Πλατφόρμα Χορού 2015 | Τι θα δούμε

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.3.2015

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες -και οι πρόβες- για την 15η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού η οποία σηκώνει αυλαία στις 6 Μαρτίου 2015 στο Θέατρο Ριάλτο.


Όπως κάθε χρόνο, η Πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο στον κόσμο αφού τις παραστάσεις και εκδηλώσεις της παρακολουθούν εκπρόσωποι διεθνών Φεστιβάλ και καταξιωμένες προσωπικότητες από τη διεθνή χορευτική κοινότητα.


Φέτος θα φιλοξενηθούν οι: Agustin Ferrando Castellano – Διευθυντής του Festival de Danza y Artes Escénicas «Costa Contemporánea» από την Ισπανία, η Sara Tosic από την Σερβία εκπροσωπώντας το New Dance Forum του Serbian National Theatre, η Marie Brolin-Tani - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Musikteatret από τη Δανία, ο Nicholas Minns – Χορευτής / Κριτικός χορού από το Λονδίνο και η Βίκυ Μαραγκοπούλου - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνει και φέτος η Στέγη Σύγχρονου Χορού, στο πλαίσιο της ενότητας “Dance Throughout the Year” ολοκληρώνει τη σφαιρική ματιά στα τεκταινόμενα του σύγχρονου χορού στην Κύπρο.


Τι θα δούμε




  • ΒΙΚΥ ΚΑΛΛΑ / Big laugh for ever / Σάββατο 7 Μαρτίου 




vickykalla
Θα ήθελα να παρουσιάσω ένα έργο το οποίο αγγίζει την αγάπη στην απλότητα και πολυπλοκότητα αυτής της λέξης.


Το έργο Big laugh for ever είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο των cartoon, το οποίο διαδραματίζεται έξω, σε ένα πάρκο, συμβολίζοντας ταυτόχρονα τον βαθύτερο εσωτερικό κόσμο του εαυτού μας. Μπορεί η αγάπη να μας απαλλάξει από τις ανασφάλειες και τους φόβους μας; Ζητάμε απεγνωσμένα κάποιον να μας αποδεχτεί πραγματικά γι’ αυτό που είμαστε; Ζούμε σε μια κοινωνία όπου θέλουμε αγάπη από όλους και σπαταλάμε τόσο χρόνο κρύβοντας τις ατέλειές μας, φορώντας απλά μια μάσκα καλύπτοντας πάντα τους εαυτούς μας; Σε αυτό το χοροθεατρικό ντουέτο, επιχειρούμε να ξεσκεπάσουμε αυτές τις μάσκες. Και οι δύο χορευτές ανακαλύπτουν προσωπικές, οικείες στιγμές και ανάγκες.





  • ΕΛΕΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ / more / Σάββατο 7 Μαρτίου




MORE
καιρός να σταματήσει να πηγαινοέρχεται κοιτάζοντας τριγύρω σε γη κι ουρανό για κάποιον

κάποιον άλλο σαν κι εκείνη
κάποιο άλλο πλάσμα σαν κι εκείνη
- Νανούρισμα (1980) Σάμουελ Μπέκετ




  • ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΟΝΤΕΙΡΟ / Marika’s dress / Παρασκευή 6 Μαρτίου 




HamiltonMonteiro
Η Μαρίκα μία γυναίκα ή άνδρας που ήταν ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Το σόλο είναι ένα «σχόλιο» απέναντι στον καθωσπρεπισμό και την ηθικολογία των κλειστών κοινωνιών.




  • Ασώματες Δυνάμεις ομάδα χορού - ΜΑΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - LINDAHL / Πύλη / Παρασκευή 6 Μαρτίου




AsomatesDinameis
Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως.
Πύλη είναι μια συμβολική έννοια που σηματοδοτεί το πέρασμα από μια κατάσταση συνειδητότητας σε μια άλλη. Μια πορεία που μας μεταμορφώνει και μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην ουσία μας, σε μια κατάσταση ψυχής λίγο πιο συνειδητή, φωτεινή και γαλήνια. A journey from darkness to light.





  • ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / Inland / Παρασκευή 6 Μαρτίου




fotisnikolaou
Περιοχή μιας χώρας που εκτείνεται προς το εσωτερικό της μακριά από τα παράλια ή τα σύνορα.
Η γη που βρίσκεται προς το εσωτερικό της χώρας.
Το μέσα.
Ένα ταξίδι μέσα...




  • ΖΩΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΗ / For your entertainment only / Παρασκευή 6 Μαρτίου




zoegeorgalli
Το χορογραφικό έργο For your entertainment only ασχολείται με την εικόνα του performer και τη συνεχή προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κοινού και του κόσμου του θεάματος. Το τρίο αυτό, καυτηριάζει τη λαχτάρα για επιτυχία και αποδοχή που βιώνει ένας performer, μελετώντας τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ κοινού, χορευτή και χορογράφου. Στη σκηνή, τρία άτομα ανταγωνίζονται για την έγκριση και προσοχή του κοινού, δημιουργώντας κωμικοτραγικές καταστάσεις.




  • ΑΡΙΑΝΑ ΜΑΡΚΟΥΛΙΔΟΥ / Stomach Rumblings / Παρασκευή 6 Μαρτίου




a_arianamarcoulides
Η σχέση των συχνοτήτων του ήχου με την ανθρώπινη φυσιολογία, την κίνηση και το συναίσθημα. Η ιδέα για την έρευνα αυτή προέκυψε από μια σειρά δεδομένων, βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις: Συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες μπορούν να ακουστούν σε αποστάσεις έως και 5 χιλιομέτρων μέσω του αέρα ή έως και 20 χιλιομέτρων υπό τη μορφή σεισμικών κυμάτων στο έδαφος. Ηχητικά κύματα υψηλών συχνοτήτων μπορούν να μετατρέψουν μικρές σταγόνες νερού σε εξαιρετικά σύνθετα γεωμετρικά σχήματα, ενώ χαμηλότερες συχνότητες δημιουργούν απλούστερες φόρμες. Πώς λοιπόν οι συχνότητες του ήχου επηρεάζουν τη φυσιολογία ενός σώματος που αποτελείται κατά 65-70% από νερό; Και πώς αυτό συνδυάζεται και συνδέεται με την κίνηση και το συναίσθημα;




  • Χάρης Κούσιος / MAN-OEUVRES / Σάββατο 7 Μαρτίου




HarryKoushos
MAN-OEUVRES: ο άνθρωπος και τα έργα του. Το παρελθόν της πρώτης ύλης συνομιλεί με ένα μέλλον που αναζητά τις μορφές μέσα από τις οποίες θα εκφραστεί.


Η παράσταση εμπνέεται από το έργο ARCHETYPA που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015 στην Κύπρο, στα πλαίσια του προγράμματος Τερψιχόρη.



  • JULIA BRENDLE / ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ / within and between / Σάββατο 7 Μαρτίου


JuliaBrendle
«Η υλικότητα του υποκειμένου (...) μπορεί να ταυτοποιηθεί. Είναι όλα εκείνα τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παρουσίας και συν-παρουσίας. Τα κατεξοχήν υλικά της συμπεριφοράς είναι το βλέμμα, οι χειρονομίες, οι στάσεις του σώματος και οι λεκτικές πρακτικές που οι άνθρωποι εμπρόθετα ή όχι προσδίδουν στις καταστάσεις (...)
Η δομή αυτή των συμπεριφορών όταν αποκαλυφθεί φέρνει στο προσκήνιο την κανονιστική σειρά που ενυπάρχει στο δημόσιο, τον ημιδημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, που καταλήγει να είναι μια οργανωμένη κοινωνική περίσταση που υπόκειται στους περιορισμούς μιας επαναλαμβανόμενης κοινωνικής διάταξης.
(...) επιχειρείται μια προσπάθεια ανάλυσης των αμέτρητων μοτίβων και των φυσικών πρακτικών της συμπεριφοράς τη στιγμή της άμεσης συνάντησης των προσώπων.»
(Ελεύθερη μετάφραση από το πρωτότυπο) Τελετουργίες Διάδρασης: Κείμενα πάνω στην Διαπροσωπική Συμπεριφορά. Erving Goffman, 1964


Πρόγραμμα Παραστάσεων


Παρασκευή 6/3


Αριάνα Μαρκουλίδου | Stomach Rumblings 10’


Ζωή Γιωργαλλή | For your entertainment only... 10’


Φώτης Νικολάου | Inland 20’


Ασώματες Δυνάμεις | Μάχη Δημητριάδου - Lindahl | Πύλη  20’


Χάμιλτον Μοντέιρο | Marika’s  dress 15’


Σάββατο 7/3


‘Ελενα Αντωνίου | More 20’


Βίκυ Κάλλα | Big laugh for ever 10’


Χάρης Κούσιος | MAN-OEUVRES 20’


Julia Brendle σε συνεγασία με τον Μάριο Κωνσταντίνου | Within and Between 10’


Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε | Ρούλα Κλεοβούλου Standstill 20’


Κυριακή 8/3


Noema Dance Works | Alexandra Waierstall | Lightless 18’


Κωνσταντίνα Σκαλιώντα | Κατ’ εικόνα’ – ‘Ιn the likeness of... 10’


Transfiguratio | Αλεξία Νικολάου | I will dark you down 10’


Αλέξανδρος Μιχαήλ | Diluted Intentions 20’


Μιλένα Ugren Κούλας | Happiness 15’


+ Θέατρο Ριάλτο,  6, 7 και 8 Μαρτίου, ώρα 20:30


Πληροφορίες: 77 77 77 45  E-ticket: www.rialto.com.cy


[Eίσοδος €5 | Για όλες τις παραστάσεις €10] Ελεύθερη είσοδος για χορευτές & χορογράφους (Απαραίτητη η κράτηση θέσεων)



Dance Throughout the Year


7/3 Σάββατο


11:00-13.00 Ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες και τους ξένους καλεσμένους


18:00-18:20  Quest από Aneesha Michael


18:30-19:10 Double Days από Εύη Δημητρίου


8/3 Κυριακή


11:00-13:00 Workshop &master class από Marie Brolin για επαγγελματίες χορευτές


18:00-18:30 Nude the Tree από Πέτρος Κονναρής


18:45-19:00 The Time Quality από Χάρης Κούσιος


22:30 Πάρτυ λήξης


+ Στέγη Σύγχρονου Χορού - Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 25340618.




 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ