Έξι βραβεία στην ταινία Xenia και πολιτική τοποθέτηση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.3.2015

Η ταινία του Πάνου Κούτρα με τίτλο Xenia ήταν η μεγάλη νικήτρια των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία απέσπασε έξι συνολικά βραβεία, ανάμεσά τους Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.


Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αρνήθηκε τα βραβεία του μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος που να δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, που είναι και ένα από τα θέματα στην ταινία.


Εξάλλου, το βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε από τέσσερα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα αλλά δεν τους έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια και ο Πάνος Κούτρας, ανεβαίνοντας στη σκηνή, έδωσε το βραβείο του σ' αυτά τα παιδιά.


Τέσσερα βραβεία κατά την τελετή απονομής παρέλαβε η ταινία «Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και άλλα τέσσερα η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.


Η τελετή ήταν αφιερωμένη στα 120 χρόνια παγκόσμιου σινεμά. Όπως σημείωσε με χιούμορ ο Οδ.Παπασπηλιόπουλος η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 0,2% της παραγωγής ταινιών, αλλά «ουκ εν τω πολλώ το ευ» -όπως είπε.


Ακολούθησε μήνυμα του προέδρου της ΕΑΚ και οι παραδοσιακές ευχαριστίες και τρέιλερ του Φεστιβάλ με σύνθημα «η έμπνευση είναι παντού».


Φέτος η ΕΑΚ βράβευσε την Γαλλίδα ηθοποιό Φανί Αρντάν, η οποία παρέλαβε το τιμητικό βραβείο από τα χέρια του Γιώργου Πυρπασόπουλου. Το κοινό τη χειροκρότησε όρθιο.


«Δεν μου αρέσουν τα βραβεία» είπε η Φανί Αρντάν τονίζοντας ότι βρέθηκε στην τελετή γιατί αγαπά πολύ την Ελλάδα.


«Πιστεύω ότι σας οφείλω ό,τι ονειρεύτηκα να γίνω. Όταν έφτασα σε ηλικία να καταλαβαίνω τις ιστορίες μιλήσατε στην καρδιά μου. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος. Μου μάθατε ότι το πιο σημαντικό είναι να αγαπάς τη ζωή. Σήμερα μου αρέσει πολύ η ιδέα ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα του εφικτού, είναι η χώρα του πειραματισμού, της δημιουργίας, της επινόησης, Όλοι σας παρακολουθούν και αυτό είναι υπέροχο» είπε η γνωστή ηθοποιός.


Κερδίζοντας το βραβείο Σεναρίου, οι Πάνος Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης ανέβηκαν στη σκηνή και είπαν ότι δεν θα παραλάβουν το βραβείο μέχρι να περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Θα χαρούμε να παραλάβουμε το βραβείο, είπε ο Πάνος Κούτρας, μόλις αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και έχουν γεννηθεί εδώ μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.


Αναλυτικά τα βραβεία


Bραβείο ειδικών εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας


Από την ταινία Νορβηγία στους Ρούλη Αλαχούζο, Ίωνα Κατρακάζο, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea


Βραβείο Μακιγιάζ


Δώρα Νάζου από την ταινία Νορβηγία


Βραβείο Ενδυματολογίας


Βασίλης Μπαρμπαρίγος για την ταινία Xenia


Βραβείο Σκηνογραφίας


Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία Νορβηγία


Βραβείο Ήχου


Ντίνος Κίττου, Ουίλιαμ Φρανκ και Κώστα Φυλακτίδη για το Μικρό Ψάρι


Βραβείο Μοντάζ


Γιώργος Λαμπρινός για την ταινία Xenia


Βραβείο Φωτογραφίας


Κωστής Γκίκας για την ταινία Για Πάντα


Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής


Μπάμπης Παπαδόπουλος για την ταινία Το Μικρό Ψάρι


Βραβείο Κοινού


Από Έρωτα


Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου


Αγγελος Παπαδημητρίου για το Xenia


Βραβείο B' Γυναικείου Ρόλου


Βίκυ Παπαδοπούλου για Το Μικρό Ψάρι


Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου


Βαγγέλης Μουρίκης για Το Μικρό Ψάρι


Βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου


Μαρία Καλλιμάνη για το Στο Σπίτι


Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας


Βόλτα, Στέλλα Κυριακοπούλου


Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη


Γιάννης Βεσλεμές για τη Νορβηγία


Βραβείο Σεναρίου


Πάνος Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία Xenia


Βραβείο Σκηνοθεσίας


Πάνος Κούτρας για την ταινία Xenia


Βραβείο Ντοκιμαντέρ


Μια Οικογενειακή Υπόθεση


Βραβείο Καλύτερης Ταινίας


Xenia

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ