O David Bowie ως Πόντιος Πιλάτος στον Τελευταίο Πειρασμό

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.4.2014

O David Βowie ως Πόντιος Πιλάτος στην ταινία «The Last Temptation of Christ», σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε [1988].


Η ταινία ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα «Ο τελευταίος πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη [1952].


Ιησούς ήταν ο Willem Dafoe, Ιούδας ο Harvey Keitel, Μαρία Μαγδαληνή η Barbara Hershey.


Αξίζει, με την ευκαιρία της ανάρτησης, και παραθέτουμε απόσπασμα μαρτυρίας του Πάτροκλου Σταύρου, εκδότη των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, σχετικά με την ταινία, στην οποία συνέβαλε ως «σύμβουλος» για την μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη.


Σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στο Βήμα το 2000, ο Πάτροκλος Σταύρου αναφέρει:


«Προτού καλά καλά αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας ο Μάρτιν Σκορσέζε, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις. Ξεκίνησαν από γυναίκες της Εκκλησίας των Διαμαρτυρομένων. Μια προτεσταντική οργάνωση γυναικών, με το όνομα Ευαγγελική Αδελφότητα Γυναικών (Evangelical Sisterhood), άρχισε να οργανώνει αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας στην Paramount, παραγωγό της ταινίας. Η εταιρεία έπαιρνε πεντακόσιες επιστολές την ημέρα.


Τότε η Paramount οργάνωσε θεολογικό συνέδριο μέσα στο ίδιο το στούντιο του γυρίσματος της ταινίας, καθώς και άλλες θεολογικές συζητήσεις, με συμμετοχή κληρικών και θεολόγων από την Καθολική, την Προτεσταντική, την Ευαγγελική και τη Λουθηρανική Εκκλησία. Τρεις ώρες συζητούσαν στην πρώτη συνεδρία και σχεδόν δεν έμεινε πτυχή που δεν έθιξαν. Το πιο απίστευτο σημείο στην ιστορία αυτή των εγκύρων θεολογικών συζητήσεων ήταν η αμφισβήτηση της Αναστάσεως του Χριστού! Οχι λιγότερο από κανέναν, ευσεβής και πιστός ήταν ο ίδιος ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος νωρίτερα είχε πάει στην Ιερουσαλήμ για σκοπούς της ταινίας και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο του 1983, γεμάτος με το ισχυρό αίσθημα της θεότητος του Χριστού, το οποίον ιδιαιτέρως ένιωσε έντονα μέσα στον Ναό του Παναγίου Τάφου, όπως ο ίδιος είπε και έχει τούτο περιληφθεί στο βιβλίο της Mary Pat Kelly. Είπε ακόμη ότι του άρεσε το βιβλίο του Καζαντζάκη Ο Τελευταίος Πειρασμός, διότι πραγματεύεται την πάλη, τον αγώνα, μεταξύ του πνεύματος και της σάρκας».


patroklos_martin
Ο Μάρτιν Σκορσέζε αριστερά, ο Πάτροκλος Σταύρου δεξιά, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την μεταφορά του βιβλίου «Ο τελευταίος πειρασμός» στη μεγάλη οθόνη | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΑΡΧΕΙΟ Π. ΣΤΑΥΡΟΥ [kazantzakispublications.org]


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: David Bowie στην ταινία «The Last Temptation of Christ», ©Universal Pictures


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ