Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Λεβέντειο Πινακοθήκη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 29.4.2014

Όσος «θόρυβος» έγινε προ του ανοίγματος της Πινακοθήκης Λεβέντη, άλλη τόση σιωπή επικράτησε για τα εγκαίνια του περασμένου Σαββάτου.


Ένα μήνα μετά την πρώτη αναβολή των εγκαινίων της Πινακοθήκης, λόγω πένθους μετά τον αιφνίδιο θάνατο του υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε την πλάκα της Πινακοθήκης, από κοινού με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιο Παύλο Λεβέντη.


Τα πρώτα εγκαίνια θα πραγματοποιούνταν στις 23 Μαρτίου, στην παρουσία και της επιτρόπου Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Ανδρούλλας Βασιλείου.


Δύναμη, προκοπή και κουράγιο


Στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων και... ιερωμένων, συνεργατών και φίλων του ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων, την έναρξη της οποίας σηματοδότησε η χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας ARTE [η οποία γειτνιάζει με την Πινακοθήκη] υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Άγι Ιωαννίδη.


EGKAINIA6


EGKAINIA9

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ιδιωτική επένδυση που έγινε στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Τέτοιες ξεχωριστές πρωτοβουλίες και δράσεις, τέτοιες συμπεριφορές και ευεργεσίες μάς δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με επιλογές που αναδύουν ποιότητα και πολιτισμό. Μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να πορευόμαστε στον τραχύ δρόμο της προόδου και της προκοπής στις δύσκολες αυτές ώρες».


EGKAINIA13

Το καλύτερο κομπλιμέντο


Ειλικρινής και συγκινητική ήταν η ομιλία της διευθύντριας της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ: «Αν μπορέσουμε να αγγίξουμε πραγματικά έστω και ένα μέρος από το κοινό μας», είπε, «τότε μπορούμε στ’ αλήθεια να πούμε πως δικαιώνεται, όχι μόνο η δική μας προσπάθεια, αλλά και η μνήμη του Αναστάσιου Λεβέντη, του οποίου βαθιά επιθυμία ήταν να μοιραστεί τα έργα αυτά με τους συμπατριώτες του».


EGKAINIA11

Και κατέληξε λέγοντας ότι οι μέχρι σήμερα επισκέπτες της Πινακοθήκης «μάς έγραψαν ότι οι άνθρωποί της δουλεύουν σαν δεμένη οικογένεια - με αφοσίωση σε έναν υψηλό σκοπό, πως οι χώροι είναι φιλόξενοι, μάλιστα πως αισθάνεσαι τόσο οικεία που θα έβγαζες τα παπούτσια σου να πατήσεις το ξανθό, ξύλινο δάπεδο. Πως όλα γίνονται χαμηλόφωνα, ταπεινά και αποτελεσματικά. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη φιλοφρόνηση».


Το όραμα Λεβέντη


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης, υπογράμμισε στον δικό του χαιρετισμό πως η νέα Λεβέντειος Πινακοθήκη αποτελεί την υλοποίηση ενός οράματος, αναφερόμενος στην επιθυμία του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη να δημιουργήσει μια δημόσια πινακοθήκη όπου η πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του, να είναι προσβάσιμη στους συμπατριώτες του. «Αυτή η ιδέα, που γεννήθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, γίνεται σήμερα πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.


EGKAINIA14

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η Πινακοθήκη αποτελεί ορόσημο για την πρωτεύουσα ως ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού που υπόσχεται να λειτουργήσει ως σημείο συνάθροισης για όλους τους Κύπριους, ως εκπαιδευτικός προορισμός και ως πόλος έλξης για επισκέπτες της Λευκωσίας.
EGKAINIA12



Η ξενάγηση


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του ξεναγήθηκαν στις τρεις συλλογές της Πινακοθήκης από τις επιμελήτριες των συλλογών:


Τη «Συλλογή του Παρισιού» επιμελήθηκε η Μυρτώ Χαντζάκη, την «Ελληνική Συλλογή» επιμελήθηκε η Εβίτα Αράπογλου και την «Κυπριακή Συλλογή» επιμελήθηκε η Ελένη Νικήτα.


EGKAINIA1
EGKAINIA2
EGKAINIA3
EGKAINIA4
 
EGKAINIA7
 
EGKAINIA10
   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:©ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΒΕΝΤΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ