«Νάρκισσος» | πρεμιέρα για το νέο έργο του Γ. Ροδοσθένους στο Μόναχο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 7.4.2014

Με το νέο έργο του Γιώργου Ροδοσθένους «Νάρκισσος» συνεχίζεται στο Μόναχο η «Κυπριακή Ανοιξη 2014».


Η πρεμιέρα του έργου, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον ελληνικό μύθο του Νάρκισσου και το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, δόθηκε στις 4 Απριλίου.


Πρόκειται για μια χοροθεατρική εξερεύνηση της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς και εθισμού και αποτελεί ανάθεση του Πολιτιστικού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βερολίνου και υποστηρίχθηκε οικονομικά από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


Το έργο ξεκινά σαν μια προσπάθεια σκιτσογραφίας από έναν εικονογράφο (live illustrator) και τρεις ερμηνευτές επι σκηνής και σταδιακά μετεξελίσσεται σε ένα πολυμεσικό performance.


Ο εικονογράφος αφομοιώνει και σχολιάζει εικονιστικά την αφήγηση επαναπροσεγγίζοντας τον μύθο του Νάρκισσου.


Ο σκηνοθέτης, Γιώργος Ροδοσθένους, σε σημείωμά του για το έργο αναφέρει:


«Αναλύουμε καλλιτεχνικά τη σχέση μεταξύ του ερμηνευτή και του κοινού του και επικεντρωνόμαστε στις περιπτώσεις ενός μοντέλου και της σχέσης που αναπτύσσει με τον ζωγράφο του.


Οι συναισθηματικές αυξομειώσεις, τα προσωπικά τραύματα, η ροπή προς την ομορφιά και η έντονη ανάγκη του νάρκισσου να [αυτο]θαυμάζεται θα παρουσιαστεί επι σκηνής, συνδέοντάς τα με περιπτώσεις αυτοθαυμασμού στον καλλιτεχνικό κόσμο της show biz, των ηθοποιών.


Επιχειρούμε επίσης συσχετισμούς με την ποιητική εικόνα που εντοπίζουμε στο Συμπόσιο του Πλάτωνα: αυτή η διαχρονική μελέτη του Έρωτα και της Ομορφιάς που στοχεύει στην αυτογνωσία, ετερογνωσία και πώς αντιλαμβανόμαστε τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο». 
narkiss2


Σκηνοθεσία/σκηνογραφία: Γιώργος Ροδοσθένους


Ζωντανή εικονογράφηση: Μιχάλης Χριστοδούλου


Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μπινιάρης


Ηθοποιοί: Ανδρέας Φυλακτού, Lauren Jackson, Θάνος Χρόνης


Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος «Κυπριακή Άνοιξη» παρακολουθούν κυρίως Γερμανοί, γεμίζοντας την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Gasteig. Οι εκδηλώσεις της «Κυπριακής Άνοιξης» διοργανώνονται ετήσια από το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βερολίνου.


Η φετινή «Άνοιξη» θα συνεχιστεί στις 12 Απριλίου 2014 με το έργο «Poetry moves», μια τριλογία από σύγχρονο χορό μέχρι χοροθέατρο εμπνευσμένη από την ποίηση της Νάσας Παταπίου, του Πάμπλο Νερούδα και του Κώστα Μόντη με χορογραφίες των Riccardo Menighini, Έλενας Χριστοδουλίδου και Χάρη Σάββα.


Χορευτές: Riccardo Menighini – Βίκη Κάλλα και Yoav Grinberg - Χάρης Σάββας.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ