Αποχαιρέτησαν τον «Γκάμπο» γιορτάζοντας τη ζωή του

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.4.2014

Με χιλιάδες κίτρινες πεταλούδες από χαρτί, όπως εκείνες που φτερουγίζουν στο μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», αποχαιρέτησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες οι αναγνώστες του, οι πρόεδροι των δύο χωρών όπου έζησε και η οικογένειά του.


Με μία κοινή τελετή στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού, η Κολομβία -η χώρα όπου γεννήθηκε- και το Μεξικό -η χώρα όπου επέλεξε να ζήσει- τίμησαν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της εποχής μας.


«Ενωμένοι τιμούμε εκείνον που μία μέρα του Δεκεμβρίου 1982, από την παγωμένη Στοκχόλμη, συγκλόνισε τον κόσμο μιλώντας για την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής» είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.


«Αιώνια δόξα σε εκείνον που μάς έδωσε τη μεγαλύτερη δόξα» κατέληξε.


Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο, απηύθυνε χαιρετισμό «στον μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής, τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας».


Οι δύο πρόεδροι και μέλη των κυβερνήσεών τους σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από την τεφροδόχο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.


fly_gabo2

Η χήρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Μερσέδες Μπάρτσα [αριστερά] και οι δύο του γιοι [πίσω αριστερά και κέντρο], στέκονται δίπλα στο πόντιουμ με την τεφροδόχο. 


fly_GABO3
FLY_GABO4
FLY_GABO5


Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές και πέρασαν μπροστά από την τεφροδόχο για να αποδώσουν φόρο τιμής στον κορυφαίο λογοτέχνη.


Enrique Pena Nieto
Με παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησε τον Γκάμπο το πλήθος που παρέστη στην τελετή. Μαζί τους και ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο.


Η αίθουσα της τελετής ήταν γεμάτη με κίτρινα τριαντάφυλλα τα οποία, σύμφωνα με τον «Γκάμπο», όπως ήταν γνωστός ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, προστατεύουν από την κακή τύχη. Το κίτρινο ήταν και το αγαπημένο του χρώμα. Έξω από το μέγαρο, μια μπάντα έπαιζε την αγαπημένη του μουσική.


Colombia Garcia Marquez
Στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Αρακατάκα, οι κάτοικοι γιόρτασαν τη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.


Στην Κολομβία, οι Αρχές προγραμματίζουν μία ακόμα τελετή στον Καθεδρικό της Μπογκοτά, όπου η εθνική συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.


Την Τετάρτη, 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, η κυβέρνηση της Κολομβίας προγραμματίζει ανάγνωση του μυθιστορήματος Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να τού γράψει (1961) σε βιβλιοθήκες, πάρκα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ