Με βραβεία ολοκληρώθηκε το Animafest 2014

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.7.2014

Η Πολωνία επικράτησε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Υπαίθρου - Όψεις του Κόσμου, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή.


Η ταινία Hipopotamy, του Πολωνού animator Piotr Dumala, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της τριμελούς κριτικής επιτροπής του Animafest, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το φεστιβάλ.
Η φετινή διοργάνωση μετακόμισε σε νέο χώρο, στη Μεσαιωνική Έπαυλη της Παλαιπάφου, στα Κούκλια, επιλογή η οποία αποδείχθηκε ορθή, δίνοντας νέα ώθηση για τα χρόνια που έπονται.



Τα βραβεία


Το φεστιβάλ σήκωσε αυλαία στις 16 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 20 Ιουλίου, με την ανακοίνωση των βραβευμένων ταινιών του διεθνούς και εθνικού διαγωνιστικού τμήματος.


Όπως προαναφέρθηκε, με το Μεγάλο Βραβείο διακρίθηκε η ταινία Hipopotamy, για μια ομάδα γυναικών και παιδιών που λούζονται γυμνοί στο ποτάμι. Αγνοούν ότι κάποιοι άνδρες τους παρακολουθούν και μάλιστα αποφασίζουν να πλησιάσουν με βίαιο τρόπο, συμπεριφερόμενοι σαν ιπποπόταμοι.


Στο διεθνές διαγωνιστικό δόθηκαν και τρεις ειδικές μνείες: στην επίσης πολωνική ταινία Baths, του Tomek Ducki, στη γαλλο-ιαπωνικής συμπαραγωγής ταινία Wonder και στη νοτιοκορεάτικη Love Games της Yumi Joung.


Ο Κύπριος νικητής


Ο Μαρίνος Σάββα απέσπασε το Βραβείο του κυπριακού διαγωνιστικού τμήματος με την ταινία Dance of the Mass, μια αλληγορική, πειραματική ταινία μικρού μήκους η οποία εστιάζει σε μια κοινωνία δομημένη ως μάζα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και είναι πιο εύκολα ελεγχόμενη. Πρόκειται για μια ταινία φτιαγμένη εξολοκλήρου από τον ίδιο τον Μ. Σάββα, αφού υπογράφει και την παραγωγή, το σενάριο, τον ήχο και τη μουσική. Ο Μαρίνος Σάββα διακρίθηκε και στην περσινή διοργάνωση του ίδιου φεστιβάλ λαμβάνοντας ειδική μνεία για την ταινία του War Games, η οποία μάλιστα ταξίδεψε σε φεστιβάλ του εξωτερικού, χάρη στις συνέργειες των διοργανωτών του Animafest. Για το «εθνικό» διαγωνιστικό δεν δόθηκαν φέτος ειδικές μνείες.


Την Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ αποτέλεσαν οι Chris Robinson, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Οττάβα, Gerben Schermer συνιδρυτής του Ολλανδικού Φεστιβάλ Animation και η σκηνοθέτιδα Λέα Μαλένη.


Ο απολογισμός


«Καταρχάς, τεχνικά, η φετινή διοργάνωση είχε την καλύτερη παραγωγή», ανέφερε στον «Π» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιώργος Τσαγγάρης, σχολιάζοντας τη φετινή διοργάνωση και την αλλαγή χώρου, από το αμφιθέατρο του χωριού Πραστειό, στη Μεσαιωνική Έπαυλη της Παλαιπάφου.


Πρόκειται για ένα πανέμορφο μνημείο της Πάφου το οποίο πράγματι αποτέλεσε και τον πλέον κατάλληλο χώρο για το φεστιβάλ, το οποίο χρόνο με τον χρόνο αποκτά περισσότερους φίλους.


Ο Γ. Τσαγγάρης ανέδειξε ένα σημαντικό στοιχείο του φεστιβάλ, το οποίο εύκολα παρατηρεί κανείς ως επισκέπτης του:


«Το φεστιβάλ μας κατόρθωσε να προσελκύσει ανθρώπους από όλα τα στρώματα, είναι ποικιλόμορφο», σημείωσε, μιλώντας για τη δυσκολία που υπάρχει στην προσέλκυση κοινού σε διεθνές επίπεδο για αυτού του είδους φεστιβάλ. Το παρατήρησε, άλλωστε, και ο Κρις Ρόμπινσον, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων της Οτάβα και μέλος της κριτικής επιτροπής του Animafest. «Το να παρακολουθείς τέτοιου είδους φεστιβάλ που έχουν τόση ευαισθησία, είναι λες και διαβάζεις ένα βιβλίο ποίησης. Πόσοι διαβάζουν ποίηση;», διερωτήθηκε ο Καναδός καλλιτέχνης.


Κι όμως, το φεστιβάλ της Κύπρου αποκτά χρόνο με τον χρόνο τη φήμη ενός από τα πιο όμορφα φεστιβάλ του είδους χάρη στον χαρακτήρα του, το κοινό του, τη ζεστασιά και το εντυπωσιακό πρόγραμμά του, το οποίο φέτος κέρδισε τους θεατές.


Και από χρόνου, λοιπόν, στον ίδιο χώρο και... με την υπόσχεση των διοργανωτών για ελεύθερο κάμπινγκ!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ


photo_vryonides1
photo_vryonides10
photo_vryonides3
photo_vryonides4
photo_vryonides5
photo_vryonides6
photo_vryonides7
photo_vryonides8
photo_vryonides9

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ