Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης Μίμης Σουλιώτης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 27.11.2012

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες βράδυ ο Μίμης Σουλιώτης, σε κλινική της Θεσσαλονίκης.


Ο λογοτέχνης Μίμης Σουλιώτης υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποτέλεσμα των συχνών επισκέψεών του ήταν η ποιητική συλλογή «Κύπρον, ιν ντηντ». Μάλιστα η έκδοση βρίσκεται στη βραχεία λίστα των Βραβείων Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και διεκδικεί το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.


Η ποιητική συλλογή είχε εκδοθεί αρχικά από τα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία το 2010 και επανακυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.



Γεννημένος το 1949 με καταγωγή από την Πελοπόννησο και το Μοναστήρι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είχε επιλέξει να ζει στη Φλώρινα και να «φροντίζει» τα γράμματα.


Είχε σπουδάσει Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακά έκανε στη  Βυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη ενώ εκπόνησε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Ήταν αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του, ενώ δίδαξε επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Lund και στο Eötvos Lorand και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Πνευματικό τέκνο του Γ. Π. Σαββίδη και λάτρης του Καβάφη είχε  ιδρύσει το «Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης στις Πρέσπες», εξέδιδε περιοδικά, βιβλία για τη Φλώρινα αλλά και την ποίηση, έκανε διαλέξεις, καλούσε συγγραφείς να μιλήσουν.

Στη Φλώρινα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στα αγγλοσαξονικά πρότυπα με δίδακτρα και πολλούς καλεσμένους.


Είχε εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Σβούρα», (Τραμ 1972), «Ποιήματα εν παρόδω» (Τραμ 1974), «Βαθιά επιφάνεια», (Κέδρος 1992), «Αβγά μάταια», (Ερμής 1998), «Περί ποιητικής» (Ερμής 1999), «Υγρά» (Ερμής 2000), «Ήλιος στην σκοτία» (Ερμής 2001), «Παλιές ηλικίες», (Ερμής 2002).   Τελευταία ποιητική του συλλογή ήταν η «Κύπρον , ιν ντηντ» (Μεταίχμιο 2011). Στα  μη ποιητικά του έργα  περιλαμβάνονται τα «58 σχόλια στον Καβάφη» (Ύψιλον 1993), «Οχτώ παραμύθια της Φλώρινας» (Φλώρινα 1994), «Φλώρινα, μια πόλη στη λογοτεχνία» (Μεταίχμιο 2002), «Αλφαβητάριο για την ποίηση» (Α.Π.Θ., Επίκεντρο 1995) «Σκόρπια» (Gutenberg, 2001).


Ήταν υπεύθυνος της σειράς «Ανθολόγος Ερμής» των εκδόσεων «Ερμής», ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.


Το πιο ιδιάζον χαρακτηριστικό της ποίησής του, από τις πρώτες ακόμα εκδόσεις του ως την τελευταία είναι η οξύτατη παρωδία προσώπων, ηθών και φαινομένων της σύγχρονης ελληνικής δημόσιας ζωής, προπάντων του πανεπιστημιακού χώρου αλλά και του κύκλου των λογοτεχνών και των διανοουμένων.


Η ειρωνική και παιγνιώδης οπτική του είναι εμφανής και σε πολλά από τα σχόλια και μελετήματά του. Φρόντισε φιλολογικά πολλές ανθολογίες νεοελλήνων ποιητών στις εκδόσεις Ερμής.


Ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος,  εκφράζοντας τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.


Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 3 το μεσημέρι, από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα.




ΝΑ - ΒΔ [Συνέχιση με συσχετίσεις]


Του Μίμη Σουλιώτη



Η λιακάδα εντείνει τις κυπριακές αξίες:


Όμορφα πρόσωπα μιγάδων,


Ψιλόλιγνες φοινικιές στην παλιά Λευκωσία,


θηλυκές μα άραχλες


Γιατί έλειψε το τουρκο-κυπριακό συνεργείο γονιμοποίησης


Κι απάνεμα πουλιά στις αμφίκυρτες μανταρινιές,


Λάγνο απομεσήμερο με χαύνωση κορμιού και νου,


Χλιδανή προσωδία από τα χείλη κοριτσιού σεμνού.


 


Στα βορειο-δυτικά όπου διαμένω μονίμως προσωρινά,


Η ομίχλη δεν αφήνει τον ήλιο να μας πλαντάξει,


Οι βροχές και τα χιόνια θρέφουν βαθυπράσινα χορταρικά


Κι αντί ξερόκαβλες φοινικιές ανθούν αισθηματικές φλαμουριές,


Η ομιλία εκστομίζεται σαν αργοπορημένη, με φθόγγους παρακρατημένους,


Και οι βορειοδυτικές γυναίκες βγαίνουν μονόμορφες Σαν από μονοκαλλιέργεια,


Με λιγότερο λεπτά οστά και με την σάρκα τους μασίφι,


Με απάνεμα ήθη, με βαρύτερα ύφη,


Με εγκάρσια διχοτόμηση ως προς τα πριν,


Με ενστικτωδώς σκόπιμη μετεμφύλια λήθη.



Από την ποιητική συλλογή «Κύπρον, ιν ντηντ - περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους», εκδ. Καλά Καθούμενα, Λευκωσία 2010




ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ