Σήκωσε αυλαία το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.3.2015

Με ρυθμούς χιπ χοπ άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2015 η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον.


Ακολούθησε  η προβολή του ντοκιμαντέρ Επιχείρηση χιπ χοπ / Hip Hop-eration του Μπριν Έβανς, μια αισιόδοξη ταινία με ήρωες ηλικιωμένους χιπ χόπερς από τη Νέα Ζηλανδία.


Με αφορμή την ταινία έναρξης, η τελετή ξεκίνησε με την ομάδα χορευτών χιπ χοπ Mother Funkerz από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσίασε στη σκηνή ένα θεαματικό χορευτικό, που χειροκροτήθηκε από το κοινό.


Τρεις ταινίες κυπριακής παραγωγής ή συμπαραγωγής θα προβληθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις ταινίες A Haircut Story, Πολυαγαπημένες Μέρες και Το Πέρασμα του Κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο.


Δημήτρης Εϊπίδης: το φεστιβάλ συνεχίζει να εξελίσσεται


Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής -διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε στη 17η διοργάνωση τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:


«Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν όλους μας», είπε.


Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης, ανέφερε:


«Όπως κάθε χρόνο, ταινίες από το πρόγραμμα θα ταξιδέψουν ξανά για να συναντήσουν το κοινό των πόλεων της περιφέρειας, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Επίσης, σε πολλά καταστήματα κράτησης, σε αναμορφωτήρια και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα υποδεχτεί πάνω από 100 αγοραστές, εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών, παραγωγούς και διανομείς από όλο τον κόσμο. Πενήντα ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διεθνών Μέσων θα είναι σε μαζί μας, όπως φυσικά και οι Έλληνες δημοσιογράφοι».


Σε σχέση με την παρούσα συγκυρία, ο κ. Εϊπίδης παρατήρησε:


«Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνεχίζει να εξελίσσεται. Ήδη, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρείται το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη. Με τη συμμετοχή του κοινού που πέρσι ξεπέρασε τους 45.000 θεατές, και των ξένων σκηνοθετών που αποφάσισαν φέτος να έρθουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να επιβαρύνουν το Φεστιβάλ με τα έξοδα των ταξιδιών τους, το έργο μας συνεχίζεται. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλό Φεστιβάλ!»Γιάννης Μπουτάρης: Το φεστιβάλ προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης


Αμέσως μετά, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε στη σκηνή του Ολύμπιον τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.


Ο κ. Μπουτάρης καλωσόρισε τους καλεσμένους της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και τόνισε:


«Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον εμπνευστή και ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη. Είναι μεγάλη ευτυχία και τιμή να βρίσκομαι κοντά του. Καλωσορίζουμε επίσης το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Δικαίως έχουμε πολλές προσδοκίες από αυτόν, επειδή ήταν ήδη ένας άνθρωπος του πολιτισμού πριν αναλάβει το Υπουργείο, ιδιαίτερα δε επειδή γνωρίζει καλά το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, που έχει μείνει στο περιθώριο των πολιτικών επιλογών για πολλές τετραετίες. Ήδη επίσης το Φεστιβάλ έχει και το νέο του διοικητικό συμβούλιο, μία πράξη που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Του ευχόμαστε όλοι να αναδείξει και να επεκτείνει τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις και επιτυχίες του Φεστιβάλ».


Αναφερόμενος στη 17η διοργάνωση, ο κ. Μπουτάρης παρατήρησε:


«Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι ξανά εδώ, το Φεστιβάλ που χάρη στην ακούραστη επιμονή του Δημήτρη Εϊπίδη έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, το Φεστιβάλ που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από την κινηματογραφική κοινότητα. Με το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα, τα masterclasses, τα αφιερώματα και τις συζητήσεις, γίνεται καθρέφτης των καιρών, της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Προκαλεί, πληροφορεί και ενεργοποιεί το κοινό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αναγνωρίζοντας σε αυτό μία δυναμική διοργάνωση που προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης».Νίκος Ξυδάκης: Να ξαναγυρίσει το 1,5% από τα κανάλια στους κινηματογράφους


Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, να κηρύξει την έναρξη της φετινής διοργάνωσης. Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Ξυδάκης τόνισε:


«Είναι η πρώτη μου εμφάνιση ως υπουργού σε μεγάλη διοργάνωση. Δεν έχω όμως καθόλου τρακ, γιατί στην αίθουσα συνάντησα πολλούς φίλους, γνωστούς, ανθρώπους με τους οποίους έχουμε βρεθεί σε στέκια πολιτισμού, σε εστίες και εργαστήρια πολιτισμού, στον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία. Λίγο νωρίτερα συναντήθηκα και με τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Συνάντησα συνομιλητές με τους οποίους μπορώ να συνεννοηθώ, που αγαπάνε τον τόπο τους, καταλαβαίνουν τι γίνεται. Και όλο αυτό, οι φίλοι, τα πρόσωπα, οι φορείς της πόλης, μου δίνει μια αισιοδοξία, την ελπίδα ότι σε αυτή τη νέα ιστορική περίοδο που ανοίγει η νέα διακυβέρνηση πάνω σε μία κρίσιμη καμπή, ένα ιστορικό μεταίχμιο για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό, θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτοπεποίθηση, στίγμα, ταυτότητα, κουράγιο, κέφι, φαντασία. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε αυτές τις ταινίες που κάνουν οι Έλληνες δημιουργοί και στις ταινίες των ξένων δημιουργών τις οποίες φιλοξενούμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε μία πρωτεύουσα του κινηματογράφου για την ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική στον χώρο του πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης είπε πως αυτή θα είναι «το αυτονόητο, η επανάσταση του αυτονόητου» και εξήγησε:


«Θα είμαστε δίπλα στους δημιουργούς, δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους ανθρώπους που πασχίζουν και εργάζονται, δίκαια, απλά, χωρίς μεγάλα λόγια. Ειδικά για τον κινηματογράφο, θα προσπαθήσουμε δύο πράγματα: να αποδοθεί ένα μέρος ενός τέλους που υπήρχε στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να ξαναγυρίσει στην κινηματογραφική παραγωγή το τέλος του 1,5%, και να δημιουργήσουμε επίσης τις προϋποθέσεις και το υποστηρικτικό πλαίσιο για να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός τόπος για τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές. Από κει και πέρα τον λόγο έχουν τα φιλμ, οι δημιουργοί, οι σκηνοθέτες. Εύχομαι καλό σινεμά και κηρύσσω την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Στη συνέχεια της τελετής, ο σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης Επιχείρηση χιπ χοπ Μπριν Έβανς, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Όπως είπε, μεταξύ άλλων:


«Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από τις ταινίες που παρουσιάζει, προσεγγίζει σημαντικά θέματα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους τομείς της κοινωνίας. Για μένα είναι μία πρόκληση να κάνω ταινίες όπως αυτό το ντοκιμαντέρ».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ