Βιβλίο και διάλεξη για το «Αίνιγμα του Παρθενώνα»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 26.6.2014

Για το μυστήριο του Παρθενώνα και τις εικασίες γύρω από την οικοδόμησή του θα μιλήσει την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο The Shoe Factory η Τζόαν Μπρέτον Κόνελι.


Μέσα από το βιβλίο της με τίτλο The Parthenon Enigma (Το Αίνιγμα του Παρθενώνα), η Κόνελι, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στη Γερόνησο της Πάφου τα τελευταία 22 χρόνια, εξετάζει τη θρυλική ζωφόρο του Παρθενώνα: ένα ανάγλυφο γλυπτό 160 περίπου μέτρων το οποίο περιέβαλλε το πάνω μέρος των κιονοστοιχιών πριν καταστραφεί μερικώς από τα κανόνια των Ενετών (τον 17ο αιώνα) και προτού το μεγαλύτερο μέρος αυτού που διασώθηκε βρεθεί στη Βρετανία (τον 19ο αιώνα).


Ένα σπάνιο βιβλίο


parthenon


«Η έκθεση μιας πραγματικά μεγάλης ιδέας και μια υπενθύμιση για το πόσο συναρπαστικό θέμα μπορεί να είναι το παρελθόν», ανέφεραν οι New York Times για το βιβλίο, χαρακτηρίζοντάς το σπάνιο, συναρπαστικό και αποκαλυπτικό.


Στο The Parthenon Enigma, η Κόνελι εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για όλες τις εικασίες που αφορούν τον Παρθενώνα και τους αρχαίους Αθηναίους, εστιάζοντας στην αινιγματική πομπή της ζωφόρου, η οποία εθεωρείτο πως αναπαριστούσε την πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων. Χάρη, όμως, σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ευριπίδη «Ερεχθεύς», η ίδια  αποκαλύπτει μια θαμμένη ιστορία ανθρώπινης θυσίας η οποία αποδυναμώνει τις μέχρι τώρα γνωστές αντιλήψεις γύρω από την Αθήνα ως μια πόλη συντηρητικών φιλοσόφων, ορθολογιστών και ρητόρων.
Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι πρότινος η πλήρης σπουδαιότητα του Παρθενώνα δεν είχε φανερωθεί απόλυτα λόγω του διασκορπισμού της ζωφόρου. Συνεπώς, στοχεύει στην επανένωση των κομματιών ώστε να είμαστε σε θέση να δούμε το σπουδαιότερο διασωθέν έργο της αρχαιότητας με τον τρόπο που οι δημιουργοί του είχαν κατά νουν.


+ Στις 27 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, στις 19:30 στο The Shoe Factory, στη Λευκωσία. Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 22663871.


Μετά τη διάλεξη, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να γίνουν μέλη της Κυπριακής Επιτροπής για την Αποκατάσταση του Παρθενώνα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ