Cyprus Rialto World Music Festival στην Πλατεία Ηρώων

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.6.2014

Με μουσικές από κάθε γωνιά του κόσμου θα πλημμυρίσει η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, χάρη στην πραγματοποίηση του Cyprus Rialto World Music Festival, από τις 8 μέχρι τις 30 Ιουλίου.


Όπως κάθε χρόνο, το Ριάλτο προσφέρει και φέτος μια σειρά από δωρεάν συναυλίες στην κεντρική πλατεία της Λεμεσού, την άλλοτε κακόφημη και σήμερα άκρως πολιτιστική.


Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν μουσικά σχήματα από τη χώρα των Βάσκων μέχρι το Ισραήλ και από την Περσία μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Την αυλαία θα ανοίξουν οι εγχώριοι Monsieur Doumani [φωτογραφία], ίσως το πιο πετυχημένο σχήμα της world music από την Κύπρο στον διεθνή χώρο.


Η ταυτότητά του


Το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ριάλτο ξεκίνησε ως Έθνικ και μετονομάστηκε σε Cyprus Rialto World Music Festival, στο πλαίσιο της διεθνούς στροφής από τον ορισμό της μουσικής ως έθνικ σε world music αλλά και χάρη στη διεθνή του υπόσταση.
Παρακολουθώντας το κοινό του ολοένα να μεγαλώνει, το Ριάλτο δίνει την ανάλογη σημασία σ’ αυτή τη διοργάνωση. Παρουσιάζει, δε, επί σκηνής «μουσικές που εκπορεύονται μεν από την παράδοση, αλλά φτάνουν στο σήμερα».


Το πρόγραμμα



Με σημαντική επιτυχία στην πορεία του τη διεκδίκηση του τίτλου του καλύτερου νεοεισερχόμενου σχήματος στα Songlines Music Awards το 2014, το σχήμα ενορχηστρώνει κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια και προσθέτει το δικό του χρώμα και συναίσθημα, παρουσιάζοντας και νέα τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο.


Αντώνης Αντωνίου: τζουράς / Άγγελος Ιωνάς: κιθάρα / Δημήτρης Γιασεμίδης: πνευστά



Αναδεικνύοντας τη μουσική παράδοση των Βάσκων μέσα από τα παραδοσιακά όργανα, το σχήμα έγινε γνωστό για το δυναμικό και συνάμα σύγχρονο αποτέλεσμα που μοιάζει με αυτό της κέλτικης μουσικής


Agust Barandiaran: ακορντεόν, txalaparta, φωνή / Ander Hurtado de Saratxo: κρουστά, txalaparta, ντραμς / Kike Mora: κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά / Alberto Rodríguez: κιθάρα, μαντολίνο, φωνητικά



Μια περιπλάνηση όπου η πλούσια μουσική παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου συναντά δυτικά μουσικά στοιχεία συνθέτοντας ένα πολύχρωμο μουσικό τοπίο.


Μιχάλης Χολέβας: tarhu, yayli tanbour, νέυ / Μιχάλης Κουλουμής: βιολί / Γιάννης Κουτής: ούτι, άταστη κιθάρα, φωνή / Ruven Ruppik: κρουστά



Τα αδέλφια Kiya και Ziya Tabassian,  περσικής καταγωγής, ασχολούνται με την έρευνα και ερμηνεία μουσικών παραδόσεων της Ανατολής. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ομάδα έχει αναπτύξει πάνω από 35 νέα έργα σε περίπου 120 πόλεις σε 22 χώρες.


Kiya  Tabassian: setar, φωνή / Ziya Tabassian: tombak, κρουστά / Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι




  • Σάββατο 19/7 ΡΙΑΛΤΟ Residency  / Πλάτρες





Η Neta Elkayam είναι μια ανερχόμενη καλλιτέχνης και μουσικός, η οποία μετά τις περιπλανήσεις της σε όλο τον κόσμο ζει στην Ιερουσαλήμ. Οι μουσικές της συνθέσεις και ερμηνείες αναδεικνύουν τις διαφορετικές μουσικές επιδράσεις στο Ισραήλ, αναβιώνοντας την παραδοσιακή μουσική της βόρειας Αφρικής, με έμφαση στη μουσική των Εβραίων του Μαρόκου.


Neta Elkayam: φωνή / Amit Hai Cohen: πιάνο / Elad Levi: βιολί / Netanel Ben Shitrit: τουμπερλέκι, Moshe Bakhar: ούτι



Το σχήμα δημιουργήθηκε από τη Βασιλική Αναστασίου η οποία ερμηνεύει δικές της συνθέσεις αλλά και ενορχηστρώσεις και προσαρμογές παραδοσιακών μελωδιών από χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.


Βασιλική Αναστασίου: φωνή, συνθέσεις, έρευνα / Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, εναρμόνιση τραγουδιών / Άλκης Αγαθοκλέους: νέυ / Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο / Στέλιος Ξυδιάς: ντραμς  



Ένα σχήμα μεσογειακό, οι μουσικές σχολές και οι επιρροές του οποίου συνθέτουν ένα ενθουσιώδες μείγμα ρυθμών και τραγουδιών που ενθουσιάζουν το κοινό από όπου και αν προέρχεται.


Arnim Scheidel: βιολί, φωνή, μπρίκια / Francesca Frigeri: βιολί, τσαγέρα / Manu Barandiaron: τσέλο, φωνή, ρούμπα / Don Raphael: ακορντεόν, κουτί κρασιού, φωνή / Martial Larbourlette-Mehat: κιθάρα, μπουκάλια



Το φεστιβάλ ταξιδεύει


Εκτός από την πλατεία Ηρώων, οι Πλάτρες, η Πάφος και η Λευκωσία είναι στο φετινό  πρόγραμμα του φεστιβάλ:


Πλάτρες: Το 2012 ξεκίνησε ο θεσμός του Rialto Residency, ο οποίος πραγματοποιείται με τη συνεργασία της κοινότητας των Πλατρών και προσφέρει ένα πρόγραμμα μουσικής συνεύρεσης όπου Κύπριοι και φιλοξενούμενοι μουσικοί συνεργάζονται και αναπτύσσουν μια ανανεωμένη ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων. Το αποτέλεσμα του Residency θα παρουσιαστεί στις Πλάτρες στις 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο άλλων εκδηλώσεων της κοινότητας.


Πάφος: Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ριάλτο με το Pafos2017, το κοινό της Πάφου θα ακούσει την Τετάρτη 9 Ιουλίου τους Korrontzi, ένα πενταμελές σχήμα από τη Χώρα των Βάσκων, στην Πλατεία του Έρωτα. Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, το Trio Constantinople θα δώσει μια συναυλία στην Έξω Βρύση της Γεροσκήπου.
Επιπλέον, το Ριάλτο συνεργάζεται και με το Animafest, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου, για τη συναυλία λήξης του φεστιβάλ στη Μεσαιωνική Έπαυλη της Παλαιπάφου, στα Κούκλια. Τη συναυλία θα δώσει η ανερχόμενη μουσικός Neta Elkayam στις 19 Ιουλίου.


Λευκωσία: Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, παρουσιάζεται στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας η συνεργασία της Neta Elkayam, εκπροσώπου της νέας γενιάς μουσικών του Ισραήλ, με το κυπριακό μουσικό σχήμα Monsieur Doumani.
Αναμένονται επιβεβαιώσεις από τον Δήμο Λευκωσία για την επέκταση της συνεργασίας του φεστιβάλ του Ριάλτο και με άλλες συναυλίες στην πρωτεύουσα, οι οποίες θα ανακοινωθούν το συντομότερο.


+ Όλες οι συναυλίες στην πλατεία Ηρώων ξεκινούν στις 20:30. Οι συναυλίες στην Πάφο ξεκινούν στις 21:00. Πληροφορίες τηλ. 77777745.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ