Παράθυρο logo
Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Νικόλα Οικονόμου
Δημοσιεύθηκε 13.01.2014
Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Νικόλα Οικονόμου

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου Κύπριου πιανίστα, συνθέτη και στοχαστή, το ντοκιμαντέρ Remembering Nicolas Economou προβάλλεται σε πρώτη επίσημη απόψε στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.


Φίλοι και μέλη της οικογένειας του Νικόλα Οικονόμου μιλούν στο ντοκιμαντέρ Remembering Nicolas Economou, το οποίο προβάλλεται σήμερα στις 20:30 σε πρώτη επίσημη προβολή, στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.


Πρόκειται για μια γνωριμία με τον καταξιωμένο Κύπριο πιανίστα, συνθέτη και στοχαστή ο οποίος έφυγε νωρίς σε ηλικία 40 ετών, όταν σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 29 Δεκεμβρίου 1993.



Μοναδικό ταλέντο


Μια σημαντική μορφή της μουσικής δημιουργίας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη Γερμανία όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Νικόλας Οικονόμου αναγνωρίστηκε για το εξαιρετικό του μουσικό ταλέντο πρώτα απ’ όλους από τον διάσημο Κύπριο μουσικολόγο Σόλωνα Μιχαηλίδη. Οι γονείς του Ν. Οικονόμου αγαπούσαν την κλασική μουσική και ήθελαν να περάσουν αυτήν την αγάπη στον γιο τους, χωρίς να σκεφτούν πως θα έπαιρνε αυτή η αγάπη επαγγελματική μορφή. Ωστόσο, ήδη στην ηλικία των 11 ετών, ο Ν. Οικονόμου έλαβε μια υποτροφία από την Ειδική Μουσική Σχολή του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκι, στη Μόσχα.
Αργότερα πήρε υποτροφία για το ίδιο το Κονσερβατόριο όπου σπούδασε πιάνο στην τάξη της Νίνα Εμιλιάνοβα.


Αδυνατώντας να συμμορφωθεί με το καταπιεστικό περιβάλλον της εποχής στη χώρα του, ο Νικόλας Οικονόμου εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου κέρδισε την προσοχή των συναδέλφων του αλλά κυρίως του κοινού, με τις μοναδικές, γεμάτες πάθος μουσικές του εκτελέσεις. Διατηρούσε, στο μεταξύ, επαφή με την Κύπρο και το συνθετικό του έργο φέρει έντονα τα μουσικά στοιχεία της Μεσογείου και της Κύπρου.


Διεθνές εκτόπισμα


Μπορούμε να σημειώσουμε δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες του Οικονόμου, με τις οποίες το έργο του ήρθε σε επαφή με το διεθνές κοινό: η πρώτη είναι αυτή με τον Τσικ Κορέα, τον Αμερικανό συνθέτη με τον οποίο ο Οικονόμου συνεργάστηκε σε μια σειρά από συναυλίες στη Γερμανία τη διετία 1981-82, οι οποίες οδήγησαν στον κοινό δίσκο On Two Pianos.


Η δεύτερη συνεργασία καταγράφεται με την Μάργκαρετ φον Τρότα, σκηνοθέτιδα-σύμβολο της ανανέωσης του γερμανικού κινηματογράφου μαζί με τους Φασμπίντερ και Βέντερς. Ο Οικονόμου έγραψε τη μουσική για δύο ταινίες της φον Τρότα, τη «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και τη «Μαριάν και Τζουλιάν». Η πρώτη ταινία έφτασε στις Κάννες και χάρισε το βραβείο ερμηνείας στην Μπάρμπαρα Σούκοβα (σημειώστε ότι οι Φον Τρότα και Σούκοβα συνεργάστηκαν ξανά το 2013 για την ταινία «Χάνα Άρεντ» που θα δούμε τον ερχόμενο Φεβρουάριο από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου).


Πέρα απ’ αυτές τις συνεργασίες, όμως, ο Νικόλας Οικονόμου διατηρούσε επαφή ως φίλος ή/και συνεργάτης με τους Ρόμπερτ Γουίλσον, Μάνο Χατζιδάκι, Φρίντριχ Γκούλντα και άλλους.


«Ο Νικόλας ως στοχαστής δεν φοβόταν να σπρώχνει τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ανθρώπινης ικανότητας. Το πάθος και η λάμψη του ως ερμηνευτή τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους πιανίστες της γενιάς του», αναφέρεται σε ανακοίνωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ. Η εξιδανίκευση μετά θάνατον είναι πάντα αναμενόμενη. Στην περίπτωση του Ν. Οικονόμου, ωστόσο, εκείνο που μπορεί να λεχθεί είναι πως, πράγματι, μια σπουδαία προσωπικότητα χάθηκε πολύ νωρίς.


+ Το ντοκιμαντέρ Remembering Nicolas Economou προβάλλεται απόψε στις 20:30 στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ