Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ] είναι ανάμεσα στα 90+ εθνικά κέντρα ΔΙΘ τα οποία γιορτάζουν κάθε χρόνο την Διεθνή Ημέρα Χορού, όπως ορίστηκε η 29η Απριλίου, ημέρα γεννήσεως του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου Jean-Georges Noverre.
Οι εορτασμοί έχουν ως στόχο να τιμήσουν τον χορό και την καθολικότητά του, διαπερνώντας κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο.
Τελετές απονομής χορευτικών βραβείων, χορευτικές παραστάσεις, ημερίδες, Συμπόσια, συναντήσεις χορογράφων και χορευτών, συζητήσεις και ποικίλες άλλες διοργανώσεις διανθίζουν τον παγκόσμιο χάρτη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Το ΔΙΘ θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Χορού στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι στις 29 Απριλίου, όπου θα παραστεί και ο Mourad Merzouki, ο οποίος έγραψε το φετινό Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2014.
Το Συμπόσιο Χορού 1 - 4 Μαΐου
Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου θα τιμήσει και φέτος πανηγυρικά τη Διεθνή Ημέρα Χορού.
Για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με τη Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων και με τη στήριξη του Dance House Lefkosia, του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οργανώνει το Συμπόσιο Χορού με θέμα «Σώμα και Φύλο: Η επιτέλεση του φύλου στις παραστατικές τέχνες».
Το Συμπόσιο Χορού έχει υιοθετηθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του ΔΙΘ και από το 2014 αποκτά ένα νέο πρόσωπο ως Διεθνές Συμπόσιο Χορού με τη συμμετοχή και συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Η πρωτοβουλία και δημιουργική επιτυχία του Συμποσίου φέρουν την υπογραφή της Μάχης Δημητριάδου Lindahl, χορογράφου, μέλους του δ.σ. του ΚΚΔΙΘ και προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Χορού.
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και στη Λεμεσό μεταξύ 1ης και 4 Μαΐου 2014 και, όπως κάθε χρόνο, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές και εργαστήριο.
Το φετινό θέμα του Συμποσίου φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση του χορού και των παραστατικών τεχνών με την έννοια του φύλου και θέτει προς προβληματισμό τα εξής ερωτήματα:
Πώς επιτελείται η έννοια του φύλου στον χορό και στις παραστατικές τέχνες;
Ποιά είναι τα όρια ανάμεσα στη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα και πώς ενσωματώνονται στο σώμα που χορεύει, αλλά και στη δραματουργία μιας παράστασης;
Τι ρόλο παίζει η έννοια του φύλου στην καλλιτεχνική δημιουργία;
Πώς το σώμα και ο χορός εκφράζουν το φύλο τόσο ως εσωτερική εμπειρία, όσο και ως κοινωνικό φαινόμενο;
Πώς οι διάφορες κουλτούρες έχουν δημιουργήσει μορφές χορών και παραστατικών τεχνών ως μύηση σε ρόλους φύλου ή υπέρβασής τους;
Πώς ο χορός μπορεί να εκφράσει, να αποκαλύψει η να αμφισβητήσει την έννοια του φύλου ως σταθερής ταυτότητας;
Πώς ο χορός μπορεί να αποκαταστήσει το “απορριπτέο” ή “περιθωριοποιημένο” σώμα, να ενδυναμώσει την έννοια της ταυτότητας και να βοηθήσει στην κοινωνική αποδοχή του “διαφορετικού”;