Trio Constantinople σε Πλατεία Ηρώων και Γεροσκήπου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.7.2014

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Κύπρο, οι Constantinople επιστρέφουν στη χώρα μας για μια συναυλία στο πλαίσιο του Έθνικ Φεστιβάλ του Θεάτρου Ριάλτο.


Προερχόμενοι από το Μοντρεάλ του Καναδά, οι Constantinople -τα αδέλφια Kiya και Ziya Tabassian- έχουν το βλέμμα στραμμένο στις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής.
Για την αυριανή τους συναυλία στην Πλατεία Ηρώων της Λεμεσού, συνεργάζονται με έναν σταθερό συνεργάτη του Θεάτρου Ριάλτο, τον Θεσσαλονικιό βιρτουόζο στο ούτι και συνθέτη Κυριάκο Καλαϊτζίδη.


Διεθνείς συμπράξεις


Έχοντας αναγνωριστεί διεθνώς ως δεξιοτέχνες μουσικοί στα setar (περσικό λαούτο) και tobak (παραδοσιακό περσικό όργανο), οι Kiya και Ziya Tabassian μετρούν ήδη 16 χρόνια ως ντουέτο. Τα αδέλφια συνοδεύει στις εμφανίσεις τους ο Πιέρ Ιβ Μαρτέλ, οργανοπαίχτης της viola da gamba. Πολύ συχνότερα, όμως, οι δυο τους συνεργάζονται με σπουδαίους οργανοπαίχτες απ’ όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και το σχήμα τους δεν είναι ποτέ στατικό και γνώριμο.
Αυτή τη φορά συνεργάζονται με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, τον οποίο γνωρίζουμε από το σχήμα «Εν Χορδαίς» που επισκέφτηκε παλαιότερα το Έθνικ Φεστιβάλ του Ριάλτο. Ο ίδιος, άλλωστε, είναι ένας από τους συμβούλους του πολιτιστικού φορέα της Λεμεσού για τη διοργάνωση του εν λόγω φεστιβάλ.


kyriakos_kalaitzides
Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης. Φωτογραφία ©Χρύσα Νικολερη


Τα δύο αδέλφια


Με καταγωγή από την Τεχεράνη, ο Kiya Tabassian είναι ο ιθύνων νους πίσω από το σχήμα που θα απολαύσουμε αύριο στην Πλατεία Ηρώων. Σπούδασε αρχικά περσική μουσική στο Baharlou Institute στην Τεχεράνη και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Μουσικό Κονσερβατόριο του Μοντρεάλ. Το 1989 ίδρυσε και διηύθυνε το σχήμα Tahmassebi, το οποίο ερμήνευε και δικές του συνθέσεις. Το σχήμα έδωσε διάφορα κονσέρτα σε ολόκληρο το Ιράν και εμφανίστηκε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.


Το 1990, με την άφιξη του στον Καναδά υπήρξε εκ των συνιδρυτών του Darvish-Khan Trio, μιας ομάδας αφοσιωμένης στην κλασική περσική μουσική. Είναι επίσης εκ των ιδρυτών του σχήματος Nowrouz, το οποίο επίσης ειδικεύεται στην κλασική περσική μουσική. Επιπρόσθετα δίνει παραστάσεις τακτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Μεξικό, τόσο ως σολίστας όσο και σε συνεργασία με άλλους μουσικούς.


Με τον αδελφό του, Ziya, ηχογράφησε το πρώτο του CD κλασικής περσικής μουσικής με τίτλο «Κήπος της μνήμης». Έχει επίσης ηχογραφήσει  αρκετά CD με τους Constantinople. Από τον Μάρτιο του 2002 είναι ενεργό μέλος του MediMuses project, ως μέλος της ομάδας έρευνας πάνω στην ιστορία της μουσικής της Μεσογείου, ενώ έχει επιβλέψει την παραγωγή του 2ου δίσκου «Μεγάλοι συνθέτες της Μεσογείου» που φέρει τη σφραγίδα του σχήματος «Εν Χορδαίς» το 2004.


+ Στην Πλατεία Ηρώων αύριο στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο και στη Γεροσκήπου τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου στο πλαίσιο της συνεργασίας του Θεάτρου Ριάλτο με τον οργανισμό Pafos2017. Πληροφορίες τηλ. 77777745. Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα του Έθνικ Φεστιβάλ στο www.cyprusrialtoworldmusic.com.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τα αδέλφια Tabassian. ΦΩΤΟ ©Jocelyn Michel.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ