Με ελεύθερη είσοδο υποδέχεται το κοινό στις 25 Μαρτίου η Πινακοθήκη Λεβέντη, στη Λευκωσία, ένα από τα σπουδαιότερα έργα πολιτιστικής υποδομής στη χώρα μας και οπωσδήποτε το σημαντικότερο στον τομέα των εικαστικών τεχνών.
Τοποθετημένη στο κέντρο της Λευκωσίας, η επιβλητική Πινακοθήκη δέχτηκε χθες τους πρώτους της επισκέπτες, εκπροσώπους των ΜΜΕ, με οικοδεσπότες τη διευθύντρια της Πινακοθήκης Λουκία Χατζηγαβριήλ, τη Φωτεινή Παπαδοπούλου, τον Αναστάση Λεβέντη και τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
Εγκαίνια την Κυριακή
Την πινακοθήκη θα εγκαινιάσουν το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής, 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανδρούλλα Βασιλείου.
Την ημέρα των επίσημων εγκαινίων, η Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας ΑRΤΕ, η οποία στεγάζεται σε ένα πολύ ωραίο αρχοντικό ακριβώς απέναντι στην πινακοθήκη, θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Άγι Ιωαννίδη. Θα ακουστούν τα έργα «So ben mi ch’ a bon tempo» του Orazio Vecchi (1550-1605), April is in my mistress’ face του Thomas Morley (1558-1603), ένα κυπριακό δημοτικό σε διασκευή του Σάββας Σάββα και το κυπριακό παραδοσιακό «Η βρύση των Πεγιώτισσων».
Η πινακοθήκη θα παραδοθεί στο ευρύ κοινό την Τρίτη 25 Μαρτίου και έτσι «υλοποιείται το όραμα του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, να καταστήσει προσβάσιμους τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του», όπως ανέφερε χθες η κ.Χατζηγαβριήλ.
Δουλειά επτά χρόνων
«Ολοκληρώθηκε ένα γιγάντιο έργο το οποίο ξεκίνησε το 2007», ανέφερε η Φωτεινή Παπαδοπούλου, επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ευχαριστώντας την κ. Χατζηγαβριήλ και την πολυπληθή ομάδα της για το σπουδαίο έργο τους.
Η Πινακοθήκη Λεβέντη είναι το νέο σπίτι για περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης που αποτελούν τις τρεις συλλογές του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Πρόκειται για έργα τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν «αθέατα από το κοινό για περισσότερο από μισό αιώνα», όπως επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Συλλογή του Παρισιού, η οποία οφείλει το όνομά της στην παρισινή κατοικία του Α. Γ. Λεβέντη, στη φημισμένη Αvenue Foch, μια από τις αριστοκρατικότερες λεωφόρους του Παρισιού.
Η εν λόγω συλλογή στεγάζεται στον πρώτο όροφο της πινακοθήκης και έχει ιδιαίτερη αξία, αφού αποτελείται από έργα τα οποία επέλεξε προσωπικά ο ίδιος ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Σε αυτόν τον όροφο μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε αυτούσιο ένα δωμάτιο από το διαμέρισμα του συλλέκτη, όπου υποδεχόταν ο ίδιος, ως πρέσβης της Κύπρου στην UNESCO, διεθνείς προσωπικότητες και προσκεκλημένους - πρεσβευτές, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της UNESCO, τραπεζίτες, βιομηχάνους: «Ένα επίλεκτο, αλλά περιορισμένο κοινό που αποτέλεσε κάποτε το πρώτο κοινό της πολύτιμης συλλογής του», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.
Τα έργα
Ελ Γκρέκο, Μονέ, Ρενουάρ, Σαγκάλ, Γύζης, Λύτρας, Τσαρούχης, Μόραλης αλλά και οι Κύπριοι Κισσονέργης, Διαμαντής, Κάνθος, Λευτέρης Οικονόμου και πολλοί άλλοι σπουδαίοι των εικαστικών τεχνών βρήκαν το νέο τους σπίτι στην Πινακοθήκη Λεβέντη. Τα έργα είναι κατανεμημένα στους τρεις ορόφους της πινακοθήκης:
Ισόγειο: Η Κυπριακή Συλλογή με αντιπροσωπευτικά έργα της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών και κάποιων της δεύτερης γενιάς. Τη συλλογή επιμελείται η δρ Ελένη Νικήτα.
Πρώτος όροφος: Η Συλλογή του Παρισιού με έργα κορυφαίων Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 17ο στον 20ό αιώνα, σε επιμέλεια της δρος Μυρτώς Χατζάκη.
Δεύτερος όροφος: Η Ελληνική Συλλογή με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα: αρχικός πυρήνας της εν λόγω συλλογής ήταν έργα τα οποία αγόρασε ο Α. Γ. Λεβέντης από τον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα το 1973. Επιμελήτρια είναι η δρ Εβίτα Αράπογλου.