ΘΟΚ: Επαναπροκήρυξη της θέσης διευθυντή | χωρίς προσόντα οι επτά

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.6.2014

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Την απόφαση της επαναπροκήρυξης της θέσης του διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) αποφάσισε στη συνεδρία του το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την αναδιάρθρωσή του.


Το δ.σ. του ΘΟΚ, με πρόεδρο τον Γιάννη Τουμαζή, αποφάσισε ότι κανένας από τους επτά υποψήφιους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση το 2011, δεν πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, όπως ορίζονται από το σχετικό σχέδιο υπηρεσίας.


Κατά πλειοψηφία


Οι επτά υποψήφιοι -Βαρνάβας Κυριαζής, Έλενα Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου και Βασίλης Μυριανθόπουλος- ειδοποιήθηκαν με συστημένες επιστολές για την απόφαση του δ.σ., με την οποία σε περίπτωση διαφωνίας, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.
«Εξετάσαμε ενδελεχώς τις αιτήσεις όπως προβλέπονται στα σχέδια υπηρεσίας για να  καταλήξουμε σε αυτή την απόφαση», ανέφερε στον Π ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής.


Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ωστόσο λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.


Σύμφωνα με τον κ. Τουμαζή, «συμμορφωθήκαμε πλήρως με την απόφαση του (Ανώτατου) Δικαστηρίου η οποία επέβαλλε να επανεξατάσουμε την απόφαση όπως λήφθηκε το 2011». Η απόφαση του Ανωτάτου, ημερομηνίας 19 Δεκεμβρίου 2013, ακύρωνε τον διορισμό του Γιώργου Παπαγεωργίου στη διευθυντική θέση του οργανισμού αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία το διοικητικό συμβούλιο του Θ.Ο.Κ. ουδέποτε προηγουμένως διερεύνησε ορθά την κατοχή των προσόντων».


Το διοικητικό συμβούλιο το οποίο έλαβε το 2011 την απόφαση διορισμού του κ. Παπαγεωργίου αποτελούσαν οι Δημήτρης Καραγιάννης (πρόεδρος), Νεόφυτος Ταλιώτης (αντιπρόεδρος), Νεόφυτος Παπαλαζάρου, Δώρα Σωτηρίου, Μαρία Άνθιμου Φτανού, Ρέα Ιωαννίδου, Λία Βίσση, Μιχάλης Γεωργιάδης και Νίκος Ταμάσιος ως μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ταμάσιος είναι μέλος και του υφιστάμενου δ.σ.


Ορθή διαχείριση


Απαντώντας στις επικρίσεις περί αργοπορίας, ο κ. Τουμαζής χαρακτήρισε τη διαδικασία «χρονοβόρα και επίπονη», τόνισε ωστόσο ότι επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή και σημαντική απόφαση. «Πρόκειται για μια θέση κλίμακας Α15», σχολίασε, «οπότε για μας ήταν και θέμα ορθής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος».


Το σχέδιο υπηρεσίας


Σε ερώτηση του «Π» κατά πόσον η απόφαση του δ.σ. σημαίνει και την αλλαγή του σχεδίου υπηρεσίας για τη διευθυντική θέση στον ΘΟΚ, ο κ. Τουμαζής απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός του σχεδίου ώστε να συνάδει με τα σύγχρονα δεδομένα λειτουργίας ενός κρατικού θεάτρου και να απευθύνεται στις σημερινές πραγματικότητες.


Όσο για το κατά πόσον η εν λόγω απόφαση έχει σχέση με την αναδιάρθρωση του ΘΟΚ, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι οι όροι εντολής του Προέδρου, ούτως ή άλλως, για όλα τα μέλη συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών είναι ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση.


«Στόχος μας, λοιπόν, είναι σαφέστατα η αναδιάρθρωση. Ωστόσο η απόφαση δεν λήφθηκε επί τούτου, αλλά επειδή κανένας δεν πληρούσε τα κριτήρια».


Προκήρυξη «σύντομα»


Το δ.σ. του ΘΟΚ έχει ήδη δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την όσο γίνεται συντομότερη επαναπροκήρυξη της διευθυντικής θέσης, η οποία παραμένει κενή από τον Δεκέμβριο 2013. Ωστόσο, όσο ταχείς και αν είναι οι διαδικασίες, θα προηγείται πάντα των διαδικασιών η ανάγκη πλήρωσης της διευθυντικής θέσης.
Η θέση θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο υπηρεσίας, περάσουν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ