Παράθυρο logo
Ένα μουσείο για την «τέχνη υπό διωγμό» προτείνει στη Χάγη η Τ. Χατζητοφή
Δημοσιεύθηκε 07.04.2014 12:26
Ένα μουσείο για την «τέχνη υπό διωγμό» προτείνει στη Χάγη η Τ. Χατζητοφή

Την πρότασή της για την ίδρυση ενός διεθνούς μουσείου στη Χάγη, όπου θα φιλοξενούνται έργα τέχνης τα οποία βρίσκονται «υπό διωγμό» σε εμπόλεμες ζώνες, τονίζει σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf η Τασούλα Χατζητοφή.


Πρώην επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και ιδρύτρια του διεθνούς οργανισμού Walk of Truth, ο οποίος μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς προωθεί την ειρήνη σε εμπόλεμες περιοχές, η Τασούλα Χατζητοφή μίλησε στην De Telegraaf και κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανς Τίμμερμανς και τον δήμαρχο της Χάγης, Ιόζιας Βαν Άρτσεν, να ιδρύσουν ένα τέτοιο μουσείο στην ολλανδική πόλη.


Και γιατί στη Χάγη; «Ένας τέτοιος διεθνής οργανισμός, ένα προσωρινό καταφύγιο για την τέχνη που θεωρείται ‘πρόσφυγας’, ταιριάζει στην πόλη της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης. Μαζί με όλα τα δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου. Ας μην γεμίσουμε τις φυλακές στη Χάγη μόνο με ύποπτους εγκλημάτων πολέμου, ας βρούμε εδώ –επίσης- ένα προσωρινό τόπο για τα πολιτιστικά θύματα πολέμου», ανέφερε στη συνέντευξή της η Κύπρια επιχειρηματίας και πολιτιστική ακτιβίστρια από την Αμμόχωστο, η οποία ζει και εργάζεται στην Ολλανδία εδώ και πολλά χρόνια.


 

«Εγώ η ίδια είμαι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο της Κύπρου και βρήκα στη Χάγη ένα ζεστό καταφύγιο. Αυτό ακριβώς ελπίζω να δημιουργήσω για την τέχνη που έχει ξεριζωθεί από τον τόπο της»




Σύμφωνα με την κ. Χατζητοφή, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο μουσείο, όπως είχαμε ήδη γράψει στον «Π» τον περασμένο Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, η κ. Χατζητοφή επισήμανε ότι «κατά το διεθνές συνέδριο για το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης, το οποίο οργανώθηκε από το Walk of Truth τον Σεπτέμβριο στο Peace Palace, οι εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες ενθουσιάστηκαν με την εν λόγω πρόταση».


Και συμπλήρωσε: «Αν η Χάγη δεν θέλει αυτό το μουσείο, τότε το Ground Zero της Νέας Υόρκης είναι ο καταλληλότερος τόπος. Αλλά προσωπικά ελπίζω να γίνει στη Χάγη. Εγώ η ίδια είμαι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο της Κύπρου και βρήκα στη Χάγη ένα ζεστό καταφύγιο. Αυτό ακριβώς ελπίζω να δημιουργήσω για την τέχνη που έχει ξεριζωθεί από τον τόπο της».


Και ο θησαυρός της Κριμαίας


Ένα τέτοιο διεθνές μουσείο, σύμφωνα με την κ. Χατζητοφή, είναι επίσης μια προσωρινή λύση για τα έργα τέχνης της Κριμαίας, τα οποία αυτή τη στιγμή εκτίθενται στο Μουσείο Άλαρτ Πίρσον στην έκθεση: «Η Κριμαία – Χρυσός και Μυστικά της Μαύρης Θάλασσας».


Λόγω της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία, ο οργανισμός ανέβαλε την επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων και παρέτεινε την έκθεση μέχρι τις 31 Αυγούστου, επειδή δεν ξέρουν σε ποιον να επιστρέψουν τα αντικείμενα.


«Η συλλογή θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ουκρανία στις 18 Μαϊου, αλλά λόγω των προβλημάτων αναβλήθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ζητάνε τη συμβολή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του υπουργείου Εξωτερικών επειδή τώρα έχει εξελιχθεί σε μια περίπλοκη δικαστική και πολιτική υπόθεση. Ένα διεθνές μουσείο για την ‘τέχνη υπό διωγμό’ θα αποτελούσε μια λύση για αυτό το θέμα».


Η κ. Χατζητοφή βλέπει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη δημιουργία ενός τέτοιου ειδικού οργανισμού. «Όχι μόνο μπορούν να απολαύσουν χιλιάδες άνθρωποι την τέχνη, αλλά επίσης τα έργα τα οποία έχουν πάθει ζημιά, μπορούν να συντηρηθούν. Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορούνται ταυτόχρονα για την πολεμική διένεξη από την οποία προέρχονται τα αντικείμενα. Και αφού τελειώσει ο πόλεμος, τα έργα τέχνης μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους.»


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ