«Recto/Verso: Από το Βυζάντιο στον Μοντερνισμό»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.3.2015

Το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό παρουσιάζει τη νέα του εικαστική έκθεση με τίτλο «Recto/Verso: Από το Βυζάντιο στον Μοντερνισμό» από τις 20 Μαρτίου και μέχρι τις 8 Μαΐου 2015.


Την έκθεση επιμελείται η δρ Νάτια Αναξαγόρου.


Η έκθεση επικεντρώνεται στις αμφιπρόσωπες εικόνες [Recto/Verso], που φέρουν αναπαραστάσεις της Παναγίας Βρεφοκρατούσας στην πρόσθια τους όψη και της Σταύρωσης στην οπίσθια.


Φιλοξενεί αγιογραφικούς θησαυρούς από εκκλησίες και μοναστήρια της επισκοπικής περιφέρειας Λεμεσού, καλύπτοντας ένα ευρύ υφολογικό και χρονολογικό φάσμα, που εκτείνεται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα, αλλά και έργα σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών, οι οποίοι επανερμηνεύουν τη Βυζαντινή εικονογραφία της Θεοτόκου και του Κύκλου των Παθών μέσα από την προοπτική του Μοντερνισμού.


Ανάμεσα στους εικαστικούς, έργα των οποίων, περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι ακόλουθοι: Μαρία Ανδρέου, Σούζαν Βάργκας, Παναγιώτης Βίττης, Γεώργιος Πολ.Γεωργίου, Κωνσταντίνος Ζαννέτος, , Μιχαήλ Κάσιαλος, Γιώργος Κοτσώνης, Γιώτα Ιωαννίδου, Μαριάννα Κωνσταντή, Ανδρέας Μακαρίου, Άγγελος Μακρίδης, Αντώνης Νεοφύτου, Λευτέρης Ολύμπιος, Ανδρέας Παρασκευά, Στας Παράσχος, Ανδρέας Σαββίδης, Ρήνος Στεφανή, Λευτέρης Τάπας, Τατιάνα Φεραχιάν, Ερατώ Χατζησάββα, Σάββας Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Χρυσοχός.


ANTONIS_NEOFYTOU


Αντώνης Νεοφύτου


Vierge à l’Enfant. 13e siècle. Fasoula, nouvelle église de l
Η Παναγία Βρεφοκρατούσα στην εκκλησία της Φασούλας.


Andreas Paraskevas1


Ανδρέας Παρασκευάς


Crucifixion. Vers 1500. Pelendri, chapelle de la Panagia Kat


Σταύρωση, αγιογραφία στην εκκλησία της Παναγίας στο Πελένδρι.



Erato Hadjisavva2
Ερατώ Χατζησάββα


Maria Andreou 1
Μαρία Ανδρέου


Marianna Constanti1
Μαριάννα Κωνσταντή


savvas christodoulides
Σάββας Χριστοδουλίδης


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο κος Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την Παρασκευή, 20 Μαρτίου στις 20:00.


Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, του Ιδρύματος Ευαγόρα και ΚάθληνΛανίτη και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού.


+ Εγκαίνια την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 20:00.


Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 09:00 – 13:00 & 16:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή: 14:00 – 21:00.


 

 

 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ