Ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαρτίου 2014 το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Επιλεγμένες ταινίες θα δούμε και στη Λευκωσία, μέσα από ζωντανή μετάδοση από τη Θεσ/νίκη, στο πλαίσιο συνεργασίας του φεστιβάλ η οποία ξεκίνησε προ τριετίας με το Πανεπιστήμιο Frederick και συνεχίζεται.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρει τον υπότιτλο «Εικόνες του 21ου αιώνα», πραγματοποιείται φέτος με σειρά δυσκολιών:
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα μόλις 650.000 ευρώ
Δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο καθώς παραιτήθηκε προ τετραμήνου ο πρόεδρος του, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και δεν αντικαταστάθηκε, γεγονός που δημιουργεί σωρεία λειτουργικών και διοικητικών προβλημάτων
Οι αίθουσες του λιμανιού ανήκουν πλέον σε ιδιώτη επιχειρηματία και παραχωρούνται [τουλάχιστον για φέτος] στο Φεστιβάλ για τις ημέρες της διοργάνωσης
«Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει με οποιοδήποτε τρόπο. Τα πράγματα παρόλα αυτά, είναι δύσκολα. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται και το επόμενο φεστιβάλ είναι στο αέρα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) – σύμφωνα με επίσημες 'μετρήσεις' κρίθηκε ως το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη», είπε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης.
Κατά τις δέκα ημέρες της διάρκειας του φεστιβάλ, θα προβληθούν συνολικά 191 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.
Η φετινή διοργάνωση εστιάζει στους ανθρώπους του μεταλλασσόμενου σύγχρονου κόσμου και τις προσωπικές τους ιστορίες, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τις διεθνείς γεωπολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές αλλαγές.
Ταινία Έναρξης
Μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, θα ανοίξει την αυλαία του 16ου ΦΝΘ την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον: Το ντοκιμαντέρ Λίναρ της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λίναρ, αλλά και στο θάρρος του, που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.
Αφιερώματα
Το 16ο Φεστιβάλ τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο σπουδαίους δημιουργούς: Τον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και τον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος θα δώσει το 'παρών' του στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
Ελληνικό πρόγραμμα
Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες να συμμετέχουν σε διάφορα τμήματα, αποτυπώνοντας τη νέα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του το Φεστιβάλ παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 15 έως τις 23 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από πρότζεκτ του Ενρί Τσανάι (ο φωτογράφος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα). Στις φωτογραφίες του αποτυπώνει στιγμιότυπα - από την Αθήνα και την Αλβανία- μέσα από εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.
Προβολές στη Λευκωσία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και φέτος (είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται) το εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο καθώς και στη Λευκωσία), σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Frederick). Έτσι, θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη ζώνη των 20:30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία στις 20:30 και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Δευτέρα 17/3:
Δρομείς της ερήμου / Τζένιφερ Στάινμαν / ΗΠΑ 2013
Μια πολυποίκιλη ομάδα ερασιτεχνών δρομέων διαφόρων ηλικιών προσπαθούν να τερματίσουν στην πιο δύσκολη σειρά υπερμαραθωνίων του κόσμου. Το συγκλονιστικό τους ταξίδι τούς μεταφέρει στα πιο γραφικά, αλλά και πιο σκληρά τοπία του πλανήτη και φέρνει τα σώματα, τις καρδιές και το πνεύμα τους αντιμέτωπα με μυριάδες εξωτερικά και εσωτερικά εμπόδια. Οι Δρομείς της ερήμου ανιχνεύουν τον ψυχισμό των υπεραθλητών και τους σύνθετους τρόπους με τους οποίους τα ανθρώπινα όντα διαχειρίζονται τόσο τη θλίψη, όσο και τον θρίαμβο.
Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Vancouver IFF 2013, Canada
Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Hamptons IFF 2013, USA
Τρίτη 18/3:
Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές / Ηλίας Γιαννακάκης / Ελλάδα 2014
Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.
Τετάρτη 19/3:
Επιστροφή στη Χομς / Ταλάλ Ντέρκι / Συρία - Γερμανία 2013
Γυρισμένη στη διάρκεια τριών ετών στην πόλη Χομς της Συρίας, η ταινία παρακολουθεί δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις νεαρών Σύρων από την εποχή που ονειρεύονται την ελευθερία και δηλώνουν ειρηνιστές, μέχρι την ώρα που οι επιλογές τους αναγκαστικά θα αλλάξουν. Ο Μπασέτ, ο 19χρονος τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας, γίνεται πρώτα ηγετική μορφή στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ασσάντ, στη συνέχεια ίνδαλμα ως ερμηνευτής επαναστατικών τραγουδιών, και αργότερα αρχηγός της πολιτοφυλακής. Ο Οσάμα, 24χρονος ακτιβιστής δημοσιογράφος και κυνικός ειρηνιστής, καταλήγει να συλληφθεί από την Ασφάλεια. Η ιστορία μιας πόλης για την οποία ο υπόλοιπος κόσμος έχει ακούσει πολλά, αλλά δεν την πλησίασε ποτέ. Ένα σύγχρονο έπος για τους νέους που ζουν τον πόλεμο και για τις αναπόδραστες επιλογές.
Πέμπτη 20/3: