουν τις ταινίες όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι, να τις συζητήσουν και να συμβάλλουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό τόπο». 


Με αφορμή την πραγματική συνάντηση του σκηνοθέτη με μια μετανάστρια από την Κίνα στην Ιταλία, η ταινία του Σεγκρέ αφηγείται την ιστορία της Σουν Λι, η οποία φτάνει στην Ιταλία αφήνοντας πίσω τον γιο της, και δουλεύει ώστε ο ίδιος να έχει μια καλύτερη ζωή.


Στην παραθαλάσσια πόλη Chioggia όπου την στέλνουν να εργαστεί, γνωρίζει τον Μπέμπι, έναν ψαρά με τον οποίο αναπτύσσουν μια φιλική σχέση, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από τους υπόλοιπους κατοίκους.


«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου», ανέφερε για την βράβευσή του λαμβάνοντας το βήμα ο Αντρέα Σεγκρέ.


«Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλες τις μητέρες που μεταναστεύουν για να δουλέψουν ώστε τα παιδιά τους να έχουν μια καλύτερη ζωή». 


Το φετινό βραβείο στην έκτη απονομή του LUX, διεκδικούσαν επίσης η ταινία Csak a szél [Just The Wind], του Μπενς Φλίεγκαουφ, ουγγρικής, γερμανικής και γαλλικής συμπαραγωγής και η ταινία Tabu, του Μιγκέλ Γκόμες, πορτογαλικής, γερμανικής, γαλλικής και βραζιλιάνικης συμπαραγωγής.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ