Pafos2017 | Ανοιχτή πρόσκληση σε ένα street art square

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.3.2015

Στη μεταμόρφωση ενός αφημένου χώρου στάθμευσης στην λεωφ. Μακαρίου της Πάφου στοχεύουν οι διοργανωτές του street art square, καλώντας καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να πάρουν τα σπρέι!


Σύμφωνα με το σκεπτικό της εν λόγω δράσης όπως περιλαμβάνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια η street art έχει αναπτυχθεί με ραγδαίο ρυθμό. Ο δυναμισμός, η αμεσότητα, και το καυστικό χιούμορ, στοιχεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της street art, την έχουν αναδείξει σε ζωντανό, οργανικό κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος.


Είναι τέτοια η ταύτιση ανάμεσα στα έργα της street art και στη μορφή της μοντέρνας πόλης, ώστε αυτή η ιδιόμορφη 'τέχνη του δρόμου' να αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο, και λειτουργικό τμήμα του αισθητικού, κοινωνικού, ιστορικού, και, βεβαίως, υπαρξιακού φορτίου του σύγχρονου αστικού πολιτισμού.


«Η απουσία της street art από τους δρόμους της Πάφου (με ελάχιστες και, συχνά, βιαστικές και πολύ εφήμερες εξαιρέσεις) θέτει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους καλλιτέχνες της πόλης μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


«Με αυτή την πρόταση / πρόσκληση, θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος βρίσκεται στη λεωφ. Μακαρίου, στην πρώτη ανοικτή (και μόνιμη) γκαλερί της Κύπρου, μέσα από τη δημιουργία έργων της street art στους ερειπωμένους τοίχους του συγκεκριμένου σημείου.

Η 'τέχνη του δρόμου' θα εισβάλει σε ένα χώρο στάθμευσης, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, και θα τον μετατρέψει σε ένα σημείο αναφοράς του παφιακού κέντρου, αναδιατάσσοντας ουσιαστικά τη χαρτογράφηση της καθημερινής μας ζωής.»


street_art5
street_art1
street_art2
street_art3
street_art4

Όροι συμμετοχής:


- Οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν (ηλεκτρονικά ή δια χειρός) στους υπεύθυνους της εκδήλωσης ένα σχέδιο (έστω και σε μορφή σκίτσου) το οποίο να παρουσιάζει αυτό που προτίθενται να φτιάξουν και/ή φωτογραφίες από προηγούμενη τους δουλειά σχετική με την εκδήλωση.


Οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν (ηλεκτρονικά ή δια χειρός) στους υπεύθυνους της εκδήλωσης σύντομο βιογραφικό.


- Σημαντικό είναι να ληφθεί υπόψη ο ίδιος ο χώρος και οι διαστάσεις των έργων.


- Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ενημερώσουν τους υπευθύνους για τα υλικά που θα χρειαστούν για την πραγματοποίηση της πρότασής τους. Θα δοθεί αριθμός υλικών στον κάθε συμμετέχοντα.


- Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν μέχρι τις 30/3/2015 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικώς (τα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει, βεβαίως, να συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση τους).


Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του ΠΑΦΟΣ2017 στο πλαίσιο της ενότητας Make it New καθώς και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αναγέννησης (RE-BIRTH DAY) και θα προβληθεί μαζί με τις εκδηλώσεις για τον Τρίτο Παράδεισο (terzo paradiso) από το Ίδρυμα Τεχνών «cittadellarte» του Ιταλού εικαστικού Michelangelo Pistoletto.


Ημερομηνία υλοποίησης της δραστηριότητας: 17 - 18/4/2015


Διοργανωτές: Στέγη γραμμάτων και τεχνών Πάφου, Οργανισμός ΠΠτΕ Παφος2017.


Εμπλεκόμενοι φορείς: Πολιτιστικές υπηρεσίες Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, fondazione "cittadellarte" Pistoletto, ROCK FM, PAFOS2017, Στέγη γραμμάτων και τεχνών Πάφου.


Επιμέλεια: Γιάννης Σακέλλης.


+ Πληροφορίες τηλ. 99478162, sakellisy@hotmail.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ