Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2011

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.11.2012

Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2011.


Στην κατηγορία της ποίησης βραβεύτηκε η Έλενα Τουμαζή - Ρεμπελίνα για το έργο «Έρχου» (εκδόσεις Αφή). Στο σκεπτικό αναφέρεται πως τα ποιήματα της συλλογής «χαρακτηρίζονται από λεπτή ποιητική ανάσα και απορρέουν από βιωματικές καταθέσεις (...) στα οποία κυριαρχεί μια ελυτική καθ’ έλξιν αίσθηση του σώματος».


Το βραβείο μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Ανδρέα Κάραγιαν για τη μυθιστορηματική βιογραφία «Ανήθικες ιστορίες: Λονδίνο - Αλεξάνδρεια» (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, ο Κάραγιαν «επιτυγχάνει να ανασυνθέσει, με εικονοπλαστική ζωντάνια και γλωσσική ευαισθησία, τις έλξεις και απώσεις του σώματος και της ψυχής του» και ταυτόχρονα «ξεγυμνώνεται, κατά κάποιο τρόπο, αυτοθεραπευόμενος, με συνεχή μετακίνηση από τη ζωή στην τέχνη».


Για τη συλλογή διηγημάτων «Ο νυχτερινός ποδηλάτης: Αφηγηματικές και άλλες στιγμές» (εκδόσεις Ακτή) βραβεύθηκε από την επιτροπή ο Νίκος Ορφανίδης. Η επιτροπή σημειώνει πως η θεματική του συγγραφέα είναι δοσμένη «με ένα μοντέρνο τρόπο γραφής, που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μορφικές συμβάσεις του διηγήματος και διευκολύνει την έκφραση της ποιητικής και στιγμιαίας έκφρασης».


Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη απονεμήθηκε στην Μαρία Α. Ιωάννου για το βιβλίο «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας» (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Στο σκεπτικό αναφέρεται πως το βιβλίο «αποπνέει μια φρεσκάδα, χάρη στη ρέουσα και κάποτε τολμηρή γλώσσα, και παράλληλα για την πρωτοτυπία και την ευρηματική του φαντασία», ενώ για το ύφος της συγγραφέα αναφέρεται πως «είναι ένα γνήσιο τέκνο του καιρού της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί δημιουργικά και να αντλεί από σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς».


Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου / Μελέτης απονεμήθηκε στον Φοίβο Κ. Κλόκκαρη για το έργο Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου (εκδόσεις Επιφανίου).


Το Κρατικό Βραβείο Χρονικού / Μαρτυρίας αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί στον Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους για το έργο Συμβολή στην ιστορία του κυπριακού Τύπου. Τόμος Στ’, 1945-1960 Μέρος Α και 1960-2010 Μέρος Β (εκδόσεις Εν Τύποις).


Το βραβείο μελέτης για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Κύπρου από μη Κύπριο συγγραφέα (για την τριετία 2009-2011), αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί εξ ημισείας στον Αλέξη Ζήρα για το έργο Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας 1900-2000 (εκδόσεις Αίπεια – Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος 2010) και στον Θεοδόση Πυλαρινό για το έργο Εν ειναλίη Κύπρω έσσετ’ αοιδός: Μελετήματα για την κυπριακή λογοτεχνία (εκδόσεις Αίπεια – Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος 2011).


Το βραβείο για λογοτεχνικό έργο στην κυπριακή διάλεκτο, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Αντώνη Κωνστ. Ηλιάκη για το έργο Κυπριώτικα δίστιχα και άλλα (εκδόσεις Άνευ 2009).


Βραβεία Παιδικής Λογοτεχνίας


Το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Παναγιώτα Πλησή για το έργο Δεν είμαι τέρας, σου λέω! (εκδόσεις Κέδρος).


Το Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Νεόφυτο Νεοφυτίδη για το έργο Διηγήματα (έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου).


Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού / Νεανικού Βιβλίου δεν απονέμεται.


+ Τα βραβεία θα επιδώσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργος Δημοσθένους σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2012, στις 7:30 μ.μ. στην Καστελλιώτισσα.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ