Παράθυρο logo
Το Μουσείο Γκετύ επιστρέφει ένα πολύτιμο χειρόγραφο στην Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε 09.04.2014
Το Μουσείο Γκετύ επιστρέφει ένα πολύτιμο χειρόγραφο στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γκετύ ανακοίνωσε την επιστροφή στην Ελλάδα μιας βυζαντινής, εικονογραφημένης Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα.


Το χειρόγραφο θα επιστραφεί στην Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, από όπου κλάπηκε πριν από 50 χρόνια.


Η Καινή Διαθήκη είχε αντιγραφεί το 1133 από τον Θεόκτιστο και θεωρείται ένα αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης.


Το Μουσείο στο Λος Άντζελες την απέκτησε πριν από 30 χρόνια, το 1983, ως μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής, «καλά τεκμηριωμένης», όπως πίστευε.


Πρόσφατη έρευνα από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έδειξε ότι η εν λόγω Καινή Διαθήκη είχε μεταφερθεί παράνομα από τη Μονή Διονυσίου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από ένα έγγραφο του 1960, στο αρχείο του μοναστηριού.


Η εξαφάνιση του έργου δεν είδε ποτέ στο φως της δημοσιότητας, ούτε υπήρχε πληροφόρηση σχετικά με τον μεσολαβητή ώστε να φτάσει στο Γκετύ.


«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες,  το Μουσείο Γκετί έχει συνεργαστεί με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να κατανοήσει την πρόσφατη ιστορία αυτού του χειρόγραφου και για να επιλύσει το ζήτημα της νομίμου ιδιοκτησίας εγκαίρως» δήλωσε ο Τίμοθι Ποτς, διευθυντής του Μουσείου Γκετί.


«Βασισμένοι σε νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Μουσείο αποφάσισε ότι η σωστή πορεία δράσης είναι να επιστραφεί το χειρόγραφο στην Ιερά Μονή Διονυσίου από όπου εξαφανίστηκε πάνω από 50 χρόνια πριν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μία αναφορά του 1960 από τη Μονή έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Μουσείου.


«Επικροτούμε την υπευθυνότητα του Μουσείου Γκετύ επί του θέματος», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση του Γκετύ τιμά το Μνημόνιο Πολιτιστικής Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, το οποίο υπέγραψαν το 2011 με σκοπό την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.


«Επιπλέον, η απόφαση δηλώνει ξεκάθαρα το σεβασμό του Μουσείου Γκετύ προς την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την οικοδόμηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.


Η Καινή Διαθήκη εκτίθεται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Γκετύ, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο Heaven and Earth: Byzantine Illumination at the Cultural Crossroads, μαζί με άλλα εκθέματα από την Ελλάδα, τα οποία δόθηκαν για την έκδοση με τη μορφή δανεισμού. Όλα τα εκθέματα θα επιστραφούν στην Ελλάδα μετά το πέρας της έκθεσης, στις 22 Ιουνίου 2014.


Η Καινή Διαθήκη περιλαμβάνεται σε περισσότερες από 20 εκδόσεις του Γκετύ ενώ μέρος της παρουσιάζεται διαδικτυακά από το 1998.


Παρουσιάστηκε σε 14 εκθέσεις του Μουσείου Γκετύ και υπό μορφή δανεισμού στην έκθεση The Glory of Byzantium, στο Μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ