Κ. Ρήγος: «Έτοιμοι να δεχτούμε την κριτική»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 7.1.2014

O Κωνσταντίνος Ρήγος γράφει για την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στην Κύπρο με το έργο «Μια ζωή την έχουμε», του Γιώργου Τζαβέλλα.


Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 11 Ιανουαρίου στις 20:30 στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ.



«Η Φίνος Φιλμς, κατά ειρωνικό -θα έλεγε κανείς- τρόπο, επέλεξε το θέμα της απληστίας για την ταινία «Μια ζωή την έχουμε» που έμελλε να είναι η ακριβότερη -μέχρι εκείνη τη στιγμή (1958)- παραγωγή της.
Αυτή την ταινία, διασκευασμένη για το θέατρο, είχα τη χαρά να δεχτώ ως πρόταση από τον Διευθυντή του ΘΟΚ, Γιώργο Παπαγεωργίου, για την πρώτη μου σκηνοθεσία στην Κύπρο.
Ο χρονισμός δεν θα μπορούσε να είχε αποδειχτεί περισσότερο καίριος, όχι γιατί το θέμα είναι 'επίκαιρο' (τα μεγάλα θέματα είναι πάντα επίκαιρα), ούτε γιατί ο τόπος δράσης (ο τραπεζικός χώρος) είναι επίκαιρος, ούτε καν γιατί η ορολογία των υπεξαιρέσεων, καταχρήσεων, κλπ. είναι επίκαιρη, αλλά γιατί όλοι εμείς, Κύπριοι και Ελλαδίτες, στην παρούσα στιγμή, είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να δεχτούμε την κριτική -και από σκηνής- για μερικές αψήφιστες επιλογές μας και να αναλογιστούμε πάνω σε ό,τι κάναμε λάθος και ό,τι ήταν σωστό. Όπως τον Κλέωνα του έργου, έτσι και πολλούς από εμάς, μας 'στοίχειωσαν' οι στίχοι του Σουγιούλ «Μια ζωή την έχουμε» και «Ο μήνας έχει εννιά». Και, όπως και ο Κλέων, έχουμε πια την εμπειρία να αξιολογούμε με καθαρό βλέμμα τι πραγματικά μετράει στη ζωή.
Με όλες αυτές τις σκέψεις και με την κοινή παραδοχή ότι η απληστία συνιστά το πιο θανάσιμο από τα επτά αμαρτήματα, εργάστηκα με τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες μου πάνω στην ανα-βίωση του έργου στο σήμερα και στο προσωπικό καλλιτεχνικό μου ύφος. Θέλω να ελπίζω ότι, όπως η ταινία είχε πολλά να πει στους συγχρόνους της, έτσι και η παράστασή μας θα μιλήσει στις καρδιές σας»Κωνσταντίνος Ρήγος



mia_zoi1
mia_zoi_tin_exoume3
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο ίδιος ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κωνσταντίνος Ρήγος.


Η γνωστή κινηματογραφική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, μεταφέρεται στο θέατρο σε διασκευή της Έρις Κύργια.


Η ανακάλυψη ενός τραπεζικού λάθους και η κατάχρηση 1,101,101.1 δραχμών γίνεται αφορμή για να αλλάξει ριζικά η ζωή ενός νεαρού ταμία τράπεζας και από ασήμαντος υπάλληλος να μετατραπεί σε πλούσιο εισοδηματία με κύρος και δύναμη. Ο ήρωας του έργου κυνηγάει τη μεγάλη ζωή, το χρήμα και τον έρωτα στο βωμό του «μια ζωή την έχουμε». Κατορθώνει να ζει το όνειρο σήμερα υποθηκεύοντας όμως το αύριο.
Συντελεστές και πρόγραμμα παραστάσεων, εδώ.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ