ΘΟΚ και ΚΥΠΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.3.2015

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Δευτέρα 9 Μαρτίου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) «με σκοπό την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος και προς όφελος της κοινωνίας».


Εκ μέρους του ΘΟΚ, το μνημόνιο υπέγραψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννης Τουμαζής και εκ μέρους του ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου Λάρκος Λάρκου.


Παράλληλα, το ΚΥΠΕ αναλαμβάνει και Χορηγός Επικοινωνίας του ΘΟΚ με την ευθύνη του Αναπληρωτή Διευθυντή και Αρχισυντάκτη του ΚΥΠΕ, Γιώργου Πενηνταέξ και της Λειτουργού Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων του ΘΟΚ, Μαρίας Ευσταθίου.


Συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, μετά την υπογραφή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία που σήμερα ξεκινούμε και επίσημα, βέβαια το ΚΥΠΕ ήταν πάντα αρωγός στις προσπάθειες του ΘΟΚ και χαιρόμαστε που με τον κ. Λάρκου και τον κ. Πενηνταέξ θεσμοθετείται σε αυτή τη βάση».


Ο κ. Τουμαζής είπε ότι «είμαστε δύο οργανισμοί που προάγουν τον κυπριακό πολιτισμό μέσω της δημοσιογραφίας και μέσω του θεάτρου και το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και θεωρούμε ότι τέτοιες συνεργασίες πρέπει να αναπτυχθούν να ευδοκιμήσουν και περιμένουμε όλοι μας να δούμε πολύ καλά και απτά αποτελέσματα».


Πρόσθεσε ότι «πέραν της κάλυψης που θα έχουμε στην παραγωγή τη θεατρική μας, θεωρώ σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας μας και την διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων για θέματα που αφορούν και τους δύο οργανισμούς μας και φαντάζομαι είναι από τα πρώτα κομμάτια που θα θέλουμε να υλοποιήσουμε».


«Ευχαριστούμε το ΚΥΠΕ για την πρωτοβουλία της θεσμοθέτησης της συνεργασίας μας και προσδοκούμε τα καλύτερα», είπε ο κ. Τουμαζής.


Σημείωσε ότι «ο πολιτισμός είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε και πρέπει να του δίδεται η ανάλογη σημασία και στήριξη, ώστε να μπορεί πραγματικά η Κύπρος να δείξει προς τα έξω ποια είναι η πραγματική της δύναμη και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο», που είναι από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.


Ο κ. Τουμαζής είπε πως «θεωρούμε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει για τη γύρω περιοχή ένα πυρήνα δημιουργίας, ειρήνης και μεσογειακής συνεργασίας και μόνο με τον πολιτισμό μπορεί να αναδειχθεί αυτός ο ρόλος».


Για το ευρύτερο συλλογικό συμφέρον


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ δήλωσε ότι «είναι μια πολύ καλή στιγμή για το ΚΥΠΕ το ότι φθάσαμε σήμερα στο σημείο να μπορούμε να πούμε με το ΘΟΚ ότι δυο οργανισμοί θέλουν και μπορούν να ενώσουν δυνάμεις και να συνεργαστούν με κεντρικό σκοπό την ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας γιατί αυτός ο σκοπός ανταποκρίνεται στο ευρύτερο συλλογικό συμφέρον».


Ο κ. Λάρκου είπε ότι «τα κείμενα που έχουμε υπογράψει προνοούν μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορούμε να υλοποιήσουμε, είναι εφικτοί στόχοι, άρα μπορούμε να τους κάνουμε πραγματικότητα».

Ο ΘΟΚ, συνέχισε, «παραμένει ένας χώρος κατ' εξοχήν παιδευτικός συνδέεται με τα ζητήματα της παιδείας και του πολιτισμού, της ανάπτυξης του πολιτισμού στον τόπο μας».

Από την άλλη πλευρά, είπε ο κ. Λάρκου, «το ΚΥΠΕ είναι ένας χώρος που παράγει ειδήσεις και η είδηση είναι γνώση και η γνώση είναι κριτική σκέψη, κριτική άποψη».

«Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς τους δύο στόχους με κοινό μακροπρόθεσμο στόχο να συμβάλουμε στο να έχουμε πολίτες με κριτική άποψη και κριτική γνώση, θα είναι ό,τι καλύτερο για τους δικούς μας τους σκοπούς», είπε καταλήγοντας ο κ. Λάρκου.


Τι προνοεί το μνημόνιο


Βάσει του Μνημονίου, το ΚΥΠΕ




  • Αναμεταδίδει αυτούσιες τις Ανακοινώσεις Τύπου του ΘΟΚ προς όλα τα ΜΜΕ και όλους τους συνδρομητές του ΚΥΠΕ και σε ανοικτή πρόσβαση προς όλους τους επισκέπτες των ιστοσελίδων του ΚΥΠΕ και στο δελτίο ειδήσεων «ΔΕΚΑ», με δυνατότητα αρχειοθέτησης και ελεύθερης ανάκλησης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.






  • Μεταδίδει ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες του ΘΟΚ, δηλώσεις και συνεντεύξεις από αξιωματούχους ή άλλους συντελεστές των δραστηριοτήτων του ΘΟΚ.




  • Μεταφράζει τα πιο πάνω στα αγγλικά και στα τουρκικά, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο από τη συντακτική ομάδα του ΚΥΠΕ.




  • Το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με τα όσα διαλαμβάνει το Μνημόνιο «αναμεταδίδει φωτογραφίες ή και οπτικοακουστικό υλικό από δραστηριότητες του ΘΟΚ, παραχωρεί, χωρίς χρέωση, περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών, όταν ζητηθούν και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες, για σκοπούς εκτύπωσης για εκδόσεις του ΘΟΚ και ενεργεί ως Χορηγός Επικοινωνίας, κατόπιν συνεννόησης, με βάση το Παράρτημα 1 του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας».




Από την πλευρά του ο ΘΟΚ




  • Αναλαμβάνει να είναι συνδρομητής της Υπηρεσίας Αναμετάδοσης Ανακοινώσεων του ΚΥΠΕ,




  • Παραχωρεί οποιοδήποτε υλικό προς δημοσίευση / προβολή σε ηλεκτρονική μορφή,




  • Προβάλλει το ΚΥΠΕ στα δελτία Τύπου, προσκλήσεις, αφίσες, προγράμματα και αλλού, όταν το ΚΥΠΕ ενεργεί ως Χορηγός Επικοινωνίας, κατόπιν συνεννόησης, με βάση το Παράρτημα 1 του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας.




Τα δύο Μέρη συμφωνούν επίσης





  • Την από κοινού ή/και με τρίτους διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των δραστηριοτήτων τους,




  • Οφείλουν να συμμορφώνονται με οποιεσδήποτε νομοθετικές υποχρεώσεις ως προς τη διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων και να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες για τη διεξαγωγή τους,




  • Η οικονομική στήριξη και τυχόν κάλυψη των εν γένει δαπανών για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων θα συμφωνείται προγενέστερα και γραπτώς από τα δύο Μέρη.




  • Τα δυο Μέρη συμφωνούν και για τη διερεύνηση της δυνατότητας για την από κοινού εμπλοκή του ΚΥΠΕ και του ΘΟΚ σε κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και για πιθανή άντληση χορηγιών και/ή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και/ή άλλους οργανισμούς.




  • Το παρόν Μνημόνιο δεν δημιουργεί δεσμευτικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα σε οποιοδήποτε από τα Μέρη και δεν υπερτερεί οιασδήποτε εθνικής ή άλλης νομοθεσίας, ενώ τα Μέρη συμφωνούν ότι η επιδιωκόμενη συνεργασία και συνεννόηση τους θα συμπληρώνεται με τρόπο που να συνάδει με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που τα Μέρη διατηρούν από τη δική τους νομοθεσία και/ή κανονισμούς.




  • Τα Μέρη συμφωνούν όπως τακτικά και/ή περιοδικά αναθεωρούν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της παρούσας συνεργασίας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της συνεργασίας τους.




  • Τέλος, οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από την ερμηνεία ή εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, θα διευθετείται μέσω αμοιβαίων διαβουλεύσεων μεταξύ των Μερών, και δεν θα παραπέμπεται σε οποιοδήποτε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή διαιτησία ή  τρίτο μέρος προς συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση για το ζήτημα αυτό, θα ισχύει ό,τι συμφωνούν τα Μέρη σε ειδικότερες μεταξύ τους συμφωνίες.




  • Ο ΘΟΚ και το ΚΥΠΕ συμφωνούν όπως το δεύτερο Μέρος ενεργεί ως Χορηγός Επικοινωνίας σε σημαντικές  δραστηριότητες του πρώτου Μέρους, κατόπιν συνεννόησης.




  • Η συμφωνία περιλαμβάνει όπως τα δύο Μέρη συμφωνούν να προβάλλουν σε αμοιβαία βάση τις δραστηριότητές τους, μέσω σύνδεσης στις ιστοσελίδες τους.




  • Ο ΘΟΚ αναλαμβάνει την ευθύνη για συστηματική αποστολή όλων των δελτίων Τύπου του στο ΚΥΠΕ. Τα δελτία Τύπου των παραστάσεων του ΘΟΚ θα περνούν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, καθώς και στην ειδική προβολή με την ονομασία «ΘΕΑΤΡΑ» κάθε Πέμπτη.




  • Η θεατρική δραστηριότητα του ΘΟΚ θα προβάλλεται στα Δελτίο Ειδήσεων του ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ» που αποστέλλεται καθημερινά σε δώδεκα χιλιάδες αποδέκτες.




  • Ο ΘΟΚ θα ενημερώνει τον Αν. Διευθυντή ΚΥΠΕ γύρω από πιθανές έκτακτες συναντήσεις ή ειδικές δράσεις του Οργανισμού ώστε να γίνεται κατορθωτή η συνεννόηση για συνεντεύξεις ή ρεπορτάζ.




  • Ο ΘΟΚ εγκαίρως θα ενημερώνει το ΚΥΠΕ για παραστάσεις εκτός Λευκωσίας έτσι που να ενημερώνονται οι ανταποκριτές του ΚΥΠΕ στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και στην Πάφο.




  • Το ίδιο ισχύει και για παραστάσεις εκτός Κύπρου για ενημέρωση των ανταποκριτών του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, και την Κωνσταντινούπολη.




  • Τα δύο Μέρη συνεργάζονται με στόχο τη συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας, καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός προτύπου συνεργασίας μεταξύ δύο ημικρατικών οργανισμών.




Στην υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ, το μέλος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Σούλα Χατζήκυριακου το μέλος του ΔΣ του ΘΟΚ Μιχάλης Μαραθεύτης, ο Προϊστάμενος Διοικήσεως και Προσωπικού του ΘΟΚ Σάββας Χαραλάμπους και η  Λειτουργός Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων του ΘΟΚ, Μαρία Ευσταθίου.


Για την αναδιοργάνωση του ΘΟΚ


Στο πλαίσιο της υπογραφής του Μνημονίου συνεργασίας, ο Αντιπρόεδρος του ΘΟΚ Αλέξης Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε «με σημαντικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και συζητούσαμε το θέμα της αναδιοργάνωσης ιδιαίτερα του ΘΟΚ [σ.σ. όπως ζητείται από την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας] και ήταν μια κοινή διαπίστωση από όλους μας ότι το κυπριακό κράτος δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική μακροχρόνια ή έστω μεσοπρόθεσμη για τον πολιτισμό, κάνει σπασμωδικές ενέργειες, χρηματοδοτώντας πράγματα χωρίς να έχει προγραμματίσει σε ποια μορφή τέχνης θα διαθέσει κονδύλι και πόσο θα είναι αυτό».


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ