Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.3.2015

Με τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις σήμερα, τη Δευτέρα και την Τρίτη γιορτάζεται και στην Κύπρο η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως καθιερώθηκε κάθε 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας.


Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα γιορτάσουν το περιοδικό τέχνης Strawdogs, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και οι Εκδόσεις Ακτίς σε μια εκδήλωση με συνδιοργανωτές το Θέατρο Ριάλτο και το Κανάλι 6.


Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρεσβευτής της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και τον Οκτώβριο του 1999 η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. «Η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της», ανέφερε μεταξύ άλλων το σκεπτικό της απόφασης.



Οι εκδηλώσεις




  • Ανήμερα της γιορτής, το περιοδικό τέχνης Straw Dogs γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με μια εκδήλωση στο καφενείο - αναγνωστήριο Πρόζακ (Μέδωντος 3Α, Λευκωσία) στις 19:00. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με απαγγελίες ποιημάτων τους ο Γιώργος Καλοζώης, ο Βάκης Λοϊζίδης, η Ρωξάνη Νικολάου, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, ο Κώστας Ρεούσης, ο Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο εκδότης του περιοδικού, Γιάννης Ζελιαναίος. Επιπλέον, η μεταφράστρια και συνεκδότρια του περιοδικού, Γιώτα Παναγιώτου, θα διαβάσει το εισαγωγικό κείμενο του Οκτάβιο Παζ «Ποίηση και Ιστορία», από την Ανθολογία Μεξικανικής Ποίησης (Thames & Hudson, 1959). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 97796684.




  • «Λευκές Σημαίες: Γέφυρες εντός και μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου» είναι ο τίτλος της γιορτής που πραγματοποιείται σήμερα στο Σπίτι της Συνεργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οργανωτές και παρουσιαστές της εκδήλωσης είναι η Caroline Rooney και η Bahriye Kemal (University of Kent, Imagining the Common Ground, and Literary Agency Cyprus) και στο πλαίσιό της θα προβληθούν ταινίες, θα γίνει ανάγνωση ποίησης και πεζών κειμένων και θα ακολουθήσει συζήτηση. Σήμερα στις 18:00 στο Σπίτι της Συνεργασίας [έναντι του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, Νεκρή Ζώνη Λευκωσίας]. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.






  • Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δύο μέρες καθυστέρηση, στις 23 Μαρτίου, «για πρακτικούς λόγους» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της. Η ΕΛΚ γιορτάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια την εν λόγω μέρα οργανώνοντας ποιητικές βραδιές στις οποίες μέλη της διαβάζουν ποιήματά τους. Έτσι και φέτος, μεγάλος αριθμός ποιητών κλήθηκε στη γιορτή της ποίησης τη Δευτέρα στις 19:30 στον χώρο εκδηλώσεων των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Ιφιγενείας 27, Στρόβολος - Λευκωσία). Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι ποιητές και οι ποιήτριες Σωκράτης Αντωνιάδης, Ελένη Αρτεμίου- Φωτιάδου, Αλεξάνδρα Γαλανού, Μαρία Ιωάννου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κώστας Κατσώνης, Πάμπος Κουζάλης, Λίλη Μιχαηλίδου, Λογγίνος Παναγή, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Νάσα Παταπίου, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, Στέφανος Σταυρίδης, Ανδρέας Χατζηθωμάς, Βασίλκα Χατζήπαπα. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Γιώργος Μολέσκης. Η εκδήλωση θα διαρκέσει 80 περίπου λεπτά και θα περιλαμβάνει κρασί και πολλά ποιήματα.




  • Τέλος, μια συνάντηση της ποίησης και της μουσικής επιφυλάσσουν την Τετάρτη 24 Μαρτίου οι Εκδόσεις Ακτίς στο Θέατρο Ριάλτο. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Γι’ αυτά που θα ‘πρεπε να φέγγουν…» και θα δώσουν σ’ αυτή το παρών τους οι Θάνος Ανεστόπουλος και Κώστας Παρίσης, πρώην μέλη των συγκροτημάτων «Διάφανα Κρίνα» και «Υπόγεια Ρεύματα». Τριάντα τέσσερις ποιητές, ένας αφηγητής, μια μπάντα και τρεις ερμηνευτές θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα αυτής της μουσικο-ποιητικής παράστασης, στη διάρκεια της οποίας γνωστοί Κύπριοι ποιητές θα απαγγείλουν ποιήματά τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο Θέατρο Ριάλτο (Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός) και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 77777745.





Η μέρα των ποιητών


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ