Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 4.6.2014

Την ποικιλότητα των κινηματογραφικών εικόνων, συχνά εκείνων που βρίσκονται στην «αντίπερα όχθη» προβάλλει και φέτος το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου».


Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία στις 25 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου, με τις προβολές να μην περιορίζονται μόνο στο Θέατρο Ένα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά να εκτείνονται και στον χώρο του Point Centre For Contemporary Art, επί της λεωφ. Ευαγόρου, στο κέντρο της Λευκωσίας.


To φεστιβάλ πραγματοποιείται τα τελευταία δεκατρία χρόνια ως μια συνεργασία των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Θεάτρου Ένα και του πολιτιστικού οργανισμού Βrave New Culture.


Φέτος, το Point συμβάλλει με τον τρόπο του στη διοργάνωση, προσφέροντας στους σινεφίλ μια κινηματογραφική όαση.


Πού και πότε


Ο κεντρικός κορμός της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από μια σειρά με ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν ως κεντρικό θέμα την πολιτική επανάσταση και την κοινωνική αντίσταση στο κατεστημένο, αναδεικνύοντας μέσα από τη διεισδυτική ματιά των δημιουργών τους τα διλήμματα των κοινωνιών και των εποχών που τα παρήγαγαν.


Σε μια προσπάθεια ανανέωσης και προσέγγισης θεατών που προέρχονται από διαφορετικά πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης, το φεστιβάλ φέτος επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε δύο χώρους προβολής, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω.




  • Από τις 25 μέχρι και τις 29 Ιουνίου, οι προβολές θα πραγματοποιούνται στον μόνιμο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, το Θέατρο Ένα στην παλιά Λευκωσία, όχι όμως σε μια από τις σκηνές του αλλά στο νεοσύστατο και άκρως φιλόξενο foyer του θεάτρου.






  • Στις 30 Ιουνίου και 01 Ιουλίου, οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα μεταφερθούν πιο κεντρικά στην πόλη, σε έναν «πυρήνα» της σύγχρονης τέχνης, το Point.




Τα προγράμματα


Πέντε εξαιρετικά ενδιαφέροντα προγράμματα αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, από τους διεστραμμένους του Ζίζεκ μέχρι τα Φαντάσματα του Γκοντάρ και τα αρχιτεκτονήματα του διδύμου Charles and Ray Eames. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα προγράμματα πλαισιώνονται από σύντομες διαλέξεις ειδικών και μια σειρά από συζητήσεις αμέσως μετά τις προβολές.


Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής:




  • Τhe Phantom of the Revolution: Part One-«Το Φάντασμα της Επανάστασης: Μέρος 1ο»




Το Φάντασμα της Επανάστασης ίπταται πάνω από το χίπικο Frisco του Jean-Luc Godard και των Richard Leacock και D. A. Pennebaker (One P.M.), σπάει τον γύψο, και εν προκειμένω τον πάγο, του φανταστικού φασιστικού καθεστώτος των ΗΠΑ (Ice), όπως μόνο ο Robert Kramer το έδειξε, συναντάει τον Michel Piccoli – τρωγλοδύτη και Διογένη μαζί – στο cult Themroc του Claude Faraldo, αντικατοπτρίζει το οικονομικό χάος μιας ολόκληρης χώρας που βγήκε από μια δικτατορία (Memoria del saqueo) και παράλληλα προσπερνάει τις δεκαετίες με τον Fernando E. Solanas του 2004, δικαιώνει τις «ακατονόμαστες» – για το τσεχοσλοβάκικο καθεστώς των 60s – πράξεις των δύο έφηβων ηρωίδων της Vera Chytilova που χάθηκε πρόσφατα (Daisies) και στο τέλος συνθέτει μια δραματική συμφωνία σε άσπρο και μαύρο (Werckmeister Harmonies) για το ποιητικό σύμπαν του Ούγγρου Béla Tarr.


DAISIES
Daisies


ONE
One P.M




  • Footfilmball–Το Ποδόσφαιρο Γράφει… στη Μεγάλη Οθόνη




Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκτυλίσσεται στη Βραζιλία, η Κύπρος φιλοξενεί το δικό της «Παγκόσμιο Κύπελλο», ξεκινώντας το καθημερινό πρόγραμμα προβολών με ταινίες μικρού μήκους με θέμα το ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα Footfilmball παρουσιάζει επιλεγμένες πειραματικές και θεματικά παράλληλες ταινίες, που πραγματεύονται το ποδόσφαιρο και την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Εν τέλει, το ποδόσφαιρο δεν είναι παιχνίδι – είναι τρόπος ζωής.


NAME_OF_GAME



  • Slavoj Zizek's Pervert's Guide to Cinema - Κινηματογραφικός Οδηγός για Διεστραμμένους του Σλάβοϊ Ζίζεκ [αρχική φωτογραφία]




Ο Zizek γράφει: «Ο Κινηματογράφος είναι η απόλυτα διεστραμμένη τέχνη. Δεν σου επιβάλλει τι να ποθείς, σου λέει πώς να ποθείς!». Το Κινηματογραφικό Εγχειρίδιο για Διεστραμμένους προσφέρει μια συναρπαστική αναδρομή σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Παρουσιαστής και καθοδηγητής ο χαρισματικός Slavoj Zizek, Σλοβένος φιλόσοφος και ψυχαναλυτής. Με την ελκυστική και παθιασμένη του προσέγγιση, ο Zizek διερευνά την κρυφή γλώσσα του κινηματογράφου, αποκαλύπτοντας τι μπορούν να μας διδάξουν οι ταινίες σχετικά με τον εαυτό μας.





  • Film is. Gustav Deutsch's Visual Phenomenology of the Medium - Ο Κινηματογράφος Είναι... η Φαινομενολογία του Μέσου




Ο Αυστριακός δημιουργός πειραματικού κινηματογράφου, Gustav Deutsch, αποκρίνεται στο ερώτημα του André Bazin «Τι είναι ο κινηματογράφος;» με τη σειρά ταινιών Film Is... Επιστρατεύοντας εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και δεξιοτεχνικό χειρισμό του κινηματογράφου ως μέσο, ο Deutsch υφαίνει περίπλοκες δημιουργίες από προϋπάρχουσες κινηματογραφήσεις, εισβάλλοντας βαθιά στην ιστορία και την υφή τους και διερευνώντας το πεδίο που δημιουργείται από την πλειάδα απαντήσεων ως προς το θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη φύση και την ύπαρξη του κινηματογράφου.


FILM_IS



  • Taking Pleasure Seriously: The Films of Charles and Ray Eames - Τα Φιλμικά «Αρχιτεκτονήματα» των Charles and Ray Eames




Από το 1940 έως το 1982, ο Charles και η Ray Eames δημιούργησαν πάνω από 100 ταινίες μικρού μήκους, με μέγιστη διάρκεια 30 λεπτά. Οι ταινίες αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργικής τους διαδικασίας, αφού λειτούργησαν ως δοκίμια και πειραματισμοί, μέσω των οποίων αναπτύχθηκε η ταυτότητά τους ως σχεδιαστών, καθώς και το εκθεσιακό τους έργο. Αυτό το πρόγραμμα διερευνά την ασύγκριτη ευρύτητα θεματολογίας, ομορφιάς, παιδαγωγικής αποτελεσματικότητας, καθώς και των αισθητικών και τεχνικών μέσων που συναντώνται σε μερικές από τις ταινίες που δημιούργησαν αυτοί οι δυο γίγαντες του μοντερνισμού.


+ Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 77772552 και στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook/Images & Views of Alternative Cinema.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ