Ρεπερτόριο ΘΟΚ: Νέα σεζόν, παλιοί γνώριμοι

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 8.6.2014

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Γνωστά έργα και γνώριμους σκηνοθέτες επιστρατεύει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για το ρεπερτόριό του της θεατρικής σεζόν 2014-15.


Οι ήδη καταξιωμένοι Τάκης Τζαμαργιάς, Νεόφυτος Ταλιώτης και Χρίστος Σιοπαχάς επιστρέφουν στον ΘΟΚ αναλαμβάνοντας παραγωγές της Κεντρικής και Νέας Σκηνής, ενώ νεότερες δυνάμεις του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου θα δώσουν τη δική τους ματιά πάνω σε γνωστά ή άγνωστα στο ευρύ κοινό θεατρικά έργα. 


Εκτός από τις τρεις Σκηνές του θεάτρου (Κεντρική, Νέα και Σκηνή 018), ο ΘΟΚ θα παρουσιάσει δύο έργα κυπριακής γραφής τα οποία προέκυψαν από το πρόγραμμα PLAY.



Στην Κεντρική Σκηνή


Δύο γνωστά έργα από δύο γνωστούς σκηνοθέτες θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ τη σεζόν 2014-15 η οποία θα ξεκινήσει καλό... Νοέμβρη. Το θέατρο θα είναι «κατειλημμένο» από παραστάσεις του φεστιβάλ Κύπρια τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ανέβουν οι «Αστερισμοί» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, τους οποίους κανονικά έπρεπε να δούμε τη σεζόν που φεύγει.
Τις δύο παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής αναλαμβάνουν ο Τάκης Τζαμαργιάς και ο Νεόφυτος Ταλιώτης με τα έργα «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή και «August: Osage County» αντίστοιχα.
Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθέτησε ξανά στον ΘΟΚ τη θεατρική σεζόν 2007-8 το έργο «Καυτός Πάγος», με τον Ανδρέα Τσουρή και την Ιωάννα Σιαφκάλη σε μια ομολογουμένως εξαιρετική παράσταση, με σπουδαίες ερμηνείες.
Η «θητεία» του Νεόφυτου Ταλιώτη στον ΘΟΚ είναι μακρά: εκτός από σκηνοθέτης σε οκτώ παραγωγές του οργανισμού, ο κ. Ταλιώτης υπήρξε αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού τα έτη 2009-12. Ο κ. Ταλιώτης, του οποίου η τελευταία σκηνοθετική δουλειά ήταν το Festen τη σεζόν 2009-10 (οι παραστάσεις του οποίου διακόπηκαν με παρέμβαση της επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Παιδιών καθώς στην παράσταση συμμετείχε ένα μικρό κοριτσάκι και το έργο θεωρείτο ακατάλληλο), θα σκηνοθετήσει το έργο του Τρέισι Λετς August: Osage County. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έγινε γνωστό μετά την κινηματογραφική του επιτυχία, σε σκηνοθεσία Τζον Γουέλς, με τη Μέριλ Στριπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Στη Νέα Σκηνή


Τα δύο έργα της Νέας Σκηνής ΘΟΚ αναλαμβάνουν ο Χρίστος Σιοπαχάς και η Αθηνά Κάσιου.
Ο Χρίστος Σιοπαχάς, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού τα έτη 1995-1998, έχει σκηνοθετήσει εννέα θεατρικά έργα στον ΘΟΚ με πιο πρόσφατο τη «Μικρή Μας Πόλη» τη σεζόν 2008-9. Είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου και έχει μόλις ολοκληρώσει την ταινία «Πέντε σελίνια νάιλον». Για τη Νέα Σκηνή, ο κ. Σιοπαχάς θα σκηνοθετήσει το έργο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο, όπου ο διάσημος Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου, εκφράζει την απέχθειά του για τον ιδεολογικό κομφορμισμό.
Η Αθηνά Κάσιου θα σκηνοθετήσει για τρίτη φορά στον ΘΟΚ μετά τη «Διαβολιάδα» και το «In Two Minds», ανεβάζοντας το σύγχρονο έργο Harper Regan (2008).


Στη Σκηνή 018


Η Αίγλη Σπυριδάκι κλήθηκε να σκηνοθετήσει την πρώτη παραγωγή της Σκηνής 018 για τη νέα σεζόν, με το έργο του Λουκά Πραστίτη (πρώην μέλους του δ.σ. του ΘΟΚ) «Οι Μπλε Ιστορίες της Κόκκινης Καρδιάς». Η Αίγλη Σπυριδάκι είχε σκηνοθετήσει τα επιτυχημένα παιδικά μιούζικαλ «Γουρουνιάσματα» και «Γουρουνιάσματα 2», το πρώτο από τα οποία διεκδίκησε και Βραβείο Θεάτρου Καλύτερης Παιδικής Παράστασης.
Από τη Σκηνή 018 θα δούμε, επίσης, το έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, του μόνου από τους σκηνοθέτες οι οποίοι αναλαμβάνουν παραγωγές της νέας σεζόν που συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Θεατρικό Οργανισμό.


Τέλος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Παναγιώτης Λάρκου διασκευάζει και σκηνοθετεί για τον θεσμό του ΘΟΚ Θέατρο-Βαλίτσα, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή.


Τα έργα του Play


Nέες είναι και οι συνεργασίες του ΘΟΚ για τα δύο έργα έργα κυπριακής γραφής τα οποία προέκυψαν μέσα από το πρόγραμμα Play, στο οποίο ο οργανισμός συνεργάστηκε με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με στόχο την αναζήτηση νέων θεατρικών συγγραφέων στην Κύπρο.
Η Κυριακή Κονταξάκη θα σκηνοθετήσει το έργο «Ποιο σώμα;» το οποίο συνυπογράφει η ίδια με την Ευαγγελία Κοσμά (πρόκειται για τις συνιδρύτριες της ομάδας Υπερβατικό Θέατρο), ενώ ο Πάρις Ερωτοκρίτου (Fresh Target Theatre Ensemble) θα σκηνοθετήσει το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου «Ο σκύλος που καπνίζει». Και οι δύο παραστάσεις θα δοθούν στις Αποθήκες ΘΟΚ (πρώην Νέα Σκηνή), στα Λατσιά.


Όσο για τους ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και άλλους συντελεστές των παραγωγών, θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ