Παράθυρο logo
Η επίσκεψη του Λόριν Μάαζελ στην Κύπρο
Δημοσιεύθηκε 21.07.2014 08:50
Η επίσκεψη του Λόριν Μάαζελ στην Κύπρο

H Υβόννη Γεωργιάδου, καλ. διευθύντρια του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, μιλά στον «Π» για την επίσκεψη του διεθνούς φήμης μαέστρου Λόριν Μάαζελ στην Κύπρο, το 2011.



O θάνατος του Λόριν Μάαζελ την Κυριακή 13 Ιουλίου άφησε για λίγο μετέωρους όσους αγαπούν την κλασική μουσική.


Η απώλεια του διάσημου μαέστρου, ο οποίος έφυγε στα 84 του χρόνια έχοντας ήδη αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους στο είδος του, αγγίζει και την Κύπρο, αφού ο Λόριν Μάαζελ ήταν μεγάλος υποστηρικτής του έργου του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος.


Ζητήσαμε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος Υβόννη Γεωργιάδου να μας μιλήσει για την επίσκεψη του Λόριν Μάαζελ στην Κύπρο, με την οποία -στο μεταξύ- αποδεικνύεται έμπρακτα η σπουδαία δουλειά του ιδρύματος.


Ποιος ήταν


Αινιγματικός και εν πολλοίς απρόσιτος στη μεγάλη κοινότητα της κλασικής μουσικής (πολλοί, δε, τον έβρισκαν ιδιαίτερα αντιπαθητικό), ο Λόριν Μάαζελ ήταν ένας από τους πρώτους σταρ στο ιδιότυπο σύστημα της κλασικής μουσικής. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός διευθυντής ορχήστρας με επταψήφιου αριθμού μισθό (λέγεται πως ανερχόταν στα 3,8 εκατ. ευρώ) και ο πρώτος που οδήγησε τη μεγάλη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης στη Βόρειο Κορέα για συναυλία, δημιουργώντας σάλο με την απόφασή του.
Αρκετές μεταδόσεις «Πρωτοχρονιάτικων συναυλιών» της Βιέννης και τρεις κινηματογραφικές αποδόσεις όπερας, ο «Ντον Τζοβάνι» του Λόουζι (1979), η «Κάρμεν» του Ρόζι (1984) και ο «Οθέλλος» του Τζεφιρέλι (1986) συνέβαλαν στη δημοτικότητά του. Είχε, επίσης, τεράστιο ρεπερτόριο.


Ταξίδι στην Κύπρο


Ο Λόριν Μάαζελ ήρθε στην Κύπρο το 2011 ως φιλοξενούμενος του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος. Θυμάται η Υβόννη Γεωργιάδου:


«Αν και εγώ τον γνώρισα προσωπικά το 2011, όταν επισκέφτηκε την Κύπρο, ο Λόριν Μάαζελ ήταν από παλιά φίλος του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος και γνώριζε για εμάς πριν από την επίσκεψή του στο νησί μας.


Τον συνέδεε μια μακρά και στενή φιλία με τον πρόεδρο του ιδρύματος Γκάρο Κεχεγιάν. Γνωρίστηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν ο Μάαζελ διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, αλλά ήταν αρκετά αργότερα, στη Ρώμη, όταν ο Μάαζελ διηύθυνε το Ρέκβιεμ του Μπραμς που αυτή η φιλία άνθισε.


Εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα του ιδρύματος, από το όραμά μας και ό,τι είχαμε δημιουργήσει μέχρι τώρα, είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί την Κύπρο.


Έπειτα από πρόσκλησή μας, τον Μάρτιο του 2011, ο Λόριν Μάαζελ έφτασε στη Λευκωσία. Δεν ήθελε να διαμείνει σε κάποιο ξενοδοχείο και έτσι τον φιλοξενήσαμε σε ένα δωμάτιο στον πάνω όροφο του The Shoe Factory.


Εντυπωσιάστηκε αμέσως με το The Shoe Factory, την ακουστική του, το πιάνο του, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα Steinway που είχε αγγίξει ποτέ.


Την επόμενη μέρα το ίδρυμα θα διοργάνωνε στο The Shoe Factory μια συναυλία, ένα ρεσιτάλ πιάνου με τη Mei Yi Foo. Ο Λόριν Μάαζελ κάθισε αρκετή ώρα στην πρόβα και αντάλλαξε σκέψεις με τη νεαρή πιανίστρια.


Όταν άρχισε να φτάνει το κοινό, προσπάθησε να κάνει την παρουσία του όσο πιο διακριτική γινόταν, αν και το νέο είχε ήδη διαρρεύσει και πολλοί, κυρίως νεαροί μουσικοί, έσπευσαν εκείνο το βράδυ στο The Shoe Factory μόνο και μόνο για να γνωρίσουν τον μαέστρο.


Την επόμενη μέρα τον οδηγήσαμε στο The Olive Grove στον Δελίκηπο για μεσημεριανό με λίγους φίλους. Θέλαμε κυρίως να του δείξουμε τον χώρο και να μοιραστούμε μαζί του το μακροπρόθεσμο όραμα του ιδρύματος, που είναι η δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Τεχνών που θα φιλοξενεί όλες τις τέχνες και θα αποτελεί μια όαση πολιτισμού στο σταυροδρόμι των τριών μεγάλων πόλεων της Κύπρου.


Δεν μπορώ να περιγράψω την αντίδρασή του καθώς αντίκρισε το μέρος. Άρχισε αμέσως να σκέφτεται τρόπους με τους οποίους μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του οράματος.


Ανταλλάξαμε πολλές ιδέες, και ο ίδιος πρότεινε να συνεργαστούμε με το Φεστιβάλ του στο Castleton, μια συνεργασία που δυστυχώς δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε».