Ο Πιτ Σίγκερ έφυγε από τη ζωή

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.1.2014

Ο Πιτ Σίγκερ, ο θρύλος της αμερικανικής φολκ μουσικής, ο δημιουργός του «If I had a Hammer» [που τραγούδησε με τους Weavers], του «Where Have All the Flowers gone», του «Turn! Turn! Turn!», πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών.


Όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την ανακοίνωση του εγγονού του, Κιτάμα Τζάκσον, στους New York Times, ο θάνατος του Πιτ Σίγκερ [Pete Seeger] επήλθε από φυσικά αίτια.


Ο Πιτ Σίγκερ, που επηρέασε πολλές γενιές μουσικών όπως η Τζόαν Μπαέζ και το συγκρότημα Peter, Paul and Mary, θεωρείται πρωτοπόρος της αμερικανικής φολκ μουσικής μαζί με τον Γούντι Γκάθρι.


Γνωστός για τις φιλελεύθερες ιδέες του, από τους πρωτοστάτες αμερικανούς μουσικούς του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της υπό τον ΜακΚάρθι επιτροπής του Κονγκρέσου για την περίοδο της στράτευσής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα.


Η ερμηνεία του στο «This Land is Your Land» του Γούντι Γκάθρι ήταν η κορυφαία στιγμή της συναυλίας που ακολούθησε την τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2009.



To 2007, όταν ο Πιτ Σίγκερ ήταν 88 ετών, o Τζιμ Μπράουν παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Pete Seeger: The Power of Song» για τη ζωή και το σπουδαίο έργο του Πιτ Σίγκερ, σημειώνοντας για αυτόν ότι «εξακολουθεί να είναι δραστήριος, να θυμώνει, να ελπίζει, να τραγουδά». 


Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ είναι αναρτημένο στο YouTube, σ' αυτό τον σύνδεσμο.


Το 2012 συνεργάστηκε με τη Διεθνή Αμνηστεία στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο «Chimes of Freedom: The Songs of Bob Dylan Honoring 50 Years of Amnesty International». Στα 92 του, τραγούδησε ένα κομμάτι του Ντίλαν, του οποίου υπήρξε μέντορας, το «Forever Young».



Οπως έγραψαν οι New York Times, η καριέρα του Πιτ Σίγκερ τον έφερε από τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργατών της δεκαετίας του '50 στο Top 10 των επιτυχιών, από τη συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα σε φεστιβάλ της φολκ μουσικής και από την καταδίκη του για ασέβεια απέναντι στο Κογκρέσο - όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με την περιβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών την εποχή του ΜακΚάρθι - στην εμφάνισή του τον Ιανουάριο του 2009 στο Μνημείο Λίνκολν όπου τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η ζωή και τα τραγούδια του Πιτ Σίγκερ υπήρξαν η ζωή και ο ήχος της Αμερικής που άλλαξε μεταπολεμικά: Από το συντηρητισμό και τις φυλετικές διακρίσεις στην αμφισβήτηση, στους αγώνες για κοινωνικά δικαιώματα και στη συμβολική ανάδειξη ενός αφροαμερικανού στη θέση του ηγέτη της χώρας, κάτι αδιανόητο μισό αιώνα νωρίτερα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ