Ο Απόστολος Ανδρέας ως σύμβολο σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.4.2015

Σε σύμβολο που υπενθυμίζει τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Κύπρου αλλά και κάθε χώρας η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη ανέδειξε την περασμένη Τρίτη 14 Απριλίου το αγνοούμενο ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα η Τασούλα Χατζητοφή.


Η κ. Χατζητοφή, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στον διεθνή χώρο, ήταν ανάμεσα στους ομιλητές διεθνούς συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου.

Στη διάρκεια της διάλεξής της διανεμήθηκαν αφίσες με το ψηφιδωτό.


st_andrew

Στην ίδια εκδήλωση, ο διευθυντής Αρχαιοτήτων του Μουσείου της Δαμασκού Maamoun Abdulkarim τόνισε ότι «οι κίνδυνοι ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας όλο και μεγαλώνουν, αλλά δεν μπορούν να καταβάλουν τη θέλησή μας να σταθούμε ενάντια σε αυτή την καταστροφή», προσθέτοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας είναι μέρος του κόσμου και η απώλεια μέρους της είναι απώλεια για όλη την ανθρωπότητα.



Πολιτισμός σε κρίση


Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Culture in crisis” (Ο Πολιτισμός σε κρίση) οργάνωσε το μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Μεταξύ των περιπτώσεων που συζητήθηκαν βρέθηκαν οι πρόσφατες καταστροφές στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η περίπτωση της Κύπρου, την οποία ανέλυσε η κ. Χατζητοφή, η οποία επεσήμανε ότι «η καταστροφή τής πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να καταδικάζεται ως έγκλημα πολέμου».


Ο Απ. Ανδρέας


Εστιάζοντας στο αγνοούμενο από το 1974 ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα από την κατεχόμενη εκκλησία της Κανακαριάς, η κ. Χατζητοφή εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διάφορα μέρη του πλανήτη.


Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κ. Χατζητοφή είπε ότι παρόλο που έχουν περάσει 40 χρόνια, η σύληση συνεχίζεται ενώ πολλά κλεμμένα έργα τέχνης από τα κατεχόμενα αγνοούνται και δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιον διεθνή κατάλογο κλεμμένων έργων τέχνης όπως αυτό της Interpol.


Στην προσπάθεια να αναλυθούν μαθήματα του παρελθόντος ως «διδάγματα» για το μέλλον, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Βοσνία, τη Νιγηρία και την Κύπρο.


Η κ. Χατζητοφή μίλησε για την υπόθεση του Μονάχου και τον τρόπο με τον οποίο την προσέγγισε το 1997 ο Ολλανδός έμπορος τέχνης Μισιέλ φον Ράιν για να της πουλήσει κλεμμένα από τα κατεχόμενα έργα τέχνης. Όπως είπε, ο έμπορος της παρουσίασε μια σειρά από φωτογραφίες μεταξύ των οποίων και το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα από την εκκλησία της Κανακαριάς, το οποίο ωστόσο ακόμα αγνοείται.


Παρουσίασε, επίσης, φωτογραφία του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν να κρατά το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα.


DIKMEN_ST.Andreas(2)



Παρ' όλα αυτά, είπε, «οι λαθρέμποροι παραμένουν ελεύθεροι και κανένα από αυτά τα έργα δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιον διεθνή κατάλογο κλεμμένων έργων τέχνης».


Στη διάρκεια του συνεδρίου, το Walk of Truth έδωσε στους παρευρισκομένους αφίσα με το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα με την ένδειξη «missing» για την ανεύρεση του οποίου έχουν ήδη εμπλακεί εθελοντές από όλο τον κόσμο που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν καταπολεμώντας το λαθρεμπόριο έργων τέχνης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η αφίσα με το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα που ετοιμάστηκε από το Walk of Truth και δόθηκε στο διεθνές συνέδριο στο Μουσείο Victoria and Albert ©Walk of Truth.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ