Τρεις ταινίες από την Κύπρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.3.2015

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Τρία ντοκιμαντέρ με κυπριακή θεματολογία ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη βδομάδα, συμμετέχοντας στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα.


Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 13 Μαρτίου με ένα ντοκιμαντέρ του ΜπρινΈβανς για μια ομάδα ηλικιωμένων χορευτών της χιπ χοπ.


Από την Κύπρο θα προβληθούν στο φεστιβάλ τα ντοκιμαντέρ «A Haircut Story» της Δανάης Στυλιανού και «Πολυαγαπημένες Μέρες» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, ενώ συμπαραγωγή Ελλάδας - Κύπρου είναι το ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη «Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο».


Και τα τρία ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο τμήμα «Ελληνικό Πανόραμα».


Διεθνείς πρεμιέρες


Το ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες Μέρες» [είχε τίτλο εργασίας «Δωμάτιο Αναμνήσεων»] θα έχει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, δίνοντας αίσιο τέλος στην περιπετειώδη -επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια- δημιουργία του.
Ο φακός του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Πατσαλίδη μετακινείται από το 1970 στο σήμερα, εστιάζοντας στο μικρό και σήμερα κατεχόμενο χωριό Κάρμι, οι κάτοικοι του οποίου πριν από 45 χρόνια έζησαν την πρωτόγνωρη εμπειρία των γυρισμάτων της -χολιγουντιανών προδιαγραφών- ταινίας «Πολυαγαπημένη», με πρωταγωνίστρια τη Ρακέλ Γουέλς. «Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής αλλά και των τραυματικών αλλαγών που βίωσαν οι κάτοικοι μετά την τουρκική εισβολή», αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Κ. Πατσαλίδης.


Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ήρθαν στην Κύπρο το 2011 ο Ρίτσαρντ Τζόνσον, συμπρωταγωνιστής της Ρακέλ Γουέλς, και ο Πάτρικ Κέρτις, παραγωγός ταινιών και σύζυγος της Γουέλς όταν γυρίστηκε η ταινία [που μπορεί να την αναζητήσει κανείς με δύο τίτλους: The Beloved και The Sin].


Στην Κύπρο θα δούμε τις «Πολυαγαπημένες Μέρες» στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, τον Αύγουστο.


BELOVED-DAYS-STILL-3-980x450
BELOVED-DAYS-STILL-1-980x450



Στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ Beloved Days.


BELOVED-DAYS-STILL-2-980x450


H άφιξη της Ρακέλ Γουέλς και το Ρίτσαρντ Τζόνσον στο αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1970.


Για τον Ρεμπώ


Για πρώτη φορά θα προβληθεί στη Θεσ/νίκη και η ταινία του Κ. Νταντινάκη με τίτλο «Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο». Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Κύπρο, ο Έλληνας σκηνοθέτης και καθηγητής Τέχνης στρέφει την κάμερά του στην παραμονή του Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ στη χώρα μας τα έτη 1878-1880.


Κυπριακό «κούρεμα»


Η ταινία της Δανάης Στυλιανού «A Haircut Story» έκανε ήδη πρεμιέρα στην Κύπρο το περσινό καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού και επαναπροβλήθηκε σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη θα έχει τη διεθνή της πρεμιέρα.


Το «A Haircut Story» παρακολουθεί ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων που επηρεάστηκαν από το κούρεμα καταθέσεων το οποίο επιβλήθηκε από το Eurogroup τον Μάρτιο 2013. Η προβολή του θα έχει ενδιαφέρον ως προς τις αντιδράσεις του διεθνούς κοινού σε μια περίοδο κατά την οποία τα θέματα οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.


Μετά τη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 23 Μαρτίου στην Αθήνα.


©ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ