Αναμνήσεις από την Καίτη Στεφανίδου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.6.2014

Μια από τις πρώτες σημαντικές και αξιομνημόνευτες γυναικείες μορφές στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη τιμούν οι Εκδόσεις Εν Τύποις, πραγματοποιώντας σήμερα ένα «Συμπόσιο» για την ίδια, όπως ονομάστηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας γνωστοί και φίλοι της Καίτης Στεφανίδου θα θυμηθούν και θα μιλήσουν για τον άνθρωπο και τη ζωγράφο.


Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης έκθεσης «Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη», η οποία φιλοξενείται στον πολυχώρο των Εκδόσεων Εν Τύποις στην Παλλουριώτισσα και περιλαμβάνει έργα 22 καλλιτεχνών των οποίων οι μονογραφίες εκδόθηκαν από τον ίδιο οίκο ανά διαστήματα.
Τέσσερις από τους καλλιτέχνες που είδαν το έργο τους να περιλαμβάνεται σε σελίδες βιβλίου απεβίωσαν και για αυτούς πραγματοποιούνται «Συμπόσια». Η Καίτη Στεφανίδου-Φασουλιώτου είναι η πρώτη απ’ αυτούς.


Η έκδοση


Η Καίτη Στεφανίδου-Φασουλιώτου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαρτίου 2012, είδε το βιβλίο που αφορά το εικαστικό της έργο να εκδίδεται από τις Εκδόσεις Εν Τύποις το 2010.
«Είναι σαν χθες, σαν να μην πέρασαν σχεδόν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που μαζί με την Καίτη Στεφανίδου δρομολογήσαμε και υλοποιήσαμε την έκδοση ενός βιβλίου με το εικαστικό της έργο», θυμάται η διευθύντρια των Εκδόσεων Εν Τύποις Βούλα Κοκκίνου αναφερόμενη στην έκδοση «Καίτη Φασουλιώτου Στεφανίδου».


«Άνθρωπος ήπιος, χαμηλών τόνων η Καίτη, εξέπεμπε ακριβώς εκείνο τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει τους ποιοτικούς και καλλιεργημένους ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω τους τα ανθρώπινα και έχουν ανυψωθεί σε άλλα επίπεδα, ανώτερα και ουσιαστικότερα. Αυτό ούτως ή άλλως εκπέμπει αδιαμφισβήτητα και το έργο που μας κληροδότησε.


Με απόλυτο θαυμασμό, σεβασμό και αγάπη επεξεργάστηκα το εικαστικό έργο της Καίτης, έτσι ώστε να μορφοποιηθεί σε βιβλίο», θυμάται η Β. Κοκκίνου, η οποία σήμερα προσκαλεί φίλους και γνωστούς της ζωγράφου σε μια ευχάριστη εκδήλωση στη μνήμη της.


«Σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, τις δύσκολες και πολλές ώρες της δημιουργίας του βιβλίου, η Καίτη με εκείνο το γλυκό και γεμάτο νόημα χαμόγελό της με ενέπνεε ώστε να δουλέψουμε εντατικά. Πιστεύω ότι δώσαμε ένα καλό αποτέλεσμα, ούτως ώστε το βιβλίο αυτό να μεταφέρει το πολυσήμαντο έργο της -τη συνέχεια του πλούσιου, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, πολιτισμού του μικρού μας νησιού- αλλά και να ταξιδέψουν η ίδια και το έργο της ελεύθερα, πέρα από το στενό πλαίσιο της κοινωνίας μας, όπως απόλυτα της αρμόζει, επιτελώντας έτσι το χρέος μας απέναντι σε μια σπουδαία προσωπικότητα που γέννησε η Κύπρος».


Ανυλοποίητα σχέδια


«Αξιολογώντας τη σπουδαιότητα του έργου της Καίτης και αφού έπεσε στην αντίληψή μου, σε ιδιωτικό αρχείο, σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του καλλιτέχνη θείου της Γιώργου Φασουλιώτη, καθηγητή Τέχνης, συζήτησα με την Καίτη πιθανή κοινή έκθεσή τους. Η ιδέα τής άρεσε πάρα πολύ. Δυστυχώς -και απολογούμαι γι’ αυτό- μέσα στην προσπάθεια επιβίωσης του εκδοτικού μας οίκου, στο άγονο περιβάλλον μας ως προς τα εκδοτικά θέματα, δεν μπόρεσα να ασχοληθώ προς υλοποίηση αυτής της πρότασης. Βεβαίως, την πρόταση αυτή θα μπορούσαν να την υλοποιήσουν -έστω και τώρα- άλλοι αρμόδιοι φορείς».

+ H εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε στις 19:30 στον πολυχώρο των Εκδόσεων Εν Τύποις (Χιλής 26, Παλλουριώτισσα).


Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στις 2 Ιουλίου για τον Δημήτρη Κωνσταντίνου, στις 9 Ιουλίου για τον Λευτέρη Οικονόμου και στις 16 Ιουλίου για τον Στέλιο Βότση.


Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν φαγητό και ποτό, γι’ αυτό και έχει οριστεί το ποσό των 8 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 22452185, 22767291, 99463759.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΑΙΤΗ ΦΑΣΟΥΛΙΩΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ», ΕΚΔ. ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ, 2009


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ