Αποσύρθηκε έκθεση με φωτογραφίες από την Κύπρο του '74

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.3.2015

Στη ματαίωση μιας φωτογραφικής έκθεσης για τα θύματα πολέμων στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι οδήγησε η αντίδραση της τουρκικής Πρεσβείας σε σχέση με φωτογραφίες Ε/κύπριων προσφύγων.


Πρόκειται για έκθεση με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου Jean Mohr, στις οποίες περιλαμβάνεται και φωτογραφικό υλικό από την Κύπρο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Liberte, η έκθεση συνάντησε την αντίθεση συγκεκριμένων χωρών: γίνεται, δε, ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία φωτογραφιών από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974, οι οποίες «θα προκαλούσαν απογοήτευση στον Τούρκο πρέσβη» στο Παρίσι.


Η έκθεση έχει τίτλο «Ο πόλεμος με τη ματιά των θυμάτων» και ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι στις 30 Μαρτίου.


Παρουσιάστηκε ήδη σε 40 χώρες και 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.


Κάποιες από τις φωτογραφίες του Jean Mohr που «ενόχλησαν» τον Τούρκο πρέσβη:


GREEKCYPRIOT_REFUGEE_LARNAKA1976
Ελληνοκύπρια πρόσφυγας στη Λάρνακα, 1976


BULLETHOLES_IN_FACADE1974
Πρόσοψη σπιτιού γεμάτη σφαίρες, Κύπρος 1974


CAMP_300TENTSFOR1400REFUGEES_LEFKARITIS1974
Προσφυγικός καταυλισμός στον Λευκαρίτη, κοντά στη Λάρνακα, 1974


GREEKCHILDREN_STROVOLOSCAMP1974
Παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό Στροβόλου, 1974


Ωστόσο ο Jean-Frédéric Jauslin, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Ουνέσκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έκθεση, ανέφερε ότι «το τμήμα επικοινωνίας της Ουνέσκο μού είπε πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την έκθεση».


Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης της έκθεσης σχολιάζοντας κάποιες από τις φωτογραφίες ως «προβληματικές».


Ο ίδιος αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες, ωστόσο στο άρθρο της η La Liberte κάνει σαφή αναφορά στις φωτογραφίες από την Κύπρο και την τουρκική αντίδραση.


«Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες», σχολίασε ο Jauslin στη La Liberte. «Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να αποσύρω την έκθεση. Δεν δέχτηκα καμία πίεση».


Το τμήμα Επικοινωνίας της Ουνέσκο, πάντως, αρνήθηκε ότι ασκήθηκε πίεση στην ελβετική Αντιπροσωπεία και ανέφερε ότι οι Ελβετοί απέσυραν την πρότασή τους για την έκθεση χωρίς να το δικαιολογήσουν.


Ο Jean Mohr μιλά για τη δουλειά του σε αυτό το πολύ όμορφο βίντεο που αξίζει να δείτε:


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ