Την προσωπική ιστορία του ιδρυτή της, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, στη Δυτική Αφρική παρουσιάζει στη νέα έκθεσή της η Λεβέντειος Πινακοθήκη, τον ερχόμενο Μάη.
Η έκθεση έχει τίτλο «Όραμα και Δημιουργία» και σ’ αυτήν σκιαγραφείται η πορεία του Α. Γ. Λεβέντη προς το χτίσιμο μιας επιτυχημένης πορείας, τα αποτελέσματα της οποίας γνωρίζουμε όλοι σήμερα.
Ταξίδι στον χωροχρόνο
«Λίγοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης για την έκθεση με την οποία τιμάται εκ νέου ο ιδρυτής της. Μέσα από την ιστορία του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη αναδεικνύεται τόσο η προσωπική του πορεία προς την επιτυχία όσο και η πορεία ενός έθνους προς την ελευθερία και μιας τολμηρής γενιάς ζωγράφων προς τον μοντερνισμό.
Η έκθεση καταγράφει ένα ταξίδι από την Γκάνα στη Νιγηρία και από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα μιας εποχής.
Το ταξίδι φτάνει στη νέα εικαστική παράδοση που άνθισε στη Δυτική Αφρική μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον αποικιοκρατικό ζυγό.
«Διαχρονικές αξίες»
Η έκθεση πραγματεύεται ιδέες «διαχρονικές, βαθιά ανθρώπινες και ξεπερνούν τα γεωγραφικά πλαίσια της Δυτικής Αφρικής».
Στην ανακοίνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης αναφέρεται ότι αυτές οι αξίες «έχουν ξεχωριστή σημασία για την ίδια την Κύπρο» καθώς «πραγματεύονται την έννοια της ταυτότητας, προσωπικής και εθνικής, την επιθυμία των λαών για αποτίναξη των ζυγών του παρελθόντος, την αναζήτηση των καλλιτεχνών να στοιχειοθετήσουν μια νέα, πάντα επίκαιρη εικαστική γλώσσα αλλά και την ανάγκη κάθε ανθρώπου για όραμα και δημιουργία.»
Οι επισκέπτες στην έκθεση θα έχουν, παράλληλα, την ευκαιρία να ανατρέξουν και να ακολουθήσουν το ταξίδι του Αναστασίου Γ. Λεβέντη ανάμεσα σε δύο ηπείρους -την ευρωπαϊκή και την αφρικανική- σε μια συναρπαστική διαδρομή 76 χρόνων, από το 1902 μέχρι και το 1978.
Ο κύριος και η κυρία Λεβέντη.

Τι θα δούμε
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάστηκε με μια σειρά από ιδρύματα και συλλέκτες για να συγκεντρώσει τα εκθέματα της έκθεσης.
Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη Νιγηρίας, την Γκαλερί Tiwani του Λονδίνου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Α. Γ. Λεβέντη του Πανεπιστημίου Obafemi Awolowo AdisaOgunfolakan στη Νιγηρία.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με κειμήλια, φωτογραφικό και άλλο υλικό από το αρχείο του Αναστασίου Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο Λονδίνο και την Αθήνα.


