Σηκώνει αυλαία η Μπερλινάλε 2015

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.2.2015

Με την προβολή της ταινίας Nobody Wants the Night [φωτογραφία] σηκώνει σήμερα αυλαία το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, γνωστό και ως Μπερλινάλε.


Περισσότερες από 400 ταινίες θα προβληθούν σε διάστημα 10 ημερών, ενώ 23 από αυτές περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό τμήμα. Τη Χρυσή Άρκτο, κορυφαία διάκριση του φεστιβάλ, θα διεκδικήσουν 19 ταινίες.



Το «Π» θα έχει καθημερινές ανταποκρίσεις από το φεστιβάλ με άρθρα του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου.



Πρώτη ματιά


Ταινίες από την Αλβανία μέχρι την Ιαπωνία και από την Ουκρανία μέχρι τις ΗΠΑ, από καταξιωμένους σκηνοθέτες μέχρι ανερχόμενα ταλέντα, θα προβληθούν στη φετινή Μπερλινάλε, η οποία παρουσιάζει ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα προβολών.


Σε αυτή τη διοργάνωση θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, μια μέρα πριν την έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η πολυσυζητημένη ταινία «50 αποχρώσεις του γκρι», αλλά και η υπερπαραγωγή «Σταχτοπούτα» του Κένεθ Μπράνα.




Από τις πολυαναμενόμενες, πάντως, ταινίες στη φετινή διοργάνωση είναι η Knight of Cups του Τέρενς Μάλικ, ο οποίος επιστρέφει τέσσερα χρόνια μετά το Tree of Life για να παρουσιάσει την ιστορία ενός διάσημου σταρ (Κρίστιαν Μπέιλ) που ταλανίζεται από υπαρξιακά ερωτήματα.

Ο Γερμανός Βιμ Βέντερς καταγράφει στην πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μετά την Palermo Shooting (2008), μια κοινωνιολογική μελέτη για έναν άντρα που χτυπά ένα παιδί με το αυτοκίνητό του.
Η ταινία έχει τίτλο EveryThing Will Be Fine και σ’ αυτήν πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Φράνκο, τον οποίο συναντούμε και στη νέα ταινία ενός άλλου διάσημου Γερμανού σκηνοθέτη, του Βέρνερ Χέρτζογκ: στην ταινία Queen of the Desert, ο Χέρτζογκ στρέφει την κάμερά του και την προσοχή μας στη Γερτρούδη Μπελ, μια διπλωμάτισσα/περιηγήτρια η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Ιράκ τη δεκαετία του 1920. Η Νικόλ Κίντμαν κρατά τον ρόλο της Γερτρούδη, ενώ ο Τζέιμς Φράνκο καλείται επί το έργον ως ένας διπλωμάτης και εραστής της.


Everything-Will-Be-Fine_FRANCO_WENDERS

O Τζέιμς Φράνκο [αριστερά] με τον σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς.


queen_of_the_desert






Στα γυρίσματα της ταινίας Queen of the Desert


«Παρών» ο Παναχί


Η ταινία Taxi είναι η τρίτη που καταφέρνει να ολοκληρώσει ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, παρά την απαγόρευση που του υποβλήθηκε από τις ιρανικές αρχές το 2010 για να μην κάνει ταινίες μέχρι το 2030! Στη νέα του δουλειά τοποθετεί μια κάμερα σε ένα ταξί, που με τον ίδιο στο τιμόνι περιφέρεται στους δρόμους της Τεχεράνης και συνομιλεί με τους επιβάτες του.


TAXI_JAFARPANAHI

Γυναικεία παρουσία


Τρεις γυναίκες σκηνοθέτιδες θα δουν τις ταινίες τους να προβάλλονται στο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Μπερλινάλε. Η Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοϊξέ συμμετέχει με την ταινία «Nobody Wants the Night» που θα ανοίξει το φεστιβάλ: πρόκειται για μια μελέτη επιβίωσης με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός στον ρόλο της συζύγου του εξερευνητή της Αρκτικής Ρίτσαρντ Πίαρι, η οποία θα συναντήσει μια γυναίκα Ινούιτ και θα αναπτύξουν φιλική σχέση.



Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν, επίσης, η ταινία της Ιταλίδας Λόρα Μπιζπούρι με τίτλο Sworn Virgin και η Πολωνή Μαλγκορτζάτα Σουμόφσκα με την ταινία Body.


Μιλώντας για την μικρή παρουσία γυναικών στην Μπερλινάλε, η Ιζαμπέλ Κοιξέ ανέφερε στο The Hollywood Reporter: «Είμαστε μια σοκαριστική μειονότητα. Και το χειρότερο, μια μειονότητα προς εξαφάνιση. Οι μισθοί μας είναι πάντα χαμηλότεροι από τον ανδρών συναδέλφων μας. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για να κάνω ταινίες. Ποτέ. Είναι η ζωή μου. Είναι αυτό που αγαπώ να κάνω απ΄όταν οι γονείς μου μού χάρισαν μια Super 8 στην ηλικία των 7. Δεν είχα σκεφτεί καν τότε -πόσο αφελής ήμουν- πως το ότι είμαι γυναίκα θα ήταν εμπόδιο. Και δεν ήταν. Όχι επειδή είμαι θαραλλέα -γιατί δεν είμαι- αλλά είμαι πεισματάρα! Αν για κάθε κινηματογραφιστή ο δρόμος για να φτιάχνει ταινίες είναι στρωμένος με χαλίκια, για τις γυναίκες κινηματογραφίστριες είναι στρωμένος με γ@-νες κοτρόνες».


Τα άλλα τμήματα


Πιο αβάντγκαρντ ταινίες θα προβληθούν στο τμήμα Forum, ενώ διεθνείς και art house παραγωγές στο τμήμα Panorama. Η φετινή διοργάνωση επιφυλάσσει, επίσης, ένα αφιέρωμα στην 100ή επέτειο από την εφεύρεση της πρώτης συνθετικής μεθόδου προσθήκης χρώματος στις ταινίες (Technicolor).


Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Ντάρεν Αρονόφσκι, ο οποίος θα συναποφασίσει με τα μέλη της για τα βραβεία που θα απονεμηθούν το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου στο Berlinale Palast.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ