Το Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει το 2ο Diversity Arts Festival, το οποίο πραγματοποιείται από τις 22 μέχρι τις 26 Απριλίου στην Πύλη και Τάφρο Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.
Το φεστιβάλ γιορτάζει την ποικιλομορφία των τεχνών του νησιού και των διαφόρων πολιτισμών του.
Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης αναφορικά με την πολυπολιτισμικότητα και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, προωθώντας έτσι μια κουλτούρα ειρήνης.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αποτελείται από εκθέσεις τέχνης, λογοτεχνικές αναγνώσεις, εργαστήρια και μουσικές παραστάσεις από καλλιτέχνες που ζουν στο νησί.
Οι εκθέσεις τέχνης, οι λογοτεχνικές αναγνώσεις και τα εργαστήρια θα διεξάγονται καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Πύλη Αμμόχωστου.
Το μουσικό μέρος του φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου στη Τάφρο, όπου παράλληλα τεχνίτες και βιοτέχνες, καθώς και πωλητές τροφίμων και ποτών θα πωλούν τα προϊόντα τους.
Το πρόγραμμα
Έκθεση Τέχνης: Εγκαίνια στις 22 Απριλίου, στις 19:00
Η έκθεση θα αποτελείται από δύο πρωτοβουλίες: μία έκθεση από καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο αλλά που δεν έχουν γεννηθεί στο νησί, και η άλλη από φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μαθητές από το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο.
Νότια πλευρά
Η Έκθεση του 2ου Diversity Art Festival για μη Κύπριους καλλιτέχνες θα φιλοξενήσει έργα τέχνης - όπως φωτογραφία, ζωγραφική, σχέδιο, βίντεο - από καλλιτέχνες των οποίων η χώρα καταγωγής τους δεν είναι η Κύπρος.
Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα εικαστικού διαλόγου για καλλιτέχνες που δεν έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, αλλά κατοικούν στο νησί, και που στερούνται συχνά την προβολή της δουλειάς τους.
Αυτή η πλατφόρμα έχει στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών και κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο, και να επιδείξει τις λιγότερο γνωστές ή διαφορετικές πτυχές του νησιού.
Οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν έργα τους είναι: Denis Atamanchuk (Λευκορωσία), Adi Atassi (Συρία), Sousan Itayim (Ιράν), Alvard Karapetian (Aρμενία), Julie Reshe (Ουκρανία), Irina Sigitova (Ουκρανία), Rosita Sumagaysay (Φιλιππίνες), και Gaia Zaccagni (Ιταλία).
Πέρασμα / Rotonda
Αυτό το τμήμα της έκθεσης θα περιλαμβάνει ένα έκθεμα που είναι το αποτέλεσμα ενός έργου μεταξύ του Point Centre for Contemporary Arts και του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου, ενός ιστορικού σχολείου με μια πολυ-πολιτισμική πραγματικότητα. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΕΑ ονομάζεται “Promoting Anti-Discrimination Through Arts Education for the Local Community Point-Elenio.”(artedupractices.org). Το έκθεμα έχει δημιουργηθεί με μια ομάδα μαθητών (δέκα με δώδεκα ετών) που φοιτούν στο απογευματινό σχολείο του Ελένειου και αναπτύχθηκε μέσα από μια σειρά εργαστηρίων που διήρκησαν δέκα περίπου βδομάδες. Η έκθεση θα παρουσιάσει ηχοτοπία, κατασκευές και εικόνες από τους μαθητές του σχολείου.
Την ημέρα έναρξης της έκθεσης θα προβάλλεται επίσης ντοκιμαντέρ της Victoria Harwood Butler-Sloss (Αρμενία/Η.Β.) με τίτλο “Cyprus Summer 1974.”
Βόρεια πλευρά
Αυτό το μέρος της έκθεσης θα διοργανωθεί από το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον όμιλο Τέχνης, Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η δουλειά των φοιτητών διερευνά τις έννοιες της διαφορετικότητας και της συλλογικότητας μέσα από διάφορες πτυχές. Η έκθεση παρουσιάζει τη διαδικασία διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται το φύλο: πώς ο εαυτός γίνεται αντιληπτός ως «άλλος»: και πώς η ποικιλομορφία των πολιτισμών παρεμβαίνει στον αστικό ιστό και στην καθημερινή εμπειρία μας.
Τα έργα που θα παρουσιάζονται θα είναι ατομικές και ομαδικές προσπάθειες που θα χρησιμοποιούν μια ποικιλία υλικών, εργαλείων και τεχνικών: γραφική σύνθεση, ζωγραφική, σχέδιο, εικονογράφηση, φωτογραφία, μικτές τεχνικές, καταγραφή περφορμανς, βίντεο και animation.
* Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 17:00-22:00 μέχρι 26 Απριλίου.
Λογοτεχνική Βραδιά το Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:00-20:30
Η λογοτεχνική βραδιά θα περιλαμβάνει αναγνώσεις στα αγγλικά από 13 συγγραφείς: Zeki Ali, Mateo Jarrín Cuvi, Gur Genç, Μαρία Γρηγορίου, Ερατώ Ιωάννου-Μουστάκα, Μαρία Α. Ιωάννου, Lisa Suhair Majaj, Max Sheridan, Nora Nadjarian, Rachael Pettus, Στέφανο Στεφανίδη, Paul Stewart, και την Μαριλένα Ζακχαίου. Πρόθεση είναι η προώθηση μιας ποικιλίας φωνών και εμπειριών από την Κύπρο ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή των συγγραφέων σε μια γλώσσα κατανοητή από τους περισσότερους. Αυτή η βραδιά είναι επίσης μια ευκαιρία να μοιραστούν έργα γραμμένα ή μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα, που δεν προωθούνται συχνά στην Κύπρο.
Εργαστήρια και Παρουσιάσεις
Τα εργαστήρια και οι παρουσιάσεις του 2ου Diversity Art Festival έχουν στόχο να προαγάγουν τη γνώση σχετικά με την πολυμορφία και τη διαφορά μέσα από τις τέχνες.
Πέμπτη 23 Απριλίου, 18:00-19:30: Ο Haji Mike και ο Dub Thomas θα παρουσιάσουν ένα 90λεπτό εργαστήριο με θέμα «Πώς να κάνει κάποιος ραδιόφωνική εκπομπή διαδικτυακά». Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά ακούνε ζωντανό ραδιόφωνο διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο από διάφορες χώρες, πολιτισμούς και μουσικές σκηνές. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς υπάρχουν διάφοροι διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και εκπομπές που δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους του νησιού να έχουν πρόσβαση και φωνή στην κοινότητα από ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών. Ο Haji Mike και ο Dub Thomas, οι οποίοι μεταδίδουν και οι δύο προγράμματα στο Versionist Village Radio www.versionist.net, θα εξηγήσουν πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή με ελάχιστη τεχνολογία και εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνει ζωντανή σύνδεση με ραδιοφωνική εκπομπή.
Πέμπτη 23 Απριλίου, 20:00-21:00: Ο καλλιτέχνης Adi Atassi θα συναντηθεί με το κοινό για μια ώρα κατά την οποία θα παρουσιάσει το έργο του και θα μιλήσει για τις προσωπικές του εμπειρίες ζώντας ως ξένος καλλιτέχνης στην Κύπρο.
Παρασκευή 24 Απριλίου, 17:00-18:45: Σε ένα εργαστήρι χορού, ο Σταύρος Καραγιάννης θα εισαγάγει τον χορό της κοιλιάς ως οριενταλιστική φαντασία, θεραπευτική τεχνική, άσκηση φυσικής κατάστασης, καθώς και προσωπικής αφήγησης. Θα καλύψει βασικούς ρυθμούς του χορού της κοιλιάς και της κίνησης ώμων, γοφών και απομονώσεων του κορμιού. Το σεμινάριο είναι κατάλληλο για αρχάριους και προχωρημένους ενδιαφερόμενους. Οι συμμετέχοντες συνιστάται να φορούν άνετα ρούχα, μαλακά παπούτσια χορού και να φέρουν ένα μαντήλι γοφού, πέπλο και ζιλς (προαιρετικό).
Κυριακή 26 Απριλίου, 10:00-15:00: Το εργαστήριο του Νίκου Φιλίππου «Φωτογράφηση Υλικού Πολιτισμού Μέσα από τον Κοινωνικό Χώρο των Μεταναστών» θα διερευνήσει σημαντικούς κοινωνικούς χώρους μεταναστών στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι μετανάστες έχουν αρχίσει να δημιουργούν τους δικούς τους κοινωνικούς χώρους. Πρόκειται συχνά για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που στόχο έχουν να εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και τις ανάγκες ψυχαγωγίας των κοινοτήτων. Φυσικά αυτά τα καταστήματα ξεπήδησαν κοντά και γύρω από θρησκευτικούς χώρους, όπως το τζαμί στην Τρικούπη και την Καθολική Εκκλησία κοντά στην Πύλη Πάφου. Μια βόλτα στις περιοχές ανταμείβει τον κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να παρατηρήσει τις προσόψεις και εσωτερικούς χώρους των φιλιππίνεζικων καταστημάτων τροφίμων, καταστημάτων spring-roll, καραόκε καφετέριες, halal κρεοπωλεία, φαλάφελ και lahmatzoun, περίπτερα, εστιατόρια κάρυ και άλλα παρόμοια. Αυτά είναι, φυσικά, πολύ σημαντικά σημεία συνάντησης για τα μέλη των μειονοτήτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και γαστρονομικές εμπειρίες που θα ικανοποιήσουν τη λαχτάρα και νοσταλγία για την πατρίδα τους, η οποία εκφράζεται συνήθως στους τοίχους με φωτογραφίες με τοπία από μακρινά μέρη, θρησκευτική εικονογραφία, αφίσες αστεριών της ποπ μουσικής, υφάσματα, έργα τέχνης κτλ. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες και θα τους δοθούν συμβουλές για το πώς να διαπραγματεύονται την πρόσβαση στις διάφορες κοινότητες. Επίσης θα κληθούν να επισκεφθούν τέτοιους χώρους και να φωτογραφίσουν τον πολιτισμό στους τοίχους τους. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε είδος κάμερας για λήψη φωτογραφιών και ενθαρρύνονται να υποβάλουν το υλικό τους για σκοπούς αρχειοθέτησης και με την προοπτική μελλοντικής έκθεσης τους.
Κυριακή 26 Απριλίου: 17:00-21:00: Η Ερατώ Ιωάννου-Μουστάκα και ο Χρίστος Ρ. Τσιαΐλης θα συντονίσουν ένα τρίωρο εργαστήρι δημιουργικής γραφής στην αγγλική γλώσσα. Το εργαστήρι έχει ως στόχο να διερευνήσει το θέμα της διαφορετικότητας στην κοινωνία, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Σε μια χώρα που εξακολουθεί να υφίσταται τις πληγές της σύγκρουσης, το Άλλο ως έννοια είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας. Μέσω συζήτησης και εποικοδομητικού διαλόγου, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τέχνη τους για να εξετάσουν πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα, να αμφισβητήσουν τις αναμνήσεις, το παρελθόν, τα όρια, τις δεσπόζουσες αφηγήσεις και λογοτεχνικές προσεγγίσεις που έχουν την τάση να αγνοούν τη διαφορετικότητα και να δημιουργούν στερεότυπα. Η βασική ιδέα του εργαστηρίου έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τον Άλλο Καλλιτέχνη, να αποκωδικοποιήσουν τον ίδιο και την τέχνη του και μέσα από διάφορες δραστηριότητες που θα τους ανατεθούν, θα επιδιωχθεί μια βαθύτερη κατανόηση της Άλλης Τέχνης είτε αυτή πρόκειται για ποίηση, πεζογραφία, ή ζωγραφική. Θα εμπνευστούν από την Άλλη Τέχνη για να δημιουργήσουν οι ίδιοι τα δικά τους έργα, εντοπίζοντας και αξιοποιώντας νέα ή κοινά στοιχεία και τεχνικές, με την πρόθεση να τα ενσωματώσουν στις δικές τους δημιουργίες. Το εργαστήρι φιλοδοξεί να εμπνεύσει καινούρια γραφή, να ευαισθητοποιήσει όσον αφορά στη διαφορετικότητα και να οδηγήσει στον σεβασμό της προωθώντας με αυτό τον τρόπο το όραμα για μια ειρηνική, πολυπολιτισμική Κύπρο. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των έργων των συμμετεχόντων.
Μουσικές παραστάσεις την Παρασκευή 24 Απριλίου, 18:45-23:00