Απεβίωσε ο συγγραφέας της φαντασίας, Τέρι Πράτσετ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.3.2015

Σε ηλικία 66 ετών απεβίωσε ο συγγραφέας Τέρι Πράτσετ, γνωστός από τα μυθιστορήματα της σειράς Discworld [Δισκόκοσμος].


Ο Πράτσετ έπασχε από πρώιμο Αλτσχάιμερ τα τελευταία οκτώ χρόνια και είχε δηλώσει ότι ήταν υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.


Πέθανε στο σπίτι του, «με τη γάτα του να κοιμάται στο κρεβάτι του και με την οικογένειά του στο πλάι του», όπως δήλωσε ο Λάρι Φίνλεϊ, εκπρόσωπος του εκδοτικού του οίκου, ανακοινώνοντας τον θάνατο του συγγραφέα.


Ο ίδιος επισήμανε ότι «ο κόσμος έχασε ένα από τα πιο λαμπρά και οξυδερκή μυαλά του».


«Προτού με καταβάλει το 'τέρας', θα το καταβάλω εγώ!», ανέφερε για την ασθένεια του Αλτζχάιμερ στο βίντεο που ακολουθεί:

Γνωστότερος για τη σειρά βιβλίων Discworld, χάρη στα οποία απέκτησε πλήθος θαυμαστών, ωστόσο ο Τέρι Πράτσετ έγραψε περισσότερα από 70 βιβλία με τα οποία «εμπλούτισε τον πλανήτη μας όσο πολύ λίγοι», είπε ακόμη ο Λάρι Φίνλεϊ.


Ο Τέρι Πράτσετ γεννήθηκε το 1948 στο Μπάκινχαμσαϊρ kai εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος.


Το 1971 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, The Carpet People.


Το πρώτο βιβλίο της σειράς του Δισκόκοσμου, Το χρώμα της μαγείας [στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παρά Πέντε, 2001], εκδόθηκε το 1983.


Από το 1987 άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή.


Έχει γράψει περισσότερα από 70 βιβλία, πολλά από τα οποία ανήκουν στη σειρά μυθιστορημάτων του Discworld, ενώ είχε θεωρηθεί ιδιοφυΐα της χιουμοριστικής φανταστικής λογοτεχνίας.


Ο Δισκόκοσμος είναι ένας φανταστικός κόσμος, ένας επίπεδος δίσκος, ο οποίος βρίσκεται στις πλάτες τεσσάρων τεράστιων ελεφάντων, οι οποίοι με τη σειρά τους στέκονται πάνω στην πλάτη μιας γιγαντιαίας χελώνας που κινείται στο διάστημα με άγνωστη κατεύθυνση.


Ολοκλήρωσε το τελευταίο του βιβλίο το καλοκαίρι του 2014.


«Όπως γνωρίζουν όσοι τον διαβάζουν, ο Δισκόκοσμος ήταν το όχημά του για να σατιρίσει αυτόν τον κόσμο: το έκανε τόσο έξυπνα, με απίστευτο ταλέντο, τεράστιο χιούμορ και συνεχείς ανακαλύψεις» δήλωσε ο Φίνλεϊ.


Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο ενώ το 2009 έλαβε τον τίτλο του ιππότη [sir], για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία.


«Ο Τέρι αντιμετώπιζε την ασθένεια του Αλτσχάιμερ (ένα εμπόδιο όπως το χαρακτήριζε ο ίδιος), δημοσίως και με γενναιότητα. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ήταν το γράψιμο που τον βοηθούσε να συνεχίζει» τόνισε ο Φίνλεϊ.


Ο θάνατός του ανακοινώθηκε και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.


«Επιτέλους Σερ Τέρι, πρέπει να περπατήσουμε μαζί» αναφέρεται με κεφαλαία γράμματα, αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Τέρι Πράτσετ συνήθιζε να εμφανίζει τον θάνατο στα μυθιστορήματά του.



AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER.

— Terry Pratchett (@terryandrob) March 12, 2015


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Τέρι Πράτσετ την 1η Φεβρουαρίου 2012. Brad Wakefield / SWNS.com / ΠΗΓΗ TELEGRAPH

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ