«Όρνιθες» του Αριστοφάνη στον ΘΟΚ από 26 Ιουνίου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 15.5.2014

Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες» είναι η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί στις 26 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.


Το έργο, σε μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθετεί ο Βαρνάβας Κυριαζής και τη μουσική υπογράφει ο Λευτέρης Μουμτζής. Τα σκηνικά επιμελείται ο Γιώργος Χιώτης, τα κοστούμια η Ελενα Κατσούρη και τις ειδικές κατασκευές η Μαργαρίτα Παπαθεοδούλου. Τη χορογραφία ανέλαβε η Μάχη Δημητριάδου Lindahl και τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Γιώργος Κουκουμάς.


Σύσσωμο το καλλιτεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ συμμετέχει στην παραγωγή.


«Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της γενικής κατάπτωσης αξιών, η κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες  φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΘΟΚ.


Στο έργο, δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης [Ανδρέας Τσουρής και Προκόπης Αγαθοκλέους αντίστοιχα], αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ανυπόφορη ζωή της Αθήνας για να συναντήσουν τον Τηρέα Τσαλαπετεινό [Παναγιώτης Λάρκου].


Εκεί γεννιέται η ιδέα της ίδρυσης μιας νέας πόλης, της Νεφελοκοκκυγίας στο αιθέριο βασίλειο των πουλιών με στόχο την υφαρπαγή της εξουσίας από το Δία και της μεταβίβασής της στα πουλιά. Αν και πείθουν τους φτερωτούς κατοίκους να χτίσουν και να οχυρώσουν μια πόλη μεταξύ ουρανού και γης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από παρείσακτους επισκέπτες αλλά και θεϊκούς πρεσβευτές.


Η αναζήτηση της λύτρωσης που προτείνει ο ποιητής  μέσω μιας ριζικής αλλαγής, όσο ουτοπική κι αν μοιάζει, αντανακλά την ενδόμυχη επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να απεγκλωβιστεί από ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις. Να δημιουργήσει μια αλλιώτικη κοινωνία, χωρίς αδικίες, ανηθικότητες και υποκρισία.


ORNITHES1


«Και γυρεύετε στ’ αλήθεια μια πόλη ενδοξότερη από την Αθήνα;»


«Όχι! Όχι ενδοξότερη, αλλά πιο ευχάριστη.»



Οι συντελεστές


Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης


Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής


Σκηνικά: Γιώργος Χιώτης


Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη


Ειδικές κατασκευές: Μαργαρίτα Παπαθεοδούλου


Μουσική: Λευτέρης Μουμτζής


Χορογραφία/Κίνηση: Μάχη Δημητριάδου Lindahl


Διδασκαλία τραγουδιών: Χριστίνα Αργύρη


Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς


Κείμενα και στίχοι Παραβάσεων: Σταύρος Σταύρου


Βοηθός Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Λάρκου


Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου


Βοηθός Ενδυματολόγου: Σωσάνα Τομάζου



Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):


Ανδρέας Τσουρής (Πεισθέταιρος), Προκόπης Αγαθοκλέους (Ευελπίδης),


Γιώργος Κισσανδράκης (Υπηρέτης Έποπα, Τροχίλος/Μέτων Γεωμέτρης),


Παναγιώτης Λάρκου (Έποπας [Τηρέας] ή Τσαλαπετεινός/Χορός Τράγων),


Αντωνία Χαραλάμπους (Αηδόνα/Αγγελιοφόρος Α’/Βασίλεια, Ουράνια Κόρη), Στέλα Φυρογένη (Παράβαση Α’), Μαργαρίτα Ζαχαρίου (Παράβαση Α’), Σώτος Σταυράκης (Ιερέας/Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Αντωνίου (Χορός Τράγων/Επιθεωρητής [Επίσκοπος Αθηνών]/Τρίβαλλος), Λουκάς Ζήκος (Ποιητής/Ποσειδών), Μιχάλης Μουστάκας (Χρησμολόγος), Ανδρέας Τσέλεπος (Συνταγματολόγος/Συκοφάντης), Σοφία Πατσαλίδου (Παράβαση Β’ [Παιδί]), Μαρίνα Μανδρή (Αγγελιοφόρος Α’), Νιόβη Χαραλάμπους (Ίρις), Θέα Χριστοδουλίδου (Κήρυκας Α’), Μαρίνα Αργυρίδου (Κήρυκας Α’), Γιώργος Κυριάκου (Πατροκτόνος/Ηρακλής), Βαλεντίνος Κόκκινος (Κινησίας, Διθυραμβοποιός/Κήρυκας Β’), Νεοκλής Νεοκλέους (Προμηθέας), Δήμος Χριστοδούλου (Ξανθίας, Δούλος Πεισθέταιρου και Ευελπίδη), Κλεάνθης Χριστοδούλου (Μανοδώρος, Δούλος Πεισθέταιρου και Ευελπίδη), Φώτης Φωτίου (Δούλος), Δημήτρης Χατζηπαύλου (Δούλος)


Χορός:


Κορυφαίες: Στέλα Φυρογένη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου


(με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Λουκάς Ζήκος, Γιώργος Κισσανδράκης, Βαλεντίνος Κόκκινος, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μανδρή, Πολυξένη Σάββα, Σώτος Σταυράκης, Ανδρέας Τσέλεπος, Αντωνία Χαραλάμπους, Νιόβη Χαραλάμπους


Μουσικοί επί σκηνής:


Λευτέρης Μουμτζής, Δημήτρης Γιασεμίδης, Αντρέας Τραχωνίτης, Παναγιώτης Λάρκου


Παραστάσεις


Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Επίσημη πρώτη: Πέμπτη 26 Ιουνίουμ Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Ιουνίου και Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Ιουλίου


Ελεύθερη Αμμόχωστος: Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, Παρασκευή 4 Ιουλίου


Πάφος: Αρχαίο Ωδείο, Τετάρτη 9 & Πέμπτη 10 Ιουλίου


Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Σάββατο 12 Ιουλίου


Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Τετάρτη 16, Πέμπτη 17, Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Ιουλίου


Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00.


Πληροφορίες: Θέατρο ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 1096 Λευκωσία, χώρος παλιού ΓΣΠ/Τρίτη-Σάββατο 10.00π.μ.-1.30μ.μ. και 4.00μ.μ.-6.00μ.μ.)


Τιμές εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, στρατιώτες, μαθητές - με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου)


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ