Έκθεση σύγχρονων Ισραηλινών καλλιτεχνών στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.3.2015

«Eπανάληψη: Τελετουργίες, Τόπος, και Ιστορία» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης σύχρονων Ισραηλινών καλλιτεχνών η οποία εγκαινιάζεται στις 28 Μαρτίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.


Την έκθεση επιμελείται η διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα, Drorit Gur Arie και τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου αλλά και άλλες συλλογές.


Πρόκειται για δουλειές δεκατεσσάρων σημαντικών Ισραηλινών καλλιτεχνών, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο έκφρασης το βίντεο.


Στην έκθεση συμμετέχουν οι Eyal Assulin, Itzik Badash, Yael Bartana, Yosef-Joseph Dadoune, Peleg Dishon, Jonathan Doweck, Nevet Yitzhak, Sigalit Landau, Dana Levy, Shahar Marcus, Nira Pereg, Dafna Shalom, Ran Slavin και Amir Yatziv.


Η έκθεση συγκεντρώνει για πρώτη φορά στην Κύπρο έργα μερικών από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικές φωνές στην ισραηλινή video-art σήμερα.



Yeal Bartana



Yael Bartana, Μια Διακήρυξη, 2006, μονοκάναλο βίντεο και ηχητική εγκατάσταση, 7:30 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση της γκαλερί Annet Gelink του Άμστερνταμ και του Sommer Contemporary Art του Τελ Αβίβ


Ran Slavin



Ran Slavin, Ursulimum, 2012, έγχρωμο βίντεο υψηλής ευκρίνειας, 16:90 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη


Sigalit Landau



Sigalit Landau, DeadSee, 2005, βίντεο, 11:39 λεπτά, επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή | Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας


 

Nira Pereg



Nira Pereg, Σάρα, Σάρα, μονοκάναλο βίντεο υψηλής ευκρίνειας με ήχο, 4:25 λεπτά, επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή | Αβραάμ, Αβραάμ, μονοκάναλο βίντεο υψηλής ευκρίνειας με ήχο, 4:25 λεπτά, επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή | Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Γκαλερί Braverman του Τελ Αβίβ


Itzik Badash
Itzik Badash, Ζάλα, 2010, βίντεο, 13 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα


Amir Yatziv & Jonathan Doweck
Amir Yatziv & Jonathan Doweck, Paleosol 80 South, 2013, μονοκάναλο θερμικό βίντεο, 17:40 λεπτά | Ευγενική προσφορά των καλλιτεχνών


Joseph Dadoune-02



Yosef-Joseph Dadoune, Οφακίμ (Ορίζοντες), 2009, βίντεο, 17:29 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη


Joseph Dadoune-01



Yosef-Joseph Dadoune, Στην Έρημο, 2009, βίντεο, 15:03 λεπτά | Ευγενική προσφορά του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα


Nevet Yitzhak



Nevet Itzhak, Εκεί που βρίσκονται τα άγρια τέρατα, 2014, βίντεο, 8 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη


Shahar Marcus-01



Shahar Marcus, Sabich, 2012, βίντεο, 4:33 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του Ισραηλινού Μουσείου της Ιερουσαλήμ και της Γκαλερί Braverman του Τελ Αβίβ
Shahar Marcus-02


Shahar Marcus, Σπόροι, 2012, βίντεο, 5:00 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση της Γκαλερί Braverman του Τελ Αβίβ


Pereg Dishon

Peleg Dishon, Πλημμύρα, 2012, προβολή βίντεο σαρωμένων paper-cut | Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα


Dana Levy



Dana Levy, Η αφύπνιση, 2011, μονοκάναλο βίντεο, 5:03 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα
Eyal Assulin


Eyal Assulin, Fordizm, 2014, μονοκάναλο βίντεο, 5:07 λεπτά | Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη



Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Κέντρου Τεχνών:


«Το έργο τους αποκαλύπτει μια συγγένεια με τους τομείς της τελετουργίας, του εβραϊκού συμβολισμού και της κοσμολογικής κυκλικότητας της ζωής και του θανάτου.


Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν μια γενιά νέων ισραηλινών καλλιτεχνών, τα μέλη της οποίας έχουν επινοήσει μια ποικιλία στρατηγικών για την προσέγγιση της σκληρής, πολωμένης πραγματικότητας που τους περιβάλλει.


Όλα τα βίντεο ανταποκρίνονται σε ένα ή περισσότερα στρώματα στην πολυεπίπεδη δομή της ταυτότητας, είτε είναι η ατομική, η δημόσια, η πολιτιστική, η ιστορική, ή η πολιτική.


Κάποιοι, όπως οι Yael Bartana, Nevet Yitzhak, Amir Yatziv και Jonathan Doweck, χρησιμοποιούν κατάλληλες μορφές, σύμβολα, αντικείμενα και χώρους άμεσα από το φυσικό τοπίο, που μετατρέπουν συχνά σε έξυπνα πολιτικά σχόλια.


Άλλοι, όπως ο Shahar Marcus, χρησιμοποιούν το χιούμορ ως εργαλείο για την αποδόμηση της εκρηκτικής δυναμικής της ιστορίας, ενώ άλλοι, όπως ο Ran Slavin, αναμειγνύουν την αισθητική της επιστημονικής φανταστικής ιστορίας και της αρχαιολογικής φαντασίας για να απεικονίσουν τον περίεργο τρόπο με τον οποίο αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την καθημερινή πολιτική στο Ισραήλ.


Η προσωπική ποίηση των Dafna Shalom, Dana Levy, Itzik Badash και Yosef-Joseph Dadoune αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έργων πένθους που δημιουργούν πολλοί ισραηλινοί καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να συμβιβαστούν με τη βία της ιστορίας, τη βία των κοινωνικών δεινών, ή απλά τη διαπροσωπική βία, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη στην περιοχή αυτή».


Η επιμελήτρια Drorit Gur Arie αναφέρει τα εξής σχετικά με το σκεπτικό της έκθεσης Recurrence:


«Ανασυγκρότηση και επανάληψη, μια κυκλική ανθρώπινη κατάσταση αγώνα, κατασκευή και καταστροφή, μια συγχώνευση της πραγματικότητας, εικασία και μυθοπλασία, βασισμένες στη συναρπαστική σχέση μεταξύ τελετουργίας, τόπου και ιστορίας, αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης “Επανάληψη”, η οποία παρουσιάζει μια θεαματική, στυλιζαρισμένη, και ευχάριστη στο μάτι εκδήλωση βίας. Ο Έρως και ο Θάνατος ενώνονται έτσι σε ένα γόρδιο δεσμό. Η έκθεση αυτή είναι το πρώτο πρότζεκτ ισραηλινής τέχνης στη Λευκωσία και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας».


Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του NiMAC με το Μουσείο Τέχνης Πετάχ Τίκβα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 όταν η Drorit Gur Arie παρουσίασε τη σύγχρονη ισραηλινή εικαστική σκηνή στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας.


Αντίστοιχη έκθεση με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί εντός του 2015 στο ισραηλινό μουσείο.


Ο διευθυντής του NiMAC Γιάννης Τουμαζής αναφέρει σχετικά με αυτήν τη συνεργασία:


«Εκείνο που ενώνει κυρίως τις δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά μα και συνάμα τόσο μακριά, είναι η κοινή μας θάλασσα. Η Μεσόγειος, ανεξάρτητα από τα κοσμικά και πολιτικά συστήματα, λειτουργεί ως καλός αγωγός της ανθρώπινης επικοινωνίας, ενώνοντας τους λαούς που την περιβάλλουν σε φυσικό και εννοιολογικό επίπεδο, μεταφέροντας –από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα–  ανθρώπους, καινοτόμες ιδέες, αλλά και ιδεολογίες τόσο σε καιρούς ειρήνης όσο και σε καιρούς πολέμου. Σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει να δούμε και αυτήν τη συνάντηση Κύπρου και Ισραήλ. Μια συνάντηση που ξεκίνησε το 2013 όταν η Drorit Gur Arie, διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης Πετάχ Τίκβα, παρουσίασε στην αυλή του Κέντρου Τεχνών τη σύγχρονη εικαστική σκηνή του Ισραήλ. Αυτή ήταν και η απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Η έκθεση Recurrence: Rituals, Place, and History, η οποία παρουσιάζει τη δουλειά δεκατεσσάρων σημαντικών Ισραηλινών καλλιτεχνών που έχουν ως κύριο μέσο έκφρασης το βίντεο, αποτελεί το πρώτο μέρος της δημιουργικής αυτής συνεργασίας. Ευελπιστούμε πως εντός του 2015 θα παρουσιαστεί στο Ισραήλ μια αντίστοιχη έκθεση Κυπρίων καλλιτεχνών».


Στα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαρτίου στις 20:00, θα παρευρεθούν μερικοί από τους Ισραηλινούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, όπως η Nira Pereg, ο Ran Slavin και ο Shahar Marcus. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Shahar Marcus θα πραγματοποιήσει ζωντανή περφόρμανς σε σχέση με το έργο του.


+ Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική] - NIMAC, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 20:00.


Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 30 Μαΐου 2015.


Το Κέντρο Τεχνών βρίσκεται στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία,


Πληροφορίες τηλ. 22797400, e-mail: info@nimac.org.cy και στην ιστοσελίδα του Κέντρου, www.nimac.org.cy


Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Σάββατο, 10:00-21:00


Ώρες λειτουργίας γραφείων: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-15:00


Εισαγωγή στην έκθεση και ξενάγηση κάθε Σάββατο στις 18:00 εκτός από 11 και 18 Απριλίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ