Παρουσίαση του «Εαρινού Εξαμήνου» στον Πολίτη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 22.1.2014

Στην εφημερίδα Πολίτης θα παρουσιάσει ο Γιώργος Στόγιας το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εαρινό Εξάμηνο» [εκδ. Απόπειρα, 2013] στις 3 Φεβρουαρίου.


Πρόκειται για ένα έργο, η πρώτη μορφή του οποίου δημοσιεύτηκε αρχικά την άνοιξη του 2012 σε συνέχειες στο διαδίκτυο.


Κείμενο, εικόνα και μουσική επεξεργάζονταν από την ομάδα του «Εαρινού» και αναρτιόνταν με αγωνία «παράστασης». Τα σχόλια των αναγνωστών λήφθηκαν υπόψη κατά την τελική γραφή. Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα αυτής της ανοιχτής διαδικασίας.


Πέρα από τον συγγραφέα, το «γκρουπ» αποτελούσαν η Κωνσταντίνα Τσιάγκα (επιμέλεια), η Αλεξία Νησιφόρου (σχεδιασμός), ο moican (σκίτσα) και ο Αντώνης Τσαγκάρης (μουσική).


Η πρώτη έκδοση κυκλοφορεί με το soundtrack σε CD.


Η εκδήλωση στον «Π» θα αποτελεί μια συζήτηση για το πανεπιστήμιο, την πολιτική, τη νεότητα και την Τέχνη, με αφετηρία το «Εαρινό Εξάμηνο».


Εισαγωγικές παρεμβάσεις:




  • Κατερίνα Στεφάνου, επιμελήτρια εκδόσεων: «Ένα βιβλίο χωρίς κριτική»




  • Μάγδα Ηγουμενίδου, διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Ποιος πάει γυρεύοντας;» (No tears for the creatures of the night)




  • Γιάννης Ιωάννου, διεθνολόγος, δημοσιογράφος, μουσικοκριτικός: «Τα εξάμηνα που έχασα»




Συντονισμός: Γεωργία Χόπλαρου




Το βιβλίο


Η εικοσάχρονη Ντίνα θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη με την ελευθερία κινήσεων που απολαμβάνει, αλλά όλα τής φταίνε. Ο πατέρας της, η φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο, ο εαυτός της ο ίδιος. Νιώθοντας ότι οι καιροί αλλάζουν και οι μελλοντικές ευκαιρίες λιγοστεύουν, βιάζεται για άμεσες λύσεις. Ενώ η πολιτική επιτείνει τη σύγχυση, η τέχνη φαντάζει ως ο βασιλικός δρόμος για την ευτυχία. Στην παράσταση που οι άλλοι ονομάζουν πραγματικότητα, η Ντίνα θα πρωταγωνιστήσει με τη δική της εκδοχή της ροκ μυθολογίας. Ένα μικρό πρόβλημα: η σκηνοθεσία είναι εκτός ελέγχου.


giorgos_stogias
Ο συγγραφέας


Ο Γιώργος Στόγιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αν είχε ασχοληθεί με τη δουλειά του όσο με το θέατρο και τη μουσική, θα ήταν μεγάλος παιδαγωγός.


Αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, σε περίπτωση όμως που σκοτωνόταν με το αυτοκίνητο ψάχνοντας ποιο cd να ακούσει, θα ήθελε να τον θυμούνται για το Εαρινό Εξάμηνο.





Έγραψαν για το βιβλίο



Παναγιώτης Θανασάς:
«Ο Γιώργος Στόγιας τοιχογραφεί τη βαθιά πολιτική διαδικασία με την οποία η «γενιά της μεταπολίτευσης» δίνει τη θέση της στη «γενιά του Δεκέμβρη». Στην κληρονομιά της αριστερολαϊκής κενόλογης αρλούμπας η Ντίνα αντιτάσσει τη δική της ιδιοτελή αγανάκτηση: δεν ελπίζει, δεν πιστεύει, δεν πληρώνει. Δικαιούται έτσι μια εξέχουσα θέση στη μελλοντική πινακοθήκη αυτής της γενιάς.» [Το Βήμα]


Νίκος Ζαρταμόπουλος:
«Εδώ ο αναγνώστης προσκαλείται ανοιχτά, χωρίς προσποιητή αδιαφορία, να συμμετάσχει στο «πάρτι». Η ίδια η πλοκή τού επιβάλλεται όπως η μουσική από στέρεο που παίζει τέρμα: δεν μπορεί να αγνοηθεί, είτε αρέσει είτε ενοχλεί…» [The Book’s Journal]


Εύη Καρκίτη:
«Η ξέφρενη πορεία μιας 20χρονης φοιτήτριας στο Ρέθυμνο γίνεται όχημα στα χέρια του συγγραφέα για να εξερευνήσει τις αντιφάσεις μιας γενιάς και μιας χώρας. […]«Γιατί σας ενοχλώ όλους τόσο πολύ;» είναι το ερώτημα που θέτει στα οικεία της πρόσωπα η Ντίνα. Καλεί τον αναγνώστη να τολμήσει την δική του απάντηση» [Εφημερίδα των Συντακτών]


Λίνα Πανταλέων:
«Οι νέοι του Γιώργου Στόγια είναι αντιπροσωπευτικοί της αμφίρροπης εποχής τους και συγκινούν με τον πόθο δραματοποίησης των καθημερινών πραγμάτων προκειμένου η ζωή να αποκτήσει υψηλότερη θερμοκρασία και η πεζότητα να διαφύγει στη μαγεία» [Καθημερινή]


Χρυσόστομος Περικλέους:
«Μήπως, μέσα από τη συγκρουσιακή αποδόμηση του κόσμου που ζούμε και το σπάσιμο του κοινωνικού ιστού, ο συγγραφέας αναζητά το όραμα ενός άλλου κόσμου, που είναι όμως κι αυτό μια νέα ίσως ουτοπία;» [Καθημερινή, κυπριακή έκδοση]


Απόστολος Λαμπρόπουλος:
«Σε μια άσκηση αφηγηματικής ευστοχίας, το Εαρινό εξάμηνο μάς δείχνει απνευστί πώς κανείς μπορεί να επιθυμεί αυτό που πλέον λοιδωρεί και να αναπολεί αυτό που έχει από καιρό ξεπεράσει» [Literature.gr]




+ Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στην εφημερίδα «Πολίτης», Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8, εντός των τειχών.


O Αντώνης Τσαγκάρης θα εκτελέσει ζωντανά δικές του συνθέσεις από το soundtrack του βιβλίου.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ