Σπύρος Στάβερης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2015

Μια "ρευστή" φωτογραφία από τις περσινές διακοπές στην Αστυπάλαια. "Ρευστή" και κάπως "αβέβαιη", επειδή τραβήχτηκε με φιλμ, χωρίς τρίποδο, με μηχανή 6x6, σχεδόν νύχτα. Και σχεδόν χωρίς σκέψη και έλεγχο πάνω στα χρώματα, την ευκρίνεια και την έκφραση [με κατεβασμένο καθρέφτη]. Μήπως αυτό όμως δεν προσδοκούμε από τη φωτογραφία, να προσθέτει από μόνη της κάτι το ανυπολόγιστο, το μαγικό, έξω από τις δικές μας προθέσεις; Πάντα, το καλοκαίρι, αφήνω τον χρόνο να γράψει αλλιώς πάνω στο φιλμ, να κυλήσει αργά, σχεδόν σταματημένος, όταν έρχεται το σούρουπο ή όταν η νύχτα φωτίζεται μόνο από τα άστρα. Είναι ίσως ένας υποσυνείδητος τρόπος να συγχρονίζομαι με τον αργόσυρτο ρυθμό του καλοκαιριού, και μ' αυτές ειδικά τις σκοτεινές φωτογραφίες να μεταφέρομαι πάλι στην καρδιά του. Πιο πολύ κι από μια εικόνα λουσμένη σ' έναν εκτυφλωτικό ήλιο, νιώθω πάλι, μετά από πολύ καιρό, το ίχνος των περασμένων καλοκαιριών σε μια λεπτομέρεια, στα λίγο θολά ξανθιά μαλλιά που ανακάτευε η θαλασσινή αύρα σ' εκείνη τη γωνιά με τη θέα που είχαμε πιάσει τότε στο μπαρ του Κάστρου. Ή στις λυγισμένες αφαιρετικές καλαμιές στο κάμπινγκ της Αντιπάρου, στο φουσκωμένο πανί της ομπρέλας στην παραλία του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό, στη μακριά φωτεινή γραμμή που άφηνε το πλοίο βγαίνοντας από το λιμάνι της Ερμούπολης μέσα στη μαύρη νύχτα.

Ημ. γέννησης: 05.09.1953


Σπουδές: Ιστορία [Universite Paris VII, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales]


Eπιρροές: Robert Doisneau, Ιαπωνική φωτογραφία, Diane Arbus


High: Η περίοδος του περιοδικού 01, του Symbol, τα ταξίδια με το περιοδικό Ένα, οι συνεργασίες με το ένθετο "Ευρώπη" της εφημερίδας Liberation.


Low: Στην κηδεία του Νίκου Ζαχαριάδη, τον είχα μπροστά μου πριν τον βάλουν στο φέρετρο, και δεν τον φωτογράφισα.


Tip: Όλες οι φωτογραφίες μετά από κάποιο καιρό γίνονται ντοκουμέντα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ