Γιώργος Τορναρίτης | Η μαγεία της τοπιογραφίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.4.2015

Η εικαστική πρόταση του Γιώργου Τορναρίτη με γενικό τίτλο «Η μαγεία της τοπιογραφίας» παρουσιάζεται από τις 15 Μαΐου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο δρ Γιάννης Τουμαζής. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουνίου 2015.


Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:



«Ο Γιώργος Τορναρίτης από μικρός αγαπά, χαίρεται και μελετά τη φύση. Τόσο τις ομορφιές της ξηράς όσο και της θάλασσας. Την αγάπη του αυτή την έδειξε με διάφορους τρόπους, ακόμη και με τη δημιουργία, μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Πιερίδη, του Παλαιοντολογικού Δημοτικού Μουσείου και του Μουσείου «Θάλασσα».


Την αγάπη και τα συναισθήματα που του γεννά η φύση εκφράζει από τη δεκαετία του 1960 και με ένα άλλο, ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο: Τη ζωγραφική. Αυτοδίδακτος ζωγράφος και έτσι απαλλαγμένος από τους τυχόν περιορισμούς που θα του επέβαλλε μια ακαδημαϊκή παιδεία, αφήνει να μιλήσει το ταλέντο του με αμεσότητα και αλήθεια εκφράζοντας χωρίς περιορισμούς και με την αίσθηση ενός ανθρώπου που παρέμεινε παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.


Την πρώτη έκθεσή του ο Γιώργος Τορναρίτης πραγματοποίησε το 1969 μαζί με το ζωγράφο John Corbidge, στην Αμμόχωστο.


Το έμπειρο μάτι του Corbidge είδε από την πρώτη στιγμή τις ποιότητες της ζωγραφικής του Γιώργου Τορναρίτη.


Έγραψε τότε μεταξύ άλλων ο Corbidge: «Το έργο του γνωστού Κύπριου δικηγόρου και φίλου Γιώργου Τορναρίτη, θα εκπλήξει πολλούς. Είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος ζωγραφίζει από μια αληθινή εσωτερική ανάγκη».


Ο Corbidge σύγκρινε τον Γ. Τορναρίτη με τον Henri Rousseau και μίλησε για το εξπρεσσιονιστικό στοιχείο του έργου του «που πλησιάζει καμιά φορά την ένταση του Munch».


Με χρώματα εκφραστικά έως εξπρεσιονιστικά, καθαρά και πλακάτα, ο Γιώργος Τορναρίτης τραγουδά τους κάμπους, τα βουνά, τις κοιλάδες και το φως της πατρίδας του, αποτυπώνοντας με το δικό του ιδιοσυγκρασιακό τρόπο τα άπειρα πρόσωπα του κυπριακού τοπίου.


TOPIOGRAFIA6
TOPIOGRAFIA2
TOPIOGRAFIA3
TOPIOGRAFIA4
TOPIOGRAFIA5

Πρόσφατα το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία έκθεση του Γιώργου Τορναρίτη, όπου παρουσιάστηκε το ανθρωποκεντρικό του έργο.


Η έκθεση στη Λευκωσία, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, αποτελεί συνέχεια της έκθεσης στην Αθήνα και παρουσιάζεται η άλλη μεγάλη πτυχή της θεματογραφίας του: το τοπίο.


Ο Γιώργος Τορναρίτης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1936. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge παίρνοντας του τίτλους MA και LIB Grays Inn: Barrister at Law. Ίδρυσε με τον Δημήτρη Πιερίδη το «Ίδρυμα θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη» στο οποίο δώρισε μεγάλο μέρος της προσωπικής του συλλογής μαλακίων και απολιθωμάτων της Κύπρου. Το εν λόγω Ίδρυμα ίδρυσε τα μουσεία: «Παλαιοντολογικό Δημοτικό Μουσείο Τορναρίτη-Πιερίδη», Λάρνακα και «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Από το 1967 ζωγραφίζει θέματα που έχουν σχέση με την Κύπρο. Το 1969 παρουσίασε έκθεση έργων του μαζί με τον ζωγράφο John Corbidge στην Αμμόχωστο. Το 2009 παρουσίασε έκθεση στο Βερολίνο με τον ζωγράφο Hulusi Halit στο οίκημα Heinrich Boll. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.



+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Μαΐου  στις 20:00 και θα παραμείνει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος [Κρήτης 11, Λευκωσία] μέχρι και τις 13 Ιουνίου 2015. 


Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.


Για πρωινές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν στο τηλ. 22766117.


 Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές, καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ