Παράθυρο logo
Σηκώνει αυλαία το CYPRUS FILM DAYS
Δημοσιεύθηκε 17.04.2015
Σηκώνει αυλαία το CYPRUS FILM DAYS

Με την οσκαρική ταινία Whiplash σηκώνει σήμερα αυλαία στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού το 13ο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015».


Στο Ριάλτο θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, ωστόσο παράλληλα θα πραγματοποιούνται προβολές και στο Ζήνα Πάλας Λευκωσίας. Έτσι, οι φίλοι του καλού κινηματογράφου της πρωτεύουσας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα την ελληνική ταινία του Πάνου Κούτρα με τίτλο Xenia, η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις όπου προβλήθηκε.
Αμφότερες οι προβολές ξεκινούν στις 20:00 και θα ακολουθήσουν συναυλίες από τα μουσικά σχήματα «Ζilla Project» και «Play On» σε Λεμεσό και Λευκωσία αντίστοιχα.


Οι ταινίες


Η ταινία Whiplash ήταν ανάμεσα στις δέκα που διεκδίκησαν το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, χάρισε δε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Τζέι Κέι Σίμονς για την ερμηνεία του στον ρόλο ενός εκκεντρικού καθηγητή της τζαζ. Χρησιμοποιώντας μεθόδους διδασκαλίας κάθε άλλο παρά συμβατικές, ο εν λόγω καθηγητής σπρώχνει τους φοιτητές του στα όριά τους στον βωμό της τέλειας ερμηνείας. Το σενάριο της ταινίας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του αυτοβιογραφικό και προτάθηκε επίσης για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου.


Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ στο Ριάλτο θα σημάνει ο Ανδρέας Στεφάνου με ένα jazz drum session εμπνευσμένο από αυτή την ταινία, που θα συνοδεύεται από τρέιλερ των ταινιών που θα προβληθούν στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης. Την παρουσίαση της τελετής έναρξης έχει αναλάβει ο ηθοποιός Γιάννης Κόκκινος.


XeniaΣτον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας θα προβληθεί η ταινία Xenia, η οποία συμμετείχε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για την ταινία που κατέκτησε πρόσφατα έξι συνολικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκονται δύο έφηβοι, με Αλβανή μητέρα και Έλληνα πατέρα, οι οποίοι, όταν η μητέρα τους πεθαίνει, αποφασίζουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από παιδιά.


+ Εισιτήριο ημέρας προς 6 ευρώ και 25 ευρώ για όλες τις προβολές του φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου, προβάλλοντας καθημερινά τρεις ταινίες.