William Dreghorn [1908-2001] | Ο Πενταδάκτυλος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.4.2015

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ιδρύθηκε από Κύπριους γεωγράφους ο Γεωγραφικός Όμιλος, με σκοπό την καταγραφή του κυπριακού τοπίου.


Πρώτη υπό διερεύνηση περιοχή, η οροσειρά του Πενταδακτύλου.


Την ίδια περίοδο, τέλη ’60-αρχές ’70 εμφανίστηκε στην Κύπρο ο Βρετανός καθηγητής, γεωλόγος/φυσικός γεωγράφος δρ William Dreghorn, ένας άνθρωπος που αγάπησε την Κύπρο και αποφάσισε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του εδώ.


Έγινε μέλος του Γεωγραφικού Ομίλου και η συμβολή του στην εξερεύνηση του Πενταδακτύλου με την ομάδα των Κυπρίων υπήρξε σημαντική.


Σ’ αυτό το πλαίσιο αποτύπωσε τον Πενταδάκτυλο στο χαρτί, με αποτέλεσμα έργα που, εκτός από την καλλιτεχνική και αισθητική τους αξία, είναι μοναδικά καθώς καταγράφουν την οροσειρά έτσι όπως δεν θα τη δούμε ποτέ ξανά.


WILLIAM_DREGHORN_PENTADAKTYLOS
WILLIAM_DREGHORN_PENTADAKTYLOS2
WILLIAM_DREGHORN_PENTADAKTYLOS3

Τα έργα του δρος Dreghorn παρουσιάζει από τη Δευτέρα 20 Απριλίου σε μια έκθεση η γκαλερί Opus 39 [Κίμωνος 21, έναντι του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού], στη Λευκωσία, στις 19:30.


Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 2 Μαΐου 2015. Πληροφορίες τηλ. 22424983.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ