Και ο Μωάμεθ είναι... Σαρλί

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.1.2015

Τρία εκατομμύρια αντίτυπα του περιοδικού Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εξώφυλλο της έκδοσης δόθηκε στη δημοσιότητα.


Στο σκίτσο του Luz απεικονίζεται δακρυσμένος ο Μωάμεθ, με τον τίτλο να αναγράφει «όλα συγχωρήθηκαν» και τον ίδιο να κρατά ένα πλακάτ με το σύνθημα «Je suis Charlie».


Τα γαλλικά ΜΜΕ ερμηνεύουν το σκίτσο ως άφεση αμαρτιών του περιοδικού από τον Μωάμεθ: Η απεικόνιση του προφήτη απαγορεύεται στο Ισλάμ και ήταν το πρώτο που είχε ενοχλήσει ορισμένους μουσουλμάνους στα σχέδια του περιοδικού.


Η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στη συμβολική «έκδοση των επιζώντων» την Τετάρτη θα τυπώσει έναν αριθμό τριών εκατομμυρίων φύλλων έναντι των 60.000 που ήταν η κανονική της έκδοση. Σημειώνεται, δε, πως πρώτη φορά κυκλοφορεί η εφημερίδα εκτός Γαλλίας, καθώς θα γίνει πανευρωπαϊκή διανομή.


Η σύνταξη του τεύχους ολοκληρώθηκε στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Liberation, όπου φιλοξενείται η ομάδα του περιοδικού μετά την επίθεση.


Στις 7 Ιανουαρίου, ένοπλοι άντρες εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους τον εκδότη και σκιτσογράφο και τρεις από τους κύριους σκιτσογράφους της εφημερίδας. Διαφεύγοντας, σκότωσαν και έναν αστυνομικό ενώ τις επόμενες μέρες ακολούθησαν διενέξεις σε διάφορα σημεία της πόλης η οποία μετρά συνολικά 17 νεκρούς.


Η σατιρική εφημερίδα παρά τα θύματα που μετρά και την προσπάθεια «δολοφονίας» της ελευθερίας της έκφρασης από τους τρομοκράτες έχει υποσχεθεί να μην ξεπουλήσει τα δικαιώματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν «και το δικαίωμα στη βλασφημία».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ